Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer
Mirijam Geyerhofer

”Vettiga diskussioner ska hållas utanför sociala medier i dag”

Mirijam Geyerhofer skriver varje lördag under sommaren. Foto: CHRISTIAN ÖRNBERG

Jag vet inte hur det ser ut i era sociala flöden, men själv känner jag ofta att jag predikar för de redan frälsta.

Och sociala medier funkar ju så, att de med hjälp av sina algoritmer listar ut vad du vill läsa mer av baserat på vad du gillar, och sedan visar mer av den varan. 

Det spännande börjar när man hamnar utanför sin redigerade bubbla. 

Jag är av den bestämda uppfattningen att det som händer på internet är lika äkta som det som händer på andra sidan skärmen, men tyvärr verkar de flesta av oss sitta i små separata ankdammar där vi endast delar vidare våra tankar till andra som tycker samma som oss. 

Skulle du däremot råka dribbla förbi dessa algoritmer och hamna med dina idéer i en ny ankdamm, ja då händer det grejer! Här är det dock viktigt att engagera sig i precis rätt sakfråga, annars kommer din intressanta diskussion avbrytas för att någon förståsigpåare ska lägga in sitt veto om att ämnet är för ovärdigt att debattera. 

 

Och precis här behöver vi stänga ner skärmarna och titta varandra djupt i ögonen innan vi fortsätter diskutera, för här är det lätt att ens internetvägar slutar korsas. Någon tycker att gråsälarna är den viktigaste frågan i höstens val medan man själv har osunt starka åsikter om mjukglass, och plötsligt slutar man både lyssna och förklara och scrollar i stället vidare i vredesmod. 

Sälarna, sådana skitdjur! Den här människan kommer aldrig fatta vad som är viktigt i livet!” Så tänker man. 

Och så försvinner sälarna och glassarna och alla deras anhängare tillbaka till respektive ankdamm där de kan fortsätta hyllas i fred utan att någon kommer med pekpinnar. 

Jag tror att vägen till vettiga diskussioner ska hållas skärmfria i dag. För du kan ju inte ignorera den upprörda gråsälsaktivisten på släktmiddagar för all evighet, du är i stället tvungen att servera dina kloka argument i frågan. Och genom att göra det så kan du också påverka. 

 

Kanske kommer mjukglassen vara en viktig valfråga även för hen när dagen kommer, eftersom du vågade ta diskussionen i stället för att fly bort med ditt scrollfinger.

Och – det går att tycka mycket om mycket. En insats för ditten i dag inte står inte i någon som helst motsats till att engagera sig mot datten i morgon – det finns 365 dagar på ett år, det finns 24 timmar på ett dygn, det går att hålla många engagemang i hjärtat samtidigt. Gråsäl och mjukglass, högt och lågt. 

Om några veckor är det val. Och är det någon gång vi borde höja rösten i stället för att använda oss av versaler så är det nu.

 

LÄS MER: Här är sommarens krönikörer i Kvällsposten

 

Mirijam Geyerhofer

Ålder: 38.

Bakgrund: Journalist.

Skriver gärna om: Feminism och antirasism.

Sommarfavorit: Iskaffe, fluffiga pioner och flipflops.

Smultronställe i Sydsverige: Kallbadhuset i Malmö.

Läs Mirijam Geyerhofer varje lördag i Kvällsposten