Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Nellie Erberth

”Plötsligt ställde han sin korg i kön – och lämnade butiken”

Nellie Erberth skriver krönikor varannan tisdag.
Foto: CHRISTIAN ÖRNBERG
Otrevligt folk i matbutiken – på grund av värmen?
Foto: Shutterstock / Shutterstock

Ja, jag vet att det är varmt.

Och ja, jag förstår att man kan bli lite irriterad i hettan.

Men nej – det är inte okej att vara otrevlig för det.

Förra veckan åkte jag på denna sommarens värsta fiende – influensan. Det var minst sagt en upplevelse att ligga feberdrypande i sängen i den 33-gradiga hettan. I tre dagar drömde jag snurriga och uttorkade drömmar om svalkande pooler och kalla vattenfall, bara för att vakna i en instängd lägenhet och äta en stadig frukost bestående av Alvedon.

En dag bestämde jag mig för att gå och handla mat, och lägligt nog har jag en matbutik bara 500 meter från min lägenhet. Tyvärr, känns 500 meter som 500 000 meter när man har influensan. Men jag samlade mod, tog några styrkande sprej av nässprayen och gav mig ut. 


Väl inne i butiken måste jag ha sett ut som Sagan om ringen-karaktären Gollum (blek och drypande av svett) som strök omkring i gångarna och packade på mig flingor och chokladbollar och njöt av AC:n. I gången med diskmedel och tvättmedel stod en kvinna i vägen för mig, och jag bad snällt: ”ursäkta, kan jag bara få glida förbi”. 

Hon vände sig om och röt ifrån med mörka ögon: ”men gå en annan väg då!”. 

Jag stod kvar, helt stum. 

När det var dags att ställa sig i kö till kassan väntade en liknande situation. Kunden som skulle betala tjafsade högljutt med kassörskan om bonuscheckar och alla i den långa, ringlande kön var uppenbart irriterade. Den kalla luftströmmen från AC:n räckte inte just dit, och en annan kund i kön bestämde sig för att lämna sin korg på golvet och gå ut ur affären – mitt i kön, utan någon som helst tanke på att sätta tillbaka sina varor. 

Samtidigt deklarerade han högt att han ”ORKADE INTE MER, VAD ÄR DET FÖR FEL PÅ FOLK”. Jag stod kvar på min plats, än en gång mållös. 


Först tänkte jag att förklaringen till den onekligen dåliga stämningen i matbutiken hade med värmen att göra. Kanske hade bråket om bonuscheckar varit en trevlig diskussion om det inte varit pressande sol. Men är det verkligen värmen som påverkar vårt temperament? Eller är det ofta så, att vi alla har väldigt lite tålamod med våra medmänniskor?

Rent allmänt tycker jag nog att vi kan tänka en extra gång på vårt hyfs. Om en äldre person stiger på en fullsatt buss så RESER VI OSS, speciellt alla ni som är i min generation som hellre sitter med fötterna uppe på sätet framför.

Behöver någon hjälp med att packa kassarna eller bära kassarna i mataffären så tar det inte mer än två minuter. Det är inte så jäkla jobbigt att vara en rimlig medmänniska – och bara för att många i min ålder ständigt lever i trotsåldern ursäktar inte det ett dåligt beteende. 

Kom igen nu, jag vet att det är varmt, men det är inte en ursäkt. Att det är kallt är inte heller en ursäkt. Att du har mycket på jobbet, eller att du är sen för att hämta barnen på dagis är ingen ursäkt.

Vi kan lite bättre än så här.

Och vad det gäller den där damen som skällde ut mig så hoppas jag att karma lär henne en läxa och låter henne känna på min förkylning – inget gör en människa mer ödmjuk än feber på den varmaste sommaren på flera hundra år. 


LÄS MER: Här är sommarens krönikörer i Kvällsposten 


Nellie Erberth

Ålder: 23.

Bakgrund: Nyhetsreporter på KvP, ska studera på Skurups folkhögskola till hösten.

Skriver gärna om: Precis allt möjligt.

Sommarfavorit: Malmöfalafel i solen.

Smultronställe: Brygga 8 på Ribban i Malmö.

Läs Nellie Erberth varannan tisdag i Kvällsposten