Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer
Mirijam Geyerhofer

”Vadå tystas? Det pratas om migrationsfrågan hela tiden!”

Mirijam Geyerhofer skriver på lördagar hela sommaren. Foto: CHRISTIAN ÖRNBERG
Almedalen pågår för fullt på Gotland. Foto: HENRIK MONTGOMERY/TT / TT NYHETSBYRÅN

En gång var jag ihop med en kille som vid diskussioner ofta hävdade att mina argument inte spelade någon roll, för han visste vad jag tyckte egentligen. 

Lite så är det att debattera på internet nu för tiden, det spelar ingen roll vad man skriver eftersom motparten vet hur världen ser ut, egentligen. 

När jag och mitt ex hade de här totalt lönlösa diskussionerna var det som att något brann i min hjärna. Alla samtal där vi var oense om något tog abrupt stopp vid en viss gräns, för hur ska du kunna argumentera med någon som avfärdar dina åsikter med att det minsann finns en annan sanning, egentligen. 

Det är omöjligt. 

Liknande retorik ser jag dagligen när de olika partiernas ställning i migrationsfrågan kommer på tal. Ni vet, den fråga som stötts och blötts och debatterats, diskuterats och dissekerats ner till atomer de senaste åren. Visste ni att den frågan faktiskt inte har nämnts av någon? Att den tvärtom faktiskt har tigits ihjäl. Att egentligen så har alla landets politiker tittat upp i taket, hummat en liten trudelutt och lämnat rummet så fort någon fört ämnet på tal. 

 

”Så går det när ingen vågar prata om invandringsfrågan!” tjoas det glatt i kommentarsfälten så fort en ny opinionsmätning inför valet presenteras. Det är lika delar förvånande och skrämmande. 

Förvånande för att det väl ändå inte kan vara möjligt att så många människor på allvar missat att detta är en fråga som alla partier jobbar brett med, och skrämmande eftersom det i sin tur måste betyda att de faktiskt inte alls är insatta i svensk politik. Och inte bara svensk, runtom i Europa växer sig rasistiska och nazistiska partier allt starkare i en oroväckande fart. 

Sverige stängde sina gränser och skapade ett flerårigt kaos för pendlarna över sundet samtidigt som Malmö har agerat transitstad för en enorm flyktingström – och det har skrivits spaltmeter om hur regionen och kringområdena ska lösa de utmaningar som uppstått. 

Sociala medier, traditionella medier, alternativa medier, till och med fake news – allt handlar om invandringen. Här tystas ingenting, tvärtom så håller migrationsfrågan alla andra politiska ställningstaganden gisslan eftersom den på olika vis får agera vågskål så fort en ny motion, stor kostnad eller ett lagförslag kommer på tal. 

 

Det är en viktig fråga, absolut. Definitivt en av de viktigaste i dessa tider av oroligheter och krig i världen samtidigt som nazister tillåts demonstrera på gatorna här hemma. Men den kan inte få fortsätta stjäla uppmärksamhet från resten av alla viktiga diskussioner i samma utsträckning som nu.  

I september är det val. Jag önskar att debatten kan bredda sig så att vi får chansen att höra om viktiga förslag i fler frågor innan dess, och jag hoppas att de som hävdar att de tystas inser att de faktiskt skriker allra högst. Egentligen.  

 

LÄS MER: Här är sommarens krönikörer i Kvällsposten 

 

Sommarkrönikörer

Mirijam Geyerhofer

Ålder: 38.

Bakgrund: Journalist.

Skriver gärna om: Feminism och antirasism.

Sommarfavorit: Iskaffe, fluffiga pioner och flipflops.

Smultronställe i Sydsverige: Kallbadhuset i Malmö.

Läs Mirijam Geyerhofer varje lördag under sommaren i Kvällsposten