Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Nellie Erberth

Hon orkade – det kan bli avgörande för alla kvinnor

Killen som läste upp motiveringen är åtalad för grovt förtal.
Den 19-åriga tjejen blev utnämnd till ”årets fuckgirl” på sin skolbal.
Foto: Copyright 2018. All rights reserved.

I dag kom domen i Fuckgirl-målet.

Det omöjliga hände – den 19-åriga tjejen som blivit kallad ”årets fuckgirl” stod upp för sin sak, och en jämnårig kille blev dömd.

Hon lät det inte bara passera.

Hon orkade – och vann.

Jag kommer ihåg min egen studentbal. Jag hade högklackade skor för första gången, och kunde således inte gå förrän jag smög av mig dem under bordet och spenderade resten av kvällen barfota.

Mitt under middagen meddelade en klasskamrat från den lilla scenen att det var dags för prisutdelning. Priset för årets snyggaste kille och årets snyggaste tjej skulle delas ut.

En kille och en tjej hade röstats fram, och när de kom fram till scenen fick de varsitt pris. Killen fick en flaska öl, som han högljutt tog emot medan han höll någon form av skrikande tacktal. Tjejen, hon fick ett läppstift och stå tyst bredvid.

Jag minns hur chockad och irriterad jag var, hade vi inte kommit längre?

Så här flera år i efterhand kan jag konstatera att vi inte har det. Alla tjejer som är ”årets snyggingar” får fortfarande sitta på avbytarbänken och inte vara något annat än ”snygg”. Eller, inte vara något annat än ”årets fuckgirl”. 

Men det finns en strimma hopp. I våras hände det vi trodde var omöjligt – det var någon som orkade.

Den 19-åriga tjejen som blev kallad för ”årets fuckgirl” av sina jämnåriga klasskamrater, tog upp kampen. Hon lät det inte bara passera, utan hon stod upp för det absurda att hon inför 400 blivande studenter fått priset efter motiveringen ”vi kan inte räkna på fingrar och tår, hur många saker som glidit in mellan dina lår”.

Den jämnårige killen som läst upp motiveringen blev polisanmäld av skolan själv, och står åtalad för grovt förtal. Ett åtal som har väckt debatt, jag har på flera håll hört hur de flesta viftar bort det som ”överdrivet”.

”Är det inte lite överdrivet att polisanmäla, den stackars killen skulle ju bara skämta. Är det inte lite överdrivet att dra in rättsväsendet - det är ju VÅRA skattepengar som slösas bort. Är det inte lite överdrivet när han är så ung, det var ju säkert grupptryck?”

Det är ovanligt att det blir verkliga konsekvenser när en kvinna vågar stå upp för sig själv. Så jag förstår att det känns läskigt och främmande. Överdrivet, om man nu så vill.

Om killen inte hade blivit dömd, hade vi slussats tillbaka till att årets snyggaste tjejer får nöja sig och stå tyst bredvid med ett fult läppstift.

Men så blev det inte – han blev dömd. 

Den här domen är avgörande, en markering för alla kvinnor. De som inte orkade ta upp kampen, och de som i framtiden kommer att orka – kanske tack vare att den 19-åriga tjejen som blev utsedd till ”fuckgirl” inte lät det passera.


LÄS MER: 19-åring döms för ”årets fuckgirl”-utnämning