Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Staffan Wictorin

Wictorin: Innovation inom barnuppfostran

Dottern Kim ringde och bad mig passa barnbarnet Klara under en eftermiddag. Jag sa att tyvärr är jag upptagen just då. Med vaddå, undrade dottern.

- Jag ska... hm... vattna blommorna, sa jag.

- Båda två? Du hinner säker både vattna och passa Klara, sa Kim.

- Men kan du inte bara dumpa henne på en lekplats, sa jag.

Jag är mycket fäst vid Klara men mindre road av barn i allmänhet. När sonen Calle var liten förväntades föräldrarna praktisera en hel vecka på hans dagis från arla bitti till sen eftermiddag. Jag fasade för den där veckan och la upp en strategi som gick ut på att jag skulle spela vansinnig och lynnig som en seriemördare. Så genast första morgonen satte jag mig ett hörn och gjorde utfall och morrade mot alla barn som vågade närma sig.

Tyvärr hade jag glömt bort ungars för- kärlek för det bisarra och konstiga. Jag betraktades som en rolig kuf och snart hade hela skocken samlats runt mig för att njuta av skådespelet. "Mördarens" popularitet steg för varje dag och när frihetens klocka äntligen ringde uppmanades jag av personalen att skola om mig till förskolelärare eftersom barnen älskade mig så.

Men hur jag skulle förströ Klara i fyra, fem timmar övergick mitt förstånd. Jag hade emellertid inte behövt oroa mig.

Barnet åt middag och placerade sig sedan i soffan där hon packade upp sin iPad och ett par hörlurar. Hon försvann in i cyberrymden och var totalt ointresserad av morfar.

Jag var oändligt tacksam och kom ihåg när videon var ny. Jag köpte genast en video och utnämnde apparaten till den största innovationen inom barnuppfostran.


Själv tittade jag på nyheterna och såg ett inslag som, i ett perspektiv, kan förändra världen och för en gångs skull till det bättre. Tack vare den snabba utvecklingen inom sol-och vindenergi är numera kostnaden så förmånlig och effektiviteten så god att olja och andra fossila bränslen kan förpassas till historiens skräckkabinett. I bräschen för denna utveckling går, hör och häpna, familjen Rockefeller i USA. Rockefeller är annars synonymt med olja och anfadern John Davison Rockefeller skapade en nästan ofattbar förmögenhet under tidigt 1900-tal när han blev den förste miljardären i branschen.

Rockefeller har numera tänkt om. En dam, jag tror hon är styrelseordförande i Rocke-fellergruppen, förklarade i nyhetsinslaget att oljan är död. För Rockefeller gäller hädan-efter att producera energi som inte tär på jordens resurser. Man tänker inte ens utnyttja de oljetillgångar de äger. Och Rockefeller är inte ensamma. Allt fler industrier och länder har insett att varken kärnkraft eller fossila bränslen har någon framtid.

Orsaken är inte i första hand av hänsyn till planeten. Vi vet alla att girighet och kortsiktiga vinster alltid går före sunt förnuft. Nej, sol och vind är helt enkelt billigare och bättre. Så även nu är det girigheten som driver men strunt i det. Huvudsaken är att Klara och alla andra barn får andas frisk luft.


Det finns idioti nog ändå. Som Megared, ett Omega 3-preprat som utvinns ur krill. Men krill är basmat för en stor del av havens ekosystem och utan krill vore alla från valar till bläckfiskar dömda till undergång. Ändå fiskas krill och omvandlas till piller för att överviktiga goddagspiltar (som jag) högst eventuellt ska förebygga hjärt-och kärlsjukdomar. Det behövs inga piller för att få i sig Omega 3. Ät en burk makrill eller annan fet fisk så är behovet tillfredställt och låt valarna få ha sin krill i fred.