Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer
Mirijam Geyerhofer

”Bakom alla filter och glättiga bildtexter är alla helt vanliga”

"De perfekta människorna" – DPM – är vanliga människor, skriver Mirijam Geyerhofer. Foto: JUPITERIMAGES / WWW.JUPITERIMAGES.COM BRAND X PICTURES
Mirijam Geyerhofer skriver varje lördag.

Hej du! 

Är det möjligtvis så att du sitter och svettas i hallen och uppgivet tittar på när barnen slåss över samma legobit medan alla andra har färgkoordinerad picknick på stranden? 

Du är långt ifrån ensam. 

Det är semestertider i landet. Kanske ligger du i precis i startgroparna av ledigheten, eller så är du mitt i den. Kanske är den redan slut, eller så har du inte haft någon. 

Men var du än är på semesterskalan så har någon annan förmodligen haft det bättre än du. Eller så ligger din sommarstuga i radioskugga och du läser detta på papper och då är du garanterat vinnaren i sommarens upplevelselotteri, speciellt om du är småbarnsförälder. 

Att både ha barn och en pålitlig internetuppkoppling kan nämligen vara helt förödande för självkänslan. För aldrig har väl en aktivitet plötsligt känts så futtig som när den råkar hamna i samma flöde som semesteruppdateringarna från De Perfekta Människorna, DPM. 

Du vet helt säkert vilka jag menar. Det är de där som har heltidsjobb och hus och en självförverkligande dyr hobby – samtidigt som de hinner färgmatcha sina barn, dricka rosé i motljus och koka sylt på exakt allt som mognat i deras trädgård. 

 

Har du sparkat boll med ungarna på gården så har DPM fixat matchtröjor med damlandslagets autografer på. Leker dina barn i vattenspridaren i er trädgård så har DPM åkt limousin till länets största vattenland och tränat simhopp med dresserade uttrar. 

Du fattar poängen. 

Men ska jag berätta en hemlighet? DPM är inte bättre än du. Det enda de möjligtvis är bättre på är att förpacka sin vardag innan de visar upp den för omvärlden, men bakom alla filter och glättiga bildtexter finns det helt säkert personer som är precis som alla oss andra. Med för mycket grus på golvet i hallen, missade räkningar och ångestandning i bilen på väg mellan jobb och aktiviteter. Eller ännu värre. 

I de flesta fall är det där härliga internetfönstret utåt bara en välpolerad ruta från vardagen, men ibland är det en regisserad bild av en verklighet som inte alls är särskilt eftersträvansvärd, där våld, missbruk och psykisk ohälsa lägger ett helt annat slags filter över semestern. 

 

Du har ingen aning om vad jag bär på. Och jag kan inte heller se ditt bagage. Och självklart är det helt naturligt att vi hellre visar upp en bild från den där härliga stranddagen som innehöll minimalt med bråk än den dagen när allt var kaos redan i hallen och alla inklusive de vuxna grät innan bilen ens var färdigpackad. Men vi måste komma ihåg att den sortens dagar finns hos alla. 

Det pratas mycket om att vara en god förälder och begränsa skärmtiden för sina barn, men är det något som säkert gynnar familjen mer så är det att vi stressade och avundsjuka vuxna tar en time out från internet. 

För vi kan aldrig vinna detta, och inte för att vi på något vis är sämre än några andra. 

Utan för att livet aldrig är en tävling från första början. 

 

LÄS MER: Här är sommarens krönikörer i Kvällsposten

 

Mirijam Geyerhofer

Ålder: 38.

Bakgrund: Journalist.

Skriver gärna om: Feminism och antirasism.

Sommarfavorit: Iskaffe, fluffiga pioner och flipflops.

Smultronställe i Sydsverige: Kallbadhuset i Malmö.

Läs Mirijam Geyerhofer varje lördag i Kvällsposten