Per Hägred

Pär Hägred: Vad hände sen?

Publicerad
Uppdaterad
Vad hände sen? Wilmer X tycks numera vara historia även om ingen säger det. Och det är tyst om Peps Persson. Oroväckande tyst. Visserligen sipprar det ut rykten från hans bas på landet att ny skiva spelas in. Men han har inte setts stå på en scen på evigheter om man undantar ett kort framträdande på biblioteket hemma i Vittsjö
(www.framsidan.net/2010/06/falsk-matematik-raddade-bibliotek-i-vittsjo/). Så vad hände sen? Här är några av höstens bästa skånska plattor.

3 getingar:
Bloosbuster: "Fnitter & skratt"

Landskronaband som låter som den felande länken mellan Wilmer X och Peps Persson. Om det nu finns nån felande länk där. På andra plattar har dessutom mäster Peps ingripit och det hörs. De gör till och med patenterad Peps-reggae. Inklusive den breda skånskan.

3 getingar
Steve Grahn & Mattias Malm: "Finale route"

Malmö har fostrat en rad fantastiska bluesmän. Fjellis förstås. Och Jalle. Steve är där uppe också. Jag menar, han imponerade till och med på jänkarna under blues-VM i Memphis. Också kaxigt med en massa nyskrivet i en tradition med annars så konservativa värderingar.

4 getingar
Evan Westerlund: "Still crazy"

Det här är bra. På riktigt. Han rör sig nånstans där i samma kretsar som Jack Ingram. Hade han inte bott i just Malmö hade han varit lika stor som Dwight Yoakam. Tänk att det går omkring en sån här kille på stans gator. När man letar med ljus och lykta efter bra country och så finns den bakom bakom knuten. Bäst: "Who's gonna take of the horses". Tillägnad Lennart Persson. Ja vem annars?

3 getingar
Mikael Karlsson: "Lucky 11"

Han presenterar sig i telefon som Ica-handlarn i Skurup som spelat in med bland annat lite löst Wilmer-folk. Sedan läser jag i Ystads Allehanda att han lyssnar på Vikingarna i bilen på väg hem från jobbet. That makes sense. Det är ju så här "Dansbandskampen" skulle låta. Den 40-årige sångaren lirar countrypop med rockattityd. Bäst är det när Marie "Sweet Mary" Davidsson (bland annat "Up the Mountain") går in som duettpartner.

3 getingar
Driftwood Company: "First record"

Nånstans i de småländska tassemarkerna bor det här gänget i kollektiv och spelar musik som om tiden stått still sedan Ronnie Lane lämnade byggnaden. Det är fioler, ståbas och mandolin. Det är Sveriges Pogues, Eller om det ska vara Mike Scott.

4 getingar
Maria Anderberg: "Second hand blue"

Den är tillägnad Maria McKee och är inspelad under ledning av Christoffer Lundqvist (Brainpool, Per Gessle). Man kan knappast ha bättre förebild - eller producent. Att Maria hade en bra röst visste vi men nu har hon även mognat som låtskrivare. Kopiöst bra!

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Kvällspostens startsida

Mest läst i dag