Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Nellie Erberth

”Var blir nästa plats i Malmö dit vi tjejer inte vågar gå?”

Den misstänkta överfallsvåldtäkten i Malmö skedde på Möllevångstorget.
Foto: JOHAN NILSSON/TT / TT NYHETSBYRÅN
Nellie Erberth är krönikör och reporter.
Foto: ANNA-KARIN NILSSON / ANNA-KARIN NILSSON EXPRESSEN

Jag korsar Möllevångstorget minst en gång om dagen.

Mina vänner och jag brukar mötas och skiljas vid torget, när vi varit ute på kvällarna.

Vi malmöiter använder ofta torget för att beskriva vår stad: ”Sen har vi ju Möllan, en mötesplats dit alla kan gå och är välkomna”. 

Det är platsen som ska symbolisera hur avslappnat, öppet och hjärtligt Malmö är.

Bara några timmar före överfallsvåldtäkten i Malmö cyklade jag själv förbi den misstänkta brottsplatsen. Precis som jag gör två gånger om dagen, varje dag.

Det är där, på Möllevångstorget, som man kan handla billiga grönsaker. Det är där man hittar den bästa thai-restaurangen och det är där min Ica-butik ligger. Det är där man bestämmer möte med någon: ”Vi ses vid statyn” eller ”möt mig utanför Sibylla”.

Det är på Möllan man dricker öl med sina kolleger på en after work, och det är på Möllan som man springer in i vänner man inte sett på flera månader. 

Möllevångstorget är ingen mörk gränd utan gatubelysning, eller en park som ängsliga mammor varnar sina barn för att gå igenom på kvällen. 


Vi malmöiter använder ofta torget för att beskriva vår stad: ”Sen har vi ju Möllan, en mötesplats dit alla kan gå och är välkomna”. Det är platsen som ska symbolisera hur avslappnat, öppet och hjärtligt Malmö är.

Fram till dagen då den öppenheten utnyttjas och en ung kvinna själv får ta sig till sjukhuset efter att hon blivit överfallen och våldtagen.  

Jag tänker att om en kvinna kan bli överfallen och våldtagen på en så central och öppen plats – finns det då någonstans hon inte riskerar att bli utsatt? 


Den senaste tidens överfallsvåldtäkter har skett på spridda, men centrala, delar av Malmö. Amiralsgatan, Västra Hamnen, Möllevångstorget. 

Jag tänker på mina vänner, var brukar de gå? Vilken cykelväg tar de från jobbet? Var brukar min mamma röra sig? Jag själv? 

Jo, bland annat runt Amiralsgatan, Västra Hamnen och Möllevångstorget. 

Malmö krymper runtom oss, blir mindre. Finns det någon plats kvar för oss, en plats där vi inte är i fara? Vilken blir nästa plats jag inte ska kunna gå till? 

Nästa vår blir jag för första gången i mitt liv faster – min bror ska nämligen bli pappa. När jag läser rubrikerna om den unga kvinnan som blivit överfallen dyker en tanke upp: hoppas det blir en kille. 

För snart finns det inga platser kvar dit vi tjejer kan gå.


LÄS MER: Ung kvinna larmade – ny misstänkt överfallsvåldtäkt i Malmö 


LÄS MER: Fler Malmömän ska topsas i jakten på gärningsmannen