Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Nellie Erberth

Vill vi verkligen ha ett nytt samhälle av ”influencers”?

Nellie Erberth skriver krönikor på tisdagar.
Foto: ANNA-KARIN NILSSON / ANNA-KARIN NILSSON EXPRESSEN
Joakim och Jonna Lundell är bland Sveriges främsta influencers, ett yrke som nu ska läras ut i skolan.
Kenza Zouiten är en annan av Sveriges största inom området.
Foto: SIGGE KLEMETZ / STELLA PICTURES SIGGE KLEMETZ
Robert Kyncl, YouTube Chief Business Officer, under lanseringen av Youtube Red, en plattform för tusentals influencers.
Foto: DANNY MOLOSHOK / AP FR161655 AP

Nu för tiden har sociala medier stort inflytande. 

Ungdomar följer slaviskt konton på Instagram. 

Nu ska det till och med gå att läsa som ämne i skolan.

I veckan fick jag höra att en ny programinriktning för gymnasieelever hade lanserats, en inriktning för ”influencers och youtubers”. Det blev en snackis bland klasskamrater och umgängeskretsar, och det har diskuterats hejvilt om influencer verkligen är ett riktigt yrke.

För att förstå yrket måste man först förstå vad termen innebär. Jag fick inte koll på vad det var förrän för något år sedan. Men "influencers" är alltså personer som lever på sina sociala medier.

På bloggar, på att lägga upp bilder på Instagram eller på att göra filmer till Youtube. Majoriteten är kvinnor, och de använder sig helt enkelt av plattformar för att synas utåt. De får hundratals, tusentals och miljoner följare och tack vare sitt kändisskap kan de då använda sig av reklam eller bli sponsrade för att tjäna pengar. 

Det är alltså via antalet följare på Instagram som de gör sin karriär.


Jag har egentligen inga problem med yrket i sig. Det är rätt häftigt med ett jobb som är skapat av drivna tjejer, som har haft passion för sina sociala medier. Så pass mycket passion att de lyckats göra det till ett jobb – som numera är en inriktning på gymnasiet.

Självklart kan inte alla som vill det bli stora på Instagram eller Youtube, men alla som läser musik på gymnasiet blir inte popstjärnor heller. 

Även om vi 90-talister är den så kallade "lustgenerationen", som gör lite vad vi vill, kommer det aldrig att finnas ett hållbart system om varenda en av oss blir kända och lever lyxlivet. Men att gå en gymnasieinriktning inom något man tycker är intressant går väl hur bra som helst.


Men, ska det nu finnas en utbildning – då måste den göras på rätt sätt. För något som inte är okej, det är de så kallade influencers, eller förebilderna, som vi har på topplistan i Sverige idag.

De mest lästa och populära tjejerna på sociala medier har missat hela poängen med sitt yrke. Det är framgångsrika bloggar, filmer som får flera tusen tittare och bilder som idoliseras av yngre tjejer över hela landet. De har massor av fans, massor av yngre som ser upp till dem. Ändå misslyckas de totalt med att vara en förebild.

Det som förespråkas är ett liv i lyx och glamour, med resor över hela världen och en konstant solbränna. Det är alltid redigerade bilder och mycket prat om mat, vikt och träning. Platserna de besöker är de dyraste restaurangerna och klubbarna som ofta beskrivs som ”prisvärda ställen”.


LÄS MER: Nya heta jobbet – bli en influencer 


Ska du arbeta med att influera så innebär det att det finns ett ansvar. Det du lägger upp och skriver om, är det du ska stå för och vara redo att sprida.

Hur kommer det sig då att knappt någon bland Sveriges största influencers har uttalat sig om #Metoo? 

Eller om slavhandeln i Libyen? 

Eller om gruppvåldtäkter i Malmö eller Fittja? 

Faktum är att mycket få av dem har uttalat sig om något viktigt samhällsproblem.

Istället prioriteras lyxiga maträtter och utekvällar med champagne. Får man då lov att kalla sig själv för förebild? Och kanske ännu viktigare – får man lov att arbeta som det?

Så om det nu finns en chans att utbilda inom ämnet, gör det rätt då. Det finns många orättvisor som behöver uppmärksammas. Visa hur stor påverkan en profil kan ha, att man i dagens samhälle faktiskt kan skapa förändring via sociala medier. Och börja sedan skapa den där förändringen, på riktigt.