Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer
Mattias Larsson

Pausa elitlicensen om ni vill ha allsvenskan 2021

Helsingborgs IF mot de blivande mästarna Djurgårdens IF, i maj 2019.Foto: PETTER ARVIDSON / BILDBYRÅN
Guillermo Molins och Malmö FF jublar i den allsvenska avslutningen 2019.Foto: PETTER ARVIDSON / BILDBYRÅN
Djurgården firar fjolårets SM-guld på Stockholms stadion.Foto: FREDRIK SANDBERG/TT / TT NYHETSBYRÅN

Elitlicensen måste pausas – eller tillfälligt radikalt skrivas om.

Annars riskerar vi att inte ha någon allsvenska 2020.

Att det också skulle kunna rädda Östersunds FK undan undergång är en kanske orättvis konsekvens vi måste stå ut med.

Helsingborgs IF:s ordförande Krister Azelius höll inte igen när han i måndags kastade ljus över föreningens ekonomiska läge.

2019 hade föreningen med kraft, finurlighet och ständiga balanseranden på gränser lyckats få ihop sitt första positiva resultat på fem år.

Så slog coronakrisen till och med de nya förutsättningarna kom HIF:s ledning fram till att klubben vid en allsvensk start i juni kommer gå 17 miljoner kronor back 2020.

Det innebär i så fall ett eget kapital på minus 15 miljoner kronor.

Ett eget kapital på minus 15 miljoner kronor innebär förlorad elitlicens, degradering ur allsvenskan och med all sannolikhet slutet för Helsingborgs IF.

För utan den allsvenska dragningskraften, dess tv-pengar och publikintäkter är HIF förlorat.

Och de är långt i från ensamma.

Som Azelius sa om prognosen för om allsvenskan tvingas skjutas upp ytterligare efter början av juni.

– Då är det klart att vi, och väldigt många med oss, kommer att gå under.

Mer än hälften av allsvenskans klubbar har permitterat personal.

Alla dras med en sinande likviditet och den dagen läget i samhället börjar ljusna är expertisen enig om att det kommer att ta tid för företags ekonomi att återhämta sig. Och med det tappar idrottsklubbar avgörande sponsor- och marknadsintäkter.

Det är här elitlicensen – den som krävs för att spela i svensk elitfotboll och som bland annat innebär att klubbar ska ha ekonomin i balans och ett positivt eget kapital – kommer in.

För med en utveckling som i HIF:s beräkning riskerar hälften av alla allsvenska klubbar att inte kunna möta kraven för elitlicens till säsongen 2021.

Det är så klart ohållbart.

I det världsläge som uppstått, där den rasande ekonomin för ovanlighetens skull inte kan skyllas på klubbarna, finns det i mina ögon ingen annan utväg än att pausa kravet på elitlicens.

Eller i alla fall kraftigt revidera kriterierna i den för några år framöver.

Klubbar som är på väg att falla, och i allt fler fall snart kommer att ligga ner, behöver hjälp även inifrån fotbollsfamiljen att resa sig, inte ytterligare sparkar på vägen ner.

Jag är helt övertygad om att det också kommer att bli så att svenska fotbollförbundet och klubbarnas intresseorganisation svensk elitfotboll så småningom kommer att hitta en överenskommelse kring detta.

Det finns med stor sannolikhet snart ingen annan väg att gå.

Krister Azelius pratade i måndags om att pausa elitlicensen i tre år.

Om det är så länge hans klubb behöver för att överleva eller om det är ett mer generellt behov kan jag inte svara på här och nu. 

Men klart är att det här är en situation som kommer att påverka hela vårt samhälle i åratal framöver, så även fotbollen.

När jag under tisdagen diskuterade den här frågan med en kollega höll hen helt med om behovet att pausa elitlicensen. Men lade snabbt till:

– Vad ska man göra med Östersund då?

Det är en relevant fråga.

Östersunds FK har rusat mot ruinens brant i ett par år. Det finns juridiska domar som visar att klubben fuskat sig till den ekonomi man byggt sina sportsliga framgångar med.

Det är ett missförhållande som går genom så många led och drabba så väl många, som på många olika vis. Inte minst klubbens egna supportrar. 

För alla de framgångar som Östersunds supportrar upplevt som riktiga saknar numera helt ett historiskt värde. Ett större svek kan en fotbollssupporter inte utsättas för. 

Med stor sannolikhet riskerar Östersunds FK att gå i konkurs i år. Och även om man på något mirakulöst sätt kan rädda klubben är risken ännu större att man inte klarar kraven för en elitlicens.

Men om den nu pausas öppnas en möjlighet för Östersund.

Det är en petitess i sammanhanget som vi måste leva med.

I läget som råder har vi helt enkelt inte råd med fullständig rättvisa.

Vi har alldeles för mycket att förlora.

Läs fler nyheter i Kvällspostens app – ladda ner den gratis här: Iphone eller Android.