Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer
Staffan Wictorin

Wictorin: Det är pinsamt, TV 4

Femton tusen kvinnor intog Malmö i helgen i kamp för kvinnors rättigheter och ett jämställt samhälle. En revolution att bejaka och älska. Och väldigt viktig, inte minst i ett globalt sammanhang.

I Irak pågår nämligen också en revolution där extremislamister tillhörande Isis försöker påtvinga befolkningen religiös diktatur. Revolutioner brukar annars ha som mål att göra tillvaron bättre för förtryckta människor. Befria dem. Undanröja orättvisor och förtryck.

 

Men Isis vill förbjuda flickor att gå i skolan, bannlysa musik, tvinga kvinnor till underkastelse, lydnad och isolering och i stort sätt utplåna all slags glädje. De som vägrar underkasta sig avrättas eller blir lemlästade. Vem vill leva i ett sådant samhälle? Hur kan någon få för sig att kämpa för något så destruktivt? Isis är ondska. Jag hoppas de fördrivs tillbaka till de isolerade grottor i öknen där de hör hemma.

 

Därför blir motkrafterna typ Nordiskt Forum i Malmö så viktiga. Jag hade gärna deltagit själv om jag inte suttit klistrad framför tv:n och tittat på VM-fotboll. Men jag följde forumet via media. Dock inte i TV 4:as lokala sändningar som släcktes ner för gott i fredags.

Så gick det alltså med kanalen som fick sändningstillstånd med sitt löfte om kommersiell public service. TV 4 skulle visserligen reklamfinansieras men lovade samhällsengagemang, avsätta betydande resurser för undersökande journalistik och ha stark lokal förankring. I dag står det pinsamt uppenbart att TV 4:as enda ambition är att tjäna pengar åt sina ägare.

 

Lokala nyheter har man inte råd med men det är inga problem att satsa resurser på program som uppmuntrar vidskepelse och där så kallade medier försöka etablera kontakt med fantasifoster typ andar, gastar och spöken. I evighetsserien Det Okända vandrar medierna runt i folks hem och pratar med döda. Det är så pinsamt att man rodnar. Men nu finns även Livet från andra sidan där bland andra en man som utnämnt sig till djurkommunikatör för dialoger med hästar, hundar och katter. Finns det inga gränser för publikföraktet?

 

Inte undra på att Sveriges Television och Sveriges radio åtnjuter ett allt starkare förtroende bland svenskarna. Jag har i och för sig inget emot kommersiell tv som inte hycklar med syftet för verksamheten. Men TV 4 garanterade utgöra ett viktigt komplement till public service. Av detta återstår absolut ingenting.

Så det är tur att man har VM i fotboll att skingra alla dystra tankar med. Och vilken dramatik, underhållning och vilka målkalas som bjudits hittills. Jag åsåg det episka slaget mellan Spanien och Holland under stigande vantro och häpnad. Det var faktiskt nästan samma känsla som den elfte september år 2001 när jag satt framför tv:n och såg den fasansväckande terrorattacken mot World Trade Center.

 

Jag var ensam hemma den gången och blev så uppjagad och rädd att jag lämnade hemmet för att träffa människor att kunna dela upplevelsen med. Till sist gick jag in på en liten grekisk krog och beställde ett grillspett.

- Är det inte förfärligt med planen som flög in i höghusen i New York, sa jag till krögaren.

Han gav mig en hastig blick och svarade:

- Vill du ha fetaost till salladen?

 

Nåja, vi gör alla våra prioriteringar om vad som är viktigt här i livet. Men låt oss gemensamt stötta de goda krafterna som skänker hopp om anständighet och medmänsklighet. Och, ja tack, gärna fetaost till salladen.

Logga in för att följa

Det är gratis och går snabbt!