Nellie Erberth om tiggeriförbudet i Vellinge. Foto: CHRISTIAN ÖRNBERGNellie Erberth om tiggeriförbudet i Vellinge. Foto: CHRISTIAN ÖRNBERG
Nellie Erberth om tiggeriförbudet i Vellinge. Foto: CHRISTIAN ÖRNBERG
Nellie Erberth

"Självklart sker tiggeri- förbudet först i Vellinge"

Publicerad

Jag diskuterar ofta fördomar med mina vänner. Vad har vi egentligen för förutfattade meningar om varandra och om ställen omkring oss? Vi försöker krossa så många fördomar vi bara kan. 

Och mitt i allt det ska Vellinge rösta om tiggeriförbud.

Jag minns hur vi hade många elever från Skanör och Vellinge i min klass när jag gick i gymnasiet. Det var stackarna som fick gå upp mycket tidigare än oss andra för att pendla med den gula bussen in till stan. Usch, vad jag tyckte synd om dem som blev berövade på sin sovmorgon.

Jag gick en samhällslinje under gymnasiet och en dag diskuterade vi politik. En tjej som kom från Näset fick frågan om hur det såg ut bland partierna i hennes kommun, och hon tittade skamset ner i golvet medan hon svarade att ”Sverigedemokraterna är näst störst hos oss” (partiet är inte störst, utan fick 9,8 procent i valet 2014).

 

Hon visste om att andelen röstande på partiet var hög och att det finns starka fördomar mot hela Vellinge, Skanör och resten av Näset. Fördomen om att de är starkt rasistiska där.

Jag tror inte att det där är sant. Självklart är inte alla som bor där rasister, förmodligen är det precis tvärtom. Men – så fort jag och mina vänner fick höra om tiggeriförbudet så var det inte en enda av oss som höjde på ögonbrynen. 

"Självklart är det i Vellinge".

När man läser om nyheten, och läser citat från de boende i Vellinge, så verkar flera stycken vara emot förslaget. Många suckar och är missnöjda över att Sverige ännu en gång kan måla upp Vellinge som främlingsfientligt. De flesta som uttalat sig i artikeln berättar hur de inte blivit störda av tiggarna, att de ibland fått hjälp med att bära sina kassar från ICA-butiken och att ett förbud är fel väg att gå. 

Ändå har politikerna nu beslutat om ett förbud.

 

Det blir väldigt typiskt, att det är just Vellinge som ska rösta om tiggeriförbud. Kommunen är en av de allra rikaste i Sverige. Det blir också väldigt typiskt när politikerna beslutar något över huvuden på de som tycker något annat. Letar man upp svar på varför vissa Vellingebor vill ha ett förbud får man veta att de blir störda när de går in och ut ur butiken. Oavsett om det inte är menat så – så låter det inhumant. 

Att bo i välfärden och rösta ut tiggarna för att man blir störd när man veckohandlar. 

Jag tycker att det är viktigt att man vågar lyfta även svåra frågor och att de kan diskuteras utan att man ska få en stämpel”, sa Carina Wutzler som är kommunstyrelsens ordförande i Vellinge. Jag håller med henne. Självklart ska vi diskutera och prata om det som är svårt. Men jag tror inte att Vellinge har fått en stämpel för att de tar upp svåra frågor. Jag tror möjligtvis att det blir lättare att stämpla när deras lösning på de svåra frågorna är lika med ett förbud.

 

Fördomar finns överallt, oavsett om det är en rik eller en fattig kommun. Bara förra veckan berättade en av mina lärare för klassen om en journalist, och hon sa att han kom i från Afrika – precis som att Afrika är ett land, och inte en hel kontinent. 

Dagen därpå frågar läraren om vi inte bara kan använda ord som ”höghus” för att gestalta en förort. Jag går på tunnelbanan med min närmsta vän, vi sätter oss och jag ser hur två andra i samma vagn flyttar sig och byter vagn – min vän bär hijab nämligen. Allt det här är tydliga tecken på fördomar, som fanns där jag var – mitt i Stockholm.

 

Jag tror att det är viktigare att jobba med de där fördomarna – som finns överallt – än att sätta in ett förbud. Jag tror att det finns ett bättre sätt, och jag tror att det finns större problem än att bli störd när man går in på ICA. Men jag hoppas också att vi kan komma ihåg att aldrig dra alla över en och samma kam – så att ingen gymnasieelev eller någon annan ska behöva skämmas över sin kommun, sina egna åsikter eller vilket parti hen nu må rösta på. 

Relaterade ämnen
Nellie Erberth
Nellie Erberth

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Kvällspostens startsida

Mest läst i dag