Gå direkt till sidans innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Maria Rydhagen

Vi måste skydda våra lärare bättre än så här

Foto: JOHAN NILSSON/TT / TT NYHETSBYRÅN

Hur många skolattacker krävs innan säkerheten höjs?

Jag gillar förebyggande arbete, alltså verkligen.

Men när det inte fungerar måste det OCKSÅ finnas helt vanlig stark hård säkerhet.

Det är min absoluta övertygelse.

Polisinsatsen på måndagen var effektiv. Kanske kommer framtida utredningar att hitta fel – vad vet jag. Men facit är iallafall att gärningsmannen var gripen tio minuter efter larmet, det vet vi redan nu. 

Larmet, som alltså kom klockan 17.12 på måndagen. 

– Vi hanterar detta omedelbart som en situation med eventuellt pågående dödligt våld. Vi skickar flera patruller till platsen. Det ser initialt lugnt ut på platsen, men det finns en uppgift om att det ska ske på tredje våningen, sa polisområdeschefen Petra Stenkula på en presskonferens på tisdagen.

På tredje våningen i Malmö Latinskola hittas mycket riktigt två allvarligt skadade kvinnor som senare avlider, och en gärningsman. Klockan 17.22 är han frihetsberövad. Då har det bara gått tio minuter. 

För en utomstående låter detta effektivt och riktigt jobbat – i en dramatisk situation.

”Vi hanterar detta omedelbart som en situation med eventuellt pågående dödligt våld. Vi skickar flera patruller till platsen. Det ser initialt lugnt ut på platsen, men det finns en uppgift om att det ska ske på tredje våningen”, sa polisområdeschefen Petra Stenkula i går på en presskonferens.
Foto: JOHAN NILSSON/TT / TT NYHETSBYRÅN

Det som sätter igång oron i mig är tillhyggena. De förvarades alltså inne i skolan. Hur är detta möjligt? Vi tycker alla att det är bra med en stark flygsäkerhet. Att man får gå igenom en pipande metallbåge på Kastrup fyra gånger för att man har ett bälte med ett spänne. Stränga rutiner, tryggt för mänskligheten, ingen tvekan om det.

Men så absurt det samtidigt är att en gymnasist kan förvara tillhyggen, enligt uppgift yxa och kniv, på en skola och förhöra sig med personalen om ifalll skolan har övervakningskameror och var de isåfall sitter – UTAN ATT ÅTGÄRDER VIDTAS.

Det finns ju regler för säkerhet på arbetsplatser, formulerade av Arbetarskyddsstyrelsen. Det är sorgligt att läsa föreskrifterna från denna myndighet i dag:

1 § Dessa föreskrifter gäller arbete där det kan finnas risk för våld eller hot om våld.

2 § Arbetsgivaren skall utreda de risker för våld eller hot om våld som kan finnas i arbetet samt vidta de åtgärder som kan föranledas av utredningen.

3 § Arbetet skall ordnas så att risk för våld eller hot om våld så långt som det är möjligt förebyggs.

Är inte skolan en arbetsplats där det kan finnas risk för våld? Föranleder inte detta ett mer traditionellt säkerhetsarbete, typ väktare, metalldetektorer och fler låsta dörrar? Behöver inte hot och våld i skolans värld förebyggas PÅ RIKTIGT? Som vi gör kring andra byggnader med värdefullt innehåll, helt enkelt. 

Det talas mycket om förebyggande arbete och brist på resurser i skolans värld, vilket är en vettig debatt och jag skulle signa upp mig i dag om man fick betala frivillig skatt för detta ändamål.

Men samtidigt är det så otroligt lite prat om traditionell säkerhet kring skolor i Sverige, nästan inget alls. När denna enligt min mening behövs, för att sätta en hård gräns för det allra värsta. Varför är det så tyst om detta? Jag förstår inte det, och jag hoppas att det ändras nu.

TV: Skoldådet i Malmö – detta har hänt