Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Nellie Erberth

En kvinna har blivit dödad – hur kan det vara en ”tragisk relationshistoria”?

En 32-årig kvinna blev knivhuggen i ett idylliskt sommarhusområde i Åhus.
Foto: JENS CHRISTIAN

En 32-årig kvinna blev knivhuggen i ett idylliskt sommarhusområde i Åhus.

Hennes drogpåverkade sambo som står åtalad, påstår att mordet utfördes i självförsvar – trots att det inte finns något stöd för det i utredningen. 

Då väljer kammaråklagaren att kalla det för ”en tragisk relationshistoria”.

Det är ingen hemlighet att det finns män som använder våld mot kvinnor.

Var och varannan dag kan man läsa om det, hur en man våldtagit en kvinna med strypgrepp och hårda slag – eller om hur en annan man misstänks ha knivhuggit sin sambo till döds i Åhus. 

Den 29-åriga mannen är än så länge bara häktad, inte dömd. Han är ännu inte skyldig till något brott. Men faktum kvarstår: hans 32-åriga sambo lever inte längre, hon är knivhuggen till döds.

Den åtalade mannen hävdar självförsvar, kriminaltekniker och åklagare hävdar att den förklaringen inte stöds av utredningen. 

Men det viktiga här, är att ytterligare en kvinna blivit bragd om livet. 

Kammaråklagare Martin Hansson har lett förundersökningen, och beskriver händelsen som en tragisk relationshistoria. Frågan jag ställer mig är när en ”tragisk relationshistoria” slutar med en knivhuggen partner? 

När jag hör orden tragisk relationshistoria tänker jag snarare på den klassiska Hollywood-tolkningen: brustna hjärtan, gråt i regnet och sorglig bakgrundsmusik. Jag tänker inte på en kvinna som mist livet i sin sommarstuga, där hennes drogpåverkade partner sedan anhålls för mord. 

Vi kategoriserar brott efter vem som har varit inblandad och hur det har gått till. Tonåringar som dör i Malmös skjutningar klumpas ihop till en och får titeln ”gängkriminalitet”. Kvinnor som blir mördade av sina män är ”tragiska kärlekshistorier”. 

Vi leker lite med rollerna, och byter ut kvinnan mot en man. Säg att en drogpåverkad 30-åring dödar en annan man, med hjälp av en kniv. Hade den händelsen då beskrivits som ”ett relationsdrama”? Jag tror inte det.

Varje år dödas minst tretton kvinnor av en partner i Sverige. Titt som tätt får jag mejl av män som säger att jag överdriver. Att det säkert var kvinnans fel, att jag inte ska skylla på männen. 

Jag tror att om vi inte börjar se våld mot kvinnor som någonting riktigt, som något att ta på allvar – som faktiska brott och inte ett tråkigt slut på en romans – så kommer ingenting förändras. 

För mig är det enkelt: Den 32-åriga kvinnan som dog blev knivhuggen. Det borde inte beskrivas som något annat.