Staffan Wictorin

Stefan Wictorin: Maria blev offer för ett manligt förtryck

Samhällets åtgärder mot kvinnovåldet är alldeles otillräckliga. Det är ovärdigt en rättsstat att detta barbari kan fortsätta och att så många kvinnor lever i fruktan för sina liv.

Mordet på nittonåriga Maria i Landskrona förra veckan misstänks vara sprunget ur den så kallade hederskulturen. Vi måste hitta på ett bättre namn för gärningar lika mörka som medeltidens häxbål. Vad har Marias öde med heder och kultur att göra? Ingenting. Hon blev ett offer för manligt förtryck, kontrollbehov, intolerans och primitivism.

Jag tror det är viktigt att kalla saker för sina rätta namn. Polisen säger mer eller mindre slentrianmässigt om oskyldiga offer för våldsgärningar att "han eller hon befann sig på fel plats vid fel tillfälle".

Det kanske stämmer om man berusad uppsökt en mörk gångtunnel i en svårt belastad stadsdel en fredagsnatt. Men det heter samma sak om den drabbade stått och väntat på bussen för att åka hem från jobbet. Den människan befann sig definitivt på rätt plats vid rätt tillfälle. Gärningsmannen hade däremot inget där att göra.

Ändå heter det att offret var på fel plats vid fel tillfälle. På det sättet smygs en vag anklagelse in om att den drabbade får skylla sig själv. Vad skulle han/hon där att göra?

I tragedin med Maria är ingen dömd men en bror och mamman sitter häktade. Utan att föregripa en eventuell rättegång kan man fundera generellt på hur någon kunnat bli så moraliskt korrumperad att han utnämner sig till åklagare, domare och bödel och sedan mördar en nära anhörig.

Som så ofta i vårt rättssamhälle drabbas offret mycket, mycket hårdare än gärningsmännen. Utsatta kvinnor tvingas under jorden, de måste flytta runt på hemliga adresser och lever sina liv i ständig otrygghet och ångest. Männen, däremot, kan fortsätta som vanligt.

Lagstiftningen har nyligen skärpts men så sent som i går berättade radioprogrammet Kaliber att verkan är uddlös eftersom polisen inte bryr sig. Gång efter annan tillåts dessa fega ynkryggar till karlar överträda besöks- och närmandeförbud utan att något händer.

Här tycker jag samhället ska vara obönhörligt - punktmarkera männen, förfölj dem, sätt på dem fotboja och placera dem i husarrest eller fängelse. Tvinga dem att delta i undervisning om kvinnors rättigheter och - om inget annat hjälper - utvisa dem. Jo, jag vet att även svenskar förföljer kvinnor men dem kan vi inte utvisa. Tyvärr.

Det viktiga är att samhället ställer sig solidariskt och otvetydigt på kvinnornas sida och inte bara i ord och utfästelser utan i handling. Det finns ingen tolerans för karlar som misshandlar, förföljer och trakasserar kvinnor. Bara denna feghet att ge sig på någon som är svagare visar vilka patetiska typer det handlar om. Patetiska men farliga. De måste stoppas. Våld mot kvinnor är uteslutet i ett civiliserat samhälle.

För det händer mycket underbart i vårt land också. Historien med "fel" Margareta Winberg på flott middag tillsammans med ministrar och diplomater är så förtjusande att man blir varm om hjärtat.

Inte för att hon av misstag blev bjuden - utan för att fru Winberg aldrig diskret avvisades och skickades hem. Tvärt om, hon var varmt välkommen, njöt av maten och fick officiera på bilder. Extra underbart och väldigt svenskt också att den felaktiga Margareta Winberg inte tyckte det var märkligt att hon blev bjuden till Rosenbad.

Detta är Sverige som allra bäst. Öppet, tolerant och humoristiskt.