Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer
Mattias Larsson

”Hur länge varar ett guld? Fråga Magnus Pehrsson”

Kvällspostens Mattias Larsson.
Foto: TOMAS LEPRINCE
Foto: LUDVIG THUNMAN / BILDBYRÅN

Hur mår egentligen Malmö FF?

Och hur länge kan man leva på ett SM-guld?

Här är fem funderingar från Kvällspostens Mattias Larsson efter att Malmö FF förlorat cuppremiären hemma mot Västerås SK med 1–2.

1. Hur mår Malmö FF?

Arnor Traustason ur spel i fyra veckor på grund av en lårkaka? Oscar Lewikis frånvaro mumlas det om kan bli lång. I det tillknäppta MFF kan en fjäder snabbt bli en hönsgård, ungefär som det långa stunder såg ut i cuppremiären mot Västerås. Lägg till den märkliga Bengtsson-affären och en avsaknad av desperation och hat att förlora under andra halvleken och det är på sin plats att undra hur detta Malmö FF egentligen mår? Träningsmatcherna imponerade inte och nu är frågan om det här rör sig om en kombination av tidig säsong, många erfarna spelare som tänder till senare och en mättnad som ska jobbas bort. Eller ännu mer än så. För det har inte sett speciellt bra ut någon match 2021.


2. Aj, aj, aj Antonsson

Marcus Antonsson har börjat säsongen bra – men borde målat mot Västerås.
Foto: CHRISTIAN ÖRNBERG / BILDBYRÅN

MFF behöver en målgörande anfallare. Marcus Antonsson har så här långt sett ut att kunna bli en sådan. Mot Västerås hade han skärpan och marginalerna mot sig. Stolpträffen i inledningen kunde gett en annan match, jättechanserna mot slutet borde gett MFF en annan poängskörd än noll. Tyvärr har Antonsson enda sedan Markus Rosenberg slutade haft svårt att göra de enkla målen en målskytt behöver göra. Positivt framåt för MFF var att Amin Sarr visade att han ännu så länge är en annan och bättre spelare på kanten. Desto mer oroande att Jo Inge Berget tvingades bryta.


3. Allt akutare målvaktsjakt?

Hur ser målvaktsframtiden ut för Malmö FF – och Marko Johansson?
Foto: BILDBYRÅN

MFF:s ordförande Anders Pålsson sa till Sydsvenskan häromdagen om Johan Dahlin situation efter operation att: ”Vi hoppas att allt fortsätter gå bra, men det finns ett visst mått av osäkerhet och då får vi agera.” Inga ord jag tror Dahlin själv uppskattar och just osäkerhet är ett ord som öven omgärdat Marko Johansson så här långt 2021. Frisparken som släpptes rakt in mot Kalmar, aningen felplacerad på frisparksmålet mot Mjällby och i mina ögon ska frisparksinlägget till VSK:s 0–1 plockas undan av en resolut utrusande målvakt. Johansson är stundtals högklassig, men har brister som behöver slipas på. Så jag förstår Pålssons ord att MFF är beredda att agera på målvaktssidan.


4. Hur länge varar ett SM-guld?

Det är bara att fråga Magnus Pehrsson 2018. En hyfsat försäsong, till final i svenska cupen och seger i allsvenska premiären. Sedan 2–2 borta mot Sundsvall 13 april och en tung månad som avslutades med 0–1 borta mot Trelleborg 13 maj. Dagen efter fick Pehrsson gå. Nu har MFF investerat tyngre i Tomasson – med spelsättsbyte och ungdomssatsning – än man gjort i Pehrsson då. Men det kan gå snabbt i fotboll, Malmö FF är inget undantag och jag fortsätter hävda att MFF har en typ av spelsätt och i grunden en annan typ av spelare. Och utöver det svårt att värva nya.


5. Visst kan gå MFF vidare ändå

Tre tappade poäng gör det så klart svårt att gå vidare, men inte alls omöjligt. Om MFF bortabesegrar Gais nästa måndag och Halmstad samtidigt slår Västerås borta så står alla lag på tre poäng inför slutomgången. Och då pratar vi sannolikt om en målskillnadsaffär. Förra året gick så väl Falkenberg som Elfsborg vidare på sex poäng och året dessförinnan gick Halmstad vidare på fem. Så hoppet är långt i från ute för ett MFF som rimligtvis borde kunna höga sin prestation åtskilliga nivåer.