Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Maria Rydhagen

Vi måste lära oss att hantera pingvinerna

Självklart blir Robin (Cobie Smulders) rasande över den sjuka idén att göra powerpointpresentationer över hennes personlighetsdrag.
Foto: BROADIMAGE/REX SHUTTERSTOCK / BROADIMAGE/REX SHUTTERSTOCK REX FEATURES
Kejsarpingviner är verkligen fascinerande – men vi måste ändå försöka fokusera på de verkliga problem som finns i vardagen.
Foto: MARIE VON ZEIPEL / 00488 WWF-CANON PHOTO DATABASE

Egentligen vet vi ju vad som är viktigt.

Sjukvård och skola, till exempel.

Men sedan flaxar en pingvin förbi – och alla tappar fokus.

Vi måste lära oss att hantera pingvinerna.

I ”How I met your mother”-avsnittet ”Robin 101” håller Ted föreläsningar för Barney – om Robin. Ted dejtade Robin förut, nu gör Barney det. Självklart blir Robin rasande över den sjuka idén att göra powerpointpresentationer över hennes personlighetsdrag.

Ett av ämnena som Ted tar upp är ”Att osäkra bomben” – hur man ”distraherar Robin när hon blir arg”. Det är lätt: Man pratar om kejsarpingviner, menar professor Ted Mosby.

Det visar sig funka. Hur arg Robin än är, så tappar hon tråden om man nämner kejsarpingviner:

– Visste ni att kejsarpingvinerna bugar sig för varandra före samlag? Herr Pingvin. Fru Pingvin. Hahaha, åh, pingviner är så underbara, säger Robin.

Helt bortkollrad.

Det är precis som i valrörelsen. 

Fast vi har inte pingviner – vi har migration och religion.

Det funkar alltid.

"Visste ni att kejsarpingvinerna bugar sig för varandra före samlag? Herr Pingvin. Fru Pingvin. Hahaha, åh, pingviner är så underbara", säger Robin i "How I met your mother". Helt bortkollrad.
Foto: / JAKOBSSON MARTIN PRESSENS BILD

Det kan vara världskrig, miljontals kronor, hela cancervården som står på spel eller att en stor andel av de anmälda brotten blir aldrig utredda. Allvarliga problem.

Men sedan säger någon: "fredagsbön". 

Och då kan ingen tänka på något annat.

Det kan vara världens minsta förslag. Det berör i princip ingen och det kostar så lite att jag personligen skulle kunna stå för finansieringen.

Men det kvittar. En pingvin flaxar förbi. Och vi är alla förlorade.

Ni vet alla vad jag menar med pingviner. 

Ni känner igen dessa symbolfrågor:

• Det kan vara en kommun som har fem tiggare, men som lägger all juridisk kompetens de har på att plöja genom hela rättsystemet för att förbjuda dem.

• Det kan vara repriserade förslag på språktest för invandrare.

• Eller, helt enkelt, bara ett krav på att "bli mer svensk".

Rimliga tankar, allihop. Spännande idéer. Pratar gärna om dem ifall ni bjuder mig på fika. 

Vad är svenskhet? Borde man inte lära sig svenska om man bor här? Brukar ni ge till tiggare? Hur coola är inte kejsarpingviner?

Bra konversation. Absolut. Men kraftfull politik? Knappast.

Alla är överens om att språk är viktigt, men det är svårt att belägga att inlärningen går snabbare av yttre krav. Att överlista lagen och fridlysa några torg i Vellinge kommun från pengatiggande, vad vinner invånarna på det? Kommer det ens att märkas? Och hur  effektuerar man idén att folk ska "anpassa sig"? Helt ärligt. 


LÄS MER: Sjukvården är viktigast i valrörelsen, tycker väljarna


EGENTLIGEN är det mycket större och svårare frågor som vi måste lösa. Köer i cancervården. Antalet barn som går ut nian utan fullständiga betyg. Vardagsbrott som polisen inte hinner lösa.

Det som verkligen påverkar livet. 


Kanske kommer det en pingvin och flyger förbi medan du pluggar på. Skit i det

Kanske lite tråkigare. Inte lika fascinerande som kejsarpingvinerna. Men SÅ mycket viktigare i vardagen än mikroskopiska symbolfrågor om migration eller religion.

"EGENTLIGEN är det mycket större och svårare frågor som vi måste lösa. Köer i cancervården. Antalet barn som går ut nian utan fullständiga betyg. Vardagsbrott som polisen inte hinner lösa."
Foto: RONNY JOHANNESSON

Gör dig själv en tjänst: Fundera över vad som verkligen är viktigt i ditt liv. Läs sedan på var partierna står i de frågorna. 

Kanske kommer det en pingvin och flyger förbi medan du pluggar på. Skit i det. Kanske släpper en politiker ett flottigt utspel med socker på. Släpp det. Försök. Jag ska också försöka. Vi får hjälpas åt, det närmast halvåret, att fokusera på det som är viktigt. På riktigt.