Staffan Wictorin

Så lätt att en apa kan göra det

Publicerad

Den efterlängtade VM-månaden i vinteridrotter gör ingen glad. Åtminstone inte om man hejar på Sverige. Hur svårt kan det vara att skjuta prick på de där måltavlorna? Eller fnatta på lite i spåret. Eller hålla sig på benen i backarna.

Jag tror Per-Albin Hanssons folkhem är roten till det onda. Vi är för bortklemade. Vi tillbringar hellre våra dagar på akuten med någon inbillad krämpa än kämpar i spåren. Sverige borde vara världsledande i alla vinteridrotter. I stället distanseras vi av länder med Medelhavsklimat. I sanning beklämmande.

 

Det fattas tåga och jäklar anamma. Och jag är rädd att damerna står för den allra sämsta inställningen. Ta bara fotbollsspelaren i Tyresö, Madelaine Edlund, som exempel. Hon är en av landslagets viktigaste spelare men nu har hon blivit gravid och missar EM-slutspelet i juli.

Så skulle en kille aldrig bära sig åt.

Jag önskar jag var lika smart som Viggo Cavling. En gång i tiden var vi kolleger på tidningen Arbetet. Viggo skrev en skvallerkrönika under den i sammanhanget oöverträffade vinjetten Obekräftat. Sedan tog karriären fart och Viggo flyttade till huvudstaden och blev kulturkändis.

För en tid sedan skrev han en artikel om hur man kan undvika dyra mäklare genom att sälja sin lägenhet eller sitt hus utan mellanhänder. Jag önskar jag hade läst Viggos råd och tips innan jag sålde min egen lägenhet i Hunnebostrand i höstas. Men för att andra ska kunna ta lärdom av mina misstag ska jag redovisa vad som hände.

Jag har, som de flesta andra, ingen stor erfarenhet av mäklarbranschen. Dåligt påläst och dåligt förberedd, med andra ord, men samtidigt övertygad om att bli omhänder tagen av mäklare som försvarade mina intressen. Det råkade bli en mäklare i Kungshamn.

Mäklaren förklarade att man tog 7,5 procent i arvode för försäljningen. Det kostar mycket pengar att annonsera och göra kampanjer och visningar, sa hon. Jag accepterade och skrev under kontraktet.

Av en händelse bara några dagar senare dök spekulanter upp som köpte lägenheten efter en enda visning. Mäklarens insats bestod alltså av denna visning samt pappersskrivande och ett par möten. På sin höjd en dags arbete. För detta fick jag betala 75 000 kronor.

 

Så mycket betalt för så lite arbete tyckte jag var orimligt. Jag försökte först få mäklaren att sänka arvodet men hon vägrade pruta så mycket som en krona. Därefter hänvisades jag till deras så kallade kundombudsman. Han förklarade att arvodet inte grundades på antalet timmar mäklaren la på ett objekt utan försäljningssumman. Men samtidigt antydde han att jag borde ha förhandlat om saken i samband med kontraktskrivandet.

Mäklarfirman har formellt alldeles rätt. Företaget kan roffa åt sig mina 75 000 kronor och vara nöjt med det. Men moralen och etiken ska sannerligen ifrågasättas. Jag pratade med en Malmömäklare som sa att hon varit med om liknande fall och utan ens uppmaning sänkt sitt arvode till en mer rimlig nivå.

Man är ju rädd om sitt rykte, som hon uttryckte det.

Så låt mina äventyr i mäklarbranschen bli ett varnande exempel. Förhandla före kontraktsskrivningen och försök tänka på alla eventualiteter.

Eller gör som Viggo Cavling: sälj själv utan mäklare. Det är så lätt att en apa kan göra det, menar han. Det borde passa mig.

Staffan Wictorin
Staffan Wictorin

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Kvällspostens startsida

Mest läst i dag