Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Staffan Wictorin

Wictorin: Satsar hellre pengarna på whisky

Av en ren händelse befann jag mig i Berlin under de där magiska dagarna när muren föll och det kalla kriget gick över i en fas om hopp och fred på jorden. Jag vill inte påstå att allt var min förtjänst men jag drog mitt strå till stacken genom att kratsa ut en liten bit betong ur muren och stoppa den i fickan som souvenir.

Vi anonyma hjältar får aldrig våra gärningar redovisade i historieböckerna men jag hyser ingen bitterhet för det. Jag är klädsamt ödmjuk inför det faktum att jag befriade berlinarna från den förhatliga muren, åtminstone tio gram av den. Men så här tjugofem år senare nästan ångrar jag mig. Det kalla kriget var förvisso otäckt med en latent skräck för kärnvapenkrig men gubbarna i Kreml hade inga seriösa planer på världsherravälde. De snarare försvarade ett politiskt system de förmodligen inte trodde på själva innerst inne.


Nu regeras Ryssland av en allt mer oförutsägbar och maktfullkomlig despot som systematiskt eliminerar all opposition, kränker sina grannar och sprider uttalanden typ:

- En björn frågar inte om lov.

Putin kunde ha ägnat sin tid åt att fördjupa demokratin, ta itu med den skenande korruptionen och ge medborgarna frihet och välstånd. I stället rustar han för krig. Det är till lika delar sorgligt som skrämmande. Och jag är rädd att detta bara är början på Putins aggressioner.

Så här års blir man allmänt sunkig och slö. Jag är i den åldern när man söker lösningar och enkla fix för diverse krämpor. Utbudet kan man inte klaga på, vi uppmanas till och med att smörja in ringmuskeln för att "förebygga" analklåda. Vi ska alltså medicinera mot besvär vi inte har.


Men fungerar alla dessa produkter? Vitaepro heter ett elixir vars budskap hamras in i eviga tv-reklamfilmer. Frälsta vittnar om hälsoeffekter som snuddar på bibliska mirakel, typ "Ta din säng och gå". Jag blev nyfiken så jag började utföra seriös så kallad grävande journalistik i skarp kontrast mot min dagliga gärning av lögner, påhitt och självhävelse.

Vitaepro upprepar ständigt samma mantra. Det lyder: "Vitaepro har dokumenterad effekt på flera viktiga funktioner i kroppen". Det låter förtroendeingivande men när man skärskådar påståendet betyder det ingenting. Jag kan föreställa mig hur reklamfolket bakom Vitaepro grubblat och funderat innan de fann en formulering som låter övertygande men lovar noll och nix.

Vitaepro innehåller tre vitaminer och några andra ämnen. Samtliga ingredienser förekommer i vår dagliga kost, under förutsättning att man äter någorlunda vettigt. Ju mer jag läste om Vitaepro desto mer övertygad blev jag att inte gynna denna produkt. Då satsar jag hellre mina surt förvärvade pengar på en god whisky som också har dokumenterad effekt på flera viktiga funktioner i kroppen.


Jag skulle behöva en stadig tröstwhisky i detta nu. Mitt lag, Östers IF, har på två år gjort den förnedrande resan från allsvenskan till division 1. Man hade chansen att kvala sig kvar i superettan men åkte ut mot Frej från Täby. Vem har hört talas om Frej? Väck mig ur mardrömmen.

Mina barn- och ungdomsår präglades av Öster. Jag var med på gamla Värendsvallen när lilla Öster, ledda av legendaren Stig Svensson, på segt småländskt vis kämpade sig till allsvenskan och sedermera blev svenska mästare. Nu är allt nattsvart. Vägen tillbaka blir lång, jag befarar allt för lång.