Maria Rydhagen

Vi trodde inte Danmark var ett annat land

LIVE-TV: Senaste nyheterna med Expressen TV
Danmark stänger gränserna.
Foto: JANERIK HENRIKSSON/TT / TT NYHETSBYRÅN

Vad är ett land?

I åratal har vi skrattat när vi har åkt till Köpenhamn och kallat det ”utomlands”.

Det är ju ingen riktig gräns – det är ju bara Danmark.

Så har det varit. Men det är slut med det nu.

Jag växte upp i Ystad där båtarna från Bornholm lägger till. Alla skolresor gick dit, man hade utbyten med en dansk skolklass i samma ålder och fick bo hemma hos en av eleverna. De var som svenskar, bara lite högljuddare.

Ibland var det svårt att förstå vad de sa. Men för alla som har växt upp i Skåne är danska inte ett främmande språk. Danska är … danska. Man har aldrig egentligen lärt sig det, men ändå förstår man precis vartenda ord.

”Jag växte upp i Ystad där båtarna från Bornholm lägger till.”
Foto: THOMAS PERSSON / PERSSON THOMAS KVP

Danmark och Sverige har alltid förhållit sig till varandra. När jag var liten var den svenska kronan starkare och det var härligt att köpa godis på färjan, för man fick så mycket för pengarna.

Nu är – sedan länge – den danska kronan starkare, och danskarna åker över till Malmö och shoppar, går till tandläkaren, köper in sig på spa. Som om vi var ett u-land, så känns det ibland.

För precis som alla syskon retar vi oss på varandra. Vi tycker de är löjliga för att de inte vågar gå mot röd gubbe och cyklar som kommandosoldater. De tycker vi är löjliga för att vi är feminister och föredrar att snacka oss ur konflikter.

Kronprins Frederik och kronprinsessan Victoria skakar hand på Öresundsbron.
Foto: LASSE SVENSSON / KVP

När Öresundsbron öppnade 2000 stod kronprins Frederik av Danmark och kronprinsessan Victoria av Sverige sida vid sida och invigde och nu skulle vi aldrig mer skiljas åt. Folk jobbade på båda sidor, inget konstigt med det. Man pendlade, inget konstigt med det heller. Att åka från Triangeln i Malmö till Köpenhamns flygplats tar 20 minuter, att åka till från Triangeln till universitetsstaden Lund – i Skåne! – tar 19 minuter. 

Stockholm och resten av Sverige förstod inte varför det blev ett sådant ramaskri i Skåne när gränskontrollerna upprättades 2015. Passkontroll för inresande från ett annat land – vad är det för konstigt med det? verkade svenskarna tycka. MEN DET VAR INTE ETT ANNAT LAND. Det var Danmark. Ibland åker jag till Köpenhamn för att promenera vid Søerne, ta en kaffe och åka hem igen. Ska jag visa pass för det?

”Stockholm och resten av Sverige förstod inte varför det blev ett sådant ramaskri i Skåne när gränskontrollerna upprättades 2015.”
Foto: JOHAN NILSSON/TT / TT NYHETSBYRÅN

I morgon, lördag, stänger Danmark. Det är tillfälligt – varar till påsk. Det beror på ett virus som inget lands regering rår över. Uppdraget som Mette Fredriksen har är att vända kurvan för smittspridningen. Ju mindre rörelse, ju färre utbyten, desto bättre. 

Rikspolischefen Thorkild Fogde fick kanske inte veta förrän på fredagen vad uppdraget skulle bli. ”Det er en stor opgave at løse”, sa han, det är en stor uppgift att lösa.

Den tunga trafiken släpps igenom på lördagen. De som ska jobba släpps in. Och det är som sagt bara tillfälligt. Och självklart måste vi alla stå ut med uppoffringar för att få bukt med coronasmittan så snart som det bara går. Men det känns i hjärtat för oss som bor i södra Sverige. Vi trodde att Danmark var så nära, att det var en del av oss. Vi har liksom aldrig riktigt trott på att det är ett annat land. Men det är det tydligen. Och det stänger nu.

Missa inga nyheter! Ladda ner Kvällspostens app