Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer
Nellie Erberth

Sociala medier används för att kunna hata mot kvinnor

Foto: ANNA-KARIN NILSSON / ANNA-KARIN NILSSON EXPRESSEN
Foto: LINNEA RHEBORG / BILDBYRÅN

Sociala medier kan vara en kul och kreativ plattform. 

Men också ett ställe för hat och kränkningar. 

Särskilt för kvinnor. 

I veckan fick jag ett sms av en vän, hon skickade en bild på ett konto på Instagram. Ett konto som använde sig av mina bilder. Jag skyndade in på mobilen för att se vad det var som egentligen pågick. 

Personen som olovligt tagit mina bilder utgav sig inte för att vara mig vid namn - men vid mitt utseende. Vid min kropp.

 

Det var flera tusen följare, flera hundra gilla-markeringar. Illamående gick jag in på kommentarerna. 

42 stycken. 

42 kommentarer om hur jag ser ut, min kropp. Jag kände hur indignationen började växa i mig.

Att vara en ung tjej i tjugoårsåldern i dag handlar mycket om att provocera. De flesta av oss är arga på någonting, inte konstant ilskna men irriterade över hur vi kan bli behandlade i samhället.

 

NELLIE ERBERTH: Vill vi verkligen ha ett nytt samhälle av ”influencers”? 

 

Som ett barn av min tid brukar jag vara rätt kaxig med sånt där. Hatmejlen jag får en gång i veckan brukar inte röra mig i ryggen. Men det här, det brände till. Jag kände mig kränkt. Liten, utnyttjad.

Självklart blev jag förbannad, men mest av allt kände jag mig nog ledsen och besviken.

Jag vet precis vad jag gör när jag lägger upp bilder på Instagram. Jag testar. Kollar reaktionerna. Det är spännande att se hur sociala normer fungerar och jag har alltid varit lite väl nyfiken.

Men är det inte så det borde få lov att vara? 

Jag borde väl få lov att lägga ut precis vad som helst – och ändå bli respekterad som kvinna, som skribent och som människa? Det äcklar mig att det inte är så.

 

Jag är inte dum, jag fattar att det är en risk med sociala medier och internet överlag. Vem som helst är kaxig bakom en skärm, och det är otroligt svårt att hitta en gärningsman.

Men faktumet kvarstår. Är det verkligen så att jag ska få sitta och läsa kommentarer av främlingar som vill "smaka på mig"? Det räcker!

Samhället har en dubbelmoral i sådana här situationer. Tjejer ska sexualiseras på varenda reklamskylt och avklädda brudar får mest popularitet på nätet. Men samtidigt som vi blir hetsade till det här - så blir vi också stämplade. Tjejer som är avklädda på bild är horor, slampor.

 

NELLIE ERBERTH: "Stökigt i skolorna – inte bara elevernas fel" 

 

Kan jag inte få vara mig själv, på mitt konto, utan att någon ska utnyttja det?

Så nu var frågan hur jag skulle reagera.

 

Jag rådfrågade vänner som föreslog att jag skulle ta bort mina bilder, kanske sluta använda Instagram helt. Men det kändes inte bra att ge vika.

Jag ser ett mönster här. Att vi kvinnor ständigt ska tvingas gå runt med känslan av att vara utsatta, ständigt med känslan av obehag.

Kan vi gå ensamma utomhus när det är mörkt? Kan vi lägga upp bilder på oss själva? Kan vi skriva krönikor i tidningen utan att bli kallade "hora"?

Visst ska jag väl inte behöva ta bort mina bilder bara för att någon annan inte ska använda dem. Med det resonemanget kan vi beskylla kvinnor som blivit våldtagna för att "de hade för lite kläder och bad om det".

Den riktiga frågan som vi borde ställa oss och faktiskt börja agera kring är: hur långt ska det gå innan vi kvinnor också kan känna oss trygga i vårt samhälle? 

Logga in för att följa

Det är gratis och går snabbt!