Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Staffan Wictorin

Staffan Wictorin:
"Sorglig skräpmat"

Myndigheter, forskare och vetenskapsmän tycks hysa en nästan sinnlig njutning i att skrämma folk med olika slags larm. Många, som klimatförändringarna, är förstås berättigade men man skulle önska det sovrades lite bland alla Vargen kommer!

Ett särskilt utsatt område är födan och kosten. Det kommer ständigt nya larm om vad som är nyttigt och onyttigt och för några dagar sedan påstod några forskare att ekologisk mat är av ondo och i förlängningen dömer oss alla till svält.

Så här har man i flera år letat ekologiska produkter och betalat extra för giftfri mat bara för att få reda på att man bidrar till jordens undergång. Men stämmer det eller är forskarna bakom larmet avlönade för att påstå just detta? Ja, vad vet jag men inte behöver man vara ett snille för att räkna ut att mat utan gifter är bättre både för den enskilde individen och naturen som helhet i jämförelse med födoämnen impregnerade av kemikalier. Eller va?


Jag tänker i alla fall fortsätta köpa ekologisk mat i den mån jag hittar någon precis som jag med allt större hängivenhet vägrar äta processad mat tillverkad i fabriker som varken smakar gott eller håller för syn när man läser det finstilta i innehållsförteckningen. Det är märkligt att det finns en marknad alls för den sortens sorgliga skräp. Och skyll inte på tidsbrist och vår stressfulla vardag. Att laga mat hemma är enkelt, inspirerande och går fort. Och dessutom mycket billigare. För att inte tala om hur mycket godare.

Så sent som i går kom ett nytt larm från forskare i Uppsala om att man får i sig mer gifter av att äta så kallad Medelhavsinspirerad kost än den rekommenderad av Livsmedelsverket. Samtidigt påtalar man att fördelarna med Medelhavskosten kan uppväga nackdelarna med gifter. Oerhört förvirrande. Och förresten, var kommer gifterna i Medelhavskosten från? Jungfrulig olivolja, krämiga ostar, lammkotletter och en ekologisk sallad låter inte särskilt giftigt i mina öron.


Jag tycker forskarna i Uppsala kunde ha behållit sina upptäckter för sig själva i stället för att sprida en massa motsägelsefull rappakalja.

I lördags bjöd jag sonen och hans flickvän på något av det godaste som finns, nämligen kokt höna med både citron- och currysås, kokt potatis, kokta morötter och kokt potatis. Detta var husmanskost för bara några år-tionden sedan och man kunde köpa färska, men döda, hönor på Möllevångstorget i Malmö och i alla livsmedelsaffärer. Av någon obegriplig anledning försvann hönsen ur marknaden så nu mals allt detta magra, välsmakande och billiga kött ner till foder. Det är en skandal.

Jag har under årens lopp letat efter höns i mängder av affärer utan framgång och under stigande upp-givenhet och depression. Fast så tipsade en kompis om en invandraraffär inhyst i en gammal industri-lokal i stan där de säljer höns och andra underbara detaljer som lammslag och bog.

Jag vågade nästan inte tro det var sant men sökte mig dit och, mycket riktigt, det fanns inte bara vanliga kokhöns utan feta gödhöns, stora som kalkoner. Det var knappt jag kunde hitta ut ur affären, halvt förblindad av glädjetårar.

Höns kokas länge i saltat vatten tillsammans med exempelvis lök, morötter, selleristjälkar och timjan. Då får man, förutom ovan beskrivna middag, en helt otrolig buljong som man kan göra hönssoppa på dagen efter. Den soppan värmer och stärker i vinterkylan, kan jag garantera.

Ge hönan till svenskarna åter!