Foto: ANNA-KARIN NILSSON / ANNA-KARIN NILSSON EXPRESSENFoto: ANNA-KARIN NILSSON / ANNA-KARIN NILSSON EXPRESSEN
 Foto: ANNA-KARIN NILSSON / ANNA-KARIN NILSSON EXPRESSEN
Foto: LINNEA RHEBORG / BILDBYRÅNFoto: LINNEA RHEBORG / BILDBYRÅN
 Foto: LINNEA RHEBORG / BILDBYRÅN
Nellie Erberth

Sociala medier används för att kunna hata mot kvinnor

Publicerad

Sociala medier kan vara en kul och kreativ plattform. 

Men också ett ställe för hat och kränkningar. 

Särskilt för kvinnor. 

I veckan fick jag ett sms av en vän, hon skickade en bild på ett konto på Instagram. Ett konto som använde sig av mina bilder. Jag skyndade in på mobilen för att se vad det var som egentligen pågick. 

Personen som olovligt tagit mina bilder utgav sig inte för att vara mig vid namn - men vid mitt utseende. Vid min kropp.

 

Det var flera tusen följare, flera hundra gilla-markeringar. Illamående gick jag in på kommentarerna. 

42 stycken. 

42 kommentarer om hur jag ser ut, min kropp. Jag kände hur indignationen började växa i mig.

Att vara en ung tjej i tjugoårsåldern i dag handlar mycket om att provocera. De flesta av oss är arga på någonting, inte konstant ilskna men irriterade över hur vi kan bli behandlade i samhället.

 

NELLIE ERBERTH: Vill vi verkligen ha ett nytt samhälle av ”influencers”? 

 

Som ett barn av min tid brukar jag vara rätt kaxig med sånt där. Hatmejlen jag får en gång i veckan brukar inte röra mig i ryggen. Men det här, det brände till. Jag kände mig kränkt. Liten, utnyttjad.

Självklart blev jag förbannad, men mest av allt kände jag mig nog ledsen och besviken.

Jag vet precis vad jag gör när jag lägger upp bilder på Instagram. Jag testar. Kollar reaktionerna. Det är spännande att se hur sociala normer fungerar och jag har alltid varit lite väl nyfiken.

Men är det inte så det borde få lov att vara? 

Jag borde väl få lov att lägga ut precis vad som helst – och ändå bli respekterad som kvinna, som skribent och som människa? Det äcklar mig att det inte är så.

 

Jag är inte dum, jag fattar att det är en risk med sociala medier och internet överlag. Vem som helst är kaxig bakom en skärm, och det är otroligt svårt att hitta en gärningsman.

Men faktumet kvarstår. Är det verkligen så att jag ska få sitta och läsa kommentarer av främlingar som vill "smaka på mig"? Det räcker!

Samhället har en dubbelmoral i sådana här situationer. Tjejer ska sexualiseras på varenda reklamskylt och avklädda brudar får mest popularitet på nätet. Men samtidigt som vi blir hetsade till det här - så blir vi också stämplade. Tjejer som är avklädda på bild är horor, slampor.

 

NELLIE ERBERTH: "Stökigt i skolorna – inte bara elevernas fel" 

 

Kan jag inte få vara mig själv, på mitt konto, utan att någon ska utnyttja det?

Så nu var frågan hur jag skulle reagera.

 

Jag rådfrågade vänner som föreslog att jag skulle ta bort mina bilder, kanske sluta använda Instagram helt. Men det kändes inte bra att ge vika.

Jag ser ett mönster här. Att vi kvinnor ständigt ska tvingas gå runt med känslan av att vara utsatta, ständigt med känslan av obehag.

Kan vi gå ensamma utomhus när det är mörkt? Kan vi lägga upp bilder på oss själva? Kan vi skriva krönikor i tidningen utan att bli kallade "hora"?

Visst ska jag väl inte behöva ta bort mina bilder bara för att någon annan inte ska använda dem. Med det resonemanget kan vi beskylla kvinnor som blivit våldtagna för att "de hade för lite kläder och bad om det".

Den riktiga frågan som vi borde ställa oss och faktiskt börja agera kring är: hur långt ska det gå innan vi kvinnor också kan känna oss trygga i vårt samhälle? 

Relaterade ämnen
Nellie Erberth
Nellie Erberth

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Kvällspostens startsida

Mest läst i dag