Foto: Carl-Johan Söder/Svt
 Foto: Carl-Johan Söder/Svt
Per Hägred

Bäst i etern: "Trädgårdskampen"

Publicerad

Gröna fingrar?

Jag hör inte frågan...

Däremot har Karin Boye fel för det är skönt med knoppar som brister.

Melodifestivalen i all ära men roligaste tv-tävlingen i etern just nu är "Trädgårdskampen".

"Trädgårdskampen" är ett program som växer... Och då tänker jag inte enbart på blomsterprakten som de tävlande står för. Hahaha. Nej, själva programmet växer för varje vecka det återkommer i rutan. Det är rolig tävlings-tv helt enkelt. Bättre än hispiga "Sveriges mästerkock". Mer spännande än utspädda Melodifestivalen.

Men "Trädgårdskampen" försvinner lite i mängden. I det tv-Sverige där allt fokus är på "Let's dance" och Melodifestivalen just nu.

"Trädgårdsdrömmar" frodas på sin egen kant. Lite så där stillsamt. Som sig bör i en trädgård. Är det nån som har sett en stressad trädgårdsmästare? Trodde väl inte det. Och deltagaren Johan Andebratt klagar också lite på just stressen som trots allt blir oundviklig när det kommer till tävlingsmomenten. Själva affärsidén med trädgård är annars just at hasta långsamt. Tänk Skalman, som tycker att fort är ett svärord.

"Trädgårdskampen" är ett Malmöprogram. Det görs många bra program av den sorten i Malmö. Långköraren "Antikrundan" förstås. Där man numera kan tävla i värdering med sig själv tack var en finurlig app. Men även nya "Husdrömmar".

"Spännande så in i Norden"

Visserligen inte min favorit. Men det har inte så mycket med produktionen att göra. Det är bara det att jag är så ohyggligt ointresserad av husbyggen. Timelleffekten har tärt på mig. Det är inte kul att titta på färg som torkar. Har aldrig varit. Dessutom är "Husdrömmar" någon slags frosseri i överflöd. Behöver vi bygga så där storslaget? Måste vi bygga om i tid och otid? Det är för mycket slit och släng i min smak.

Men det finns mer. När yngsta dottern Anna har ordet handlar det mest om Malin Olsson och hennes totalgrepp om fredagskvällarna. Tala om hängiven publik.

Nu är det i alla fall final i "Trädgårdskampen". Nyss nämnde Johan Andebratt får Malmö åkte ut inför finalen. Han föll på en fågelholk... Däremot har vi skåningar den färgstarke Peter Bengtsson från Laholm att heja på. Han är kul, om än en slarvpelle. Men med sitt goda humör har han charmat juryn med trädgårdsjournalisten Gunnel Carlson, trädgårdsinspiratören Hannu Sarenström, och trädgårdsdesignern Peter Englander (Österlen). Och då ska man veta att Hannu Sarenström får Per Morberg att framstå som en mes...

Peter möter Tony Johansson och Jessica Lyon i finale. De är supersäkra och kommer att bjuda på tufft motstånd.

Bäste trädgårdsamatör må vinna och inte går det att fuska heller, som det bekant tydligen har gått att göra i Mello (det konstiga är för övrigt att folk är förvånade - det där är väl mer regel än undantag ända sedan Tio-i-topps glansdagar).

Spännande så in i Norden.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Kvällspostens startsida

Mest läst i dag