Nellie Erberth

"Det finns inget värre än nattklubbar i Malmö"

Foto: ANNA-KARIN NILSSON / ANNA-KARIN NILSSON EXPRESSEN
Foto: SHUTTERSTOCK

Måhända att Malmö på många sätt är Sveriges bästa stad, men ibland märker man brister. 

Till exempel när man får för sig att gå ut.

Ska vi prata lite om Malmös uteliv? 

Det finns få saker som är så ångestframkallande som uteserveringar på Lilla torg, eller KB:s dansgolv. Oavsett personliga minnen eller erfarenheter från ställena så har de en gemensam tragik som kan liknas vid allmänna skolmatsalar som serverar samma fisk (med olika namn) på en tisdag. 

Det tog mig inte lång tid att sluta gå ut i Malmö. Att sluta stå i den kalla kön utanför Etage på lördagskvällar.


Malmös uteliv är uppdelat: Lilla torg anses generellt vara lite finare och snobbigare – medan Möllans barer har ett som ”cool och hipster” att leva upp till.

Självklart har jag haft många bra kvällar på Möllan (Möllan – inte Lilla torg), och spenderat nätter på vissa dansgolv. Som tonåring hade jag till och med kul på många ställen. Men klubbarna i Malmö verkar ha ett slags bäst före-datum. 

Just nu finns det inget värre än just Malmös nattklubbar.


Etage kallas ofta Slitage, vilket är ett rätt rimligt smeknamn. Men egentligen struntar jag fullständigt i hur sliten klubben är. Det finns ett övergripande problem med Etage och andra liknande ställen i Malmö – och det är de dömande, sneglande blickarna tjejer emellan på klubbarna. Som om de alla har gått dit – för att döma varandra. 

Grabbarna däremot har fullt upp med att bevisa att de är rikast (det vill säga att de har de rikaste föräldrarna) och köpa upp löjliga VIP-bord. VIP-bord som avgränsas med hjälp av ett rep och som ofta besöks av fulla, avdankade Paradise Hotel-deltagare. Varför hamnar vi flera år tillbaka och glömmer bort saker som systerskap och moderna könsroller så fort någon av dessa klubbar öppnar dörren? 

Varför är detta normen på ställen som dessa? 

Och HUR kan det finnas klubbar som inte släpper in de som inte är tillräckligt ”finklädda”, det vill säga de tjejer som inte orkar gå i högklackade skor? 

Jag sneglar på dig, klubben Koi.


Motsvarigheter till nämnda klubbar ska vara KB, Babel och Moriskan. Även om man sällan ser mig på dansgolvet på Babel eller Moriskan, brukar dessa klubbar trots allt fixa till sköna spelningar. Där inne finns det sällan dömande blickar, även om det så klart förekommer.

Men KB däremot, klubben som de flesta av oss slet ut när vi var runt 17 år. Min fråga är varför folk fortfarande går dit? Hur kommer det sig att dansgolvet fortfarande är fyllt av folk som gått dit fem år på raken, varje lördag och fredag? 

Hur kan ni inte tröttna på denna tidskapsel som aldrig tycks förändras, som aldrig lyckas hitta en DJ som skapligt bra kan mixa mellan låtar eller som inte kör samma spellista med samma låtar varje kväll? Jag förstår det inte.


Att kritisera Malmö är inte min favoritgrej att göra – men kom igen. Nu räcker det väl ändå med att stämpla Lilla torg som något ”fint” och Möllan som något ”coolt”. Kan det inte bara få vara barer och inget mer. Kan inte vi tjejer sluta upp med att vara emot varandra och i stället vara med varandra även i utelivet. Kan inte ni grabbar som måste hävda er manlighet på Lilla torg bara ge er.

Vad det gäller klubbarna bör de flesta helst lägga ner, eller uppgradera sig en aning. 

Om inte annat kanske KB i alla fall kan fixa lite ny musik.