Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer
Maria Rydhagen

Vi håller oss lugna – och tvättar händerna

Danmark stänger gränsen: ”Nästan tomt vid bron”
Foto: SARA STRANDLUND
Foto: MAXIM THORÉ / BILDBYRÅN

Ni vet den brittiska memen som folk sprider: ”Keep calm and wash your hands”.

Jag tycker att det till stor del stämmer.

Vi tvättar händerna.

Vi håller oss lugna.

”Keep calm and carry on” är en brittisk myndighetsposter från 1939 – skapad för att gjuta mod i folket inför kriget och de väntade luftattackerna.

Planschen spreds inte särskilt mycket och blev inte känd förrän i vår tid. Känd, och omskapad i en miljon olika memes för olika syften.

Som nu, i coronatider: ”Keep calm and wash your hands”. Håll dig lugn och tvätta händerna. Budskapet är bra tänkt. Det är vad man som enskild person kan göra. Inte balla ur, inte bli crazy och extravagant och göra den där drömresan, trots allt, bara för att man så jävla gärna vill, fast man vet att det är galet. Utan stanna hemma. Och så tvätta händerna ofta. Sprita dem vid behov.

Det är outhärdligt vardagligt. Men onekligen verksamt.

Många vanliga människor har delat uppmaningar på sociala medier att vi bör visa hänsyn. Att tvätta händerna, hålla avstånd, hålla oss hemma. Allt för att inte utsätta riskgrupper för fara. Sådant är viktigt. Känslan av att ”alla” tycker att det är viktigt att följa riktlinjerna. Sådana saker betyder något. 

Coronakrisen är för de allra flesta en vardaglig kris. Kursen, festen eller kompisresan som vi hade tänkt åka på och i värsta fall redan betalat för, men som förvisso inte var vad myndigheterna kallar NÖDVÄNDIG. Vi avbokar dem. Vi överlever denna förlust, men så klart gör det livet lite tråkigare.

Netflix, telefonsamtal och sällskapsspel ersätter bio, fika och fest.
Foto: Colourbox / Colourbox

Netflix, telefonsamtal och sällskapsspel ersätter bio, fika och fest. Det gör ingen nöd på oss. Vi som är icke-gamla och i grunden friska – det är verkligen inte synd om oss. Livet står på vänt. Men det är i stunden inte en fråga om liv och död.

”Från Folkhälsomyndigheten gav man tidigt besked om att Sverige sannolikt bara skulle drabbas av enstaka fall. Efterhand har man behövt backa flera gånger, vilket har påverkat förtroendet för myndigheten”, skriver Anna Dahlberg på ledarplats i Expressen på söndagen.

København Politi är har bara sans och vett att rapportera om från de första 24 timmarna med resestopp.
Foto: Christian Ornberg

Nu står i alla fall omfattningen klar för oss. Och det visar sig att vi hanterar sanningen väl, i stort sett. Nu fattar alla vettiga människor att vi är i detta tillsammans, och om vi ska ta oss ur det, så måste vi samarbeta. Då gör vi det.

Man kan debattera om det var rätt av Danmark och Norge att stänga gränserna, och fel av Sverige att – i alla fall hittills – inte göra det. Men oavsett var man står i denna fråga måste man konstatera att när Danmark väl bommade igen mot Sverige och Tyskland, då gick allt väldigt lugnt till.

København Politi har bara sans och vett att rapportera om från de första 24 timmarna med resestopp.

”Gränskontrollen i Kastrup och vid Öresundsbron förlöper fortfarande i lugn och god ordning. Klockan 16 hade 15 personer avvisats från flygplatsen, medan 49 personer hade avvisats vid bron”, skriver polisen på Twitter.

https://twitter.com/KobenhavnPoliti/status/1238852037435109377

Hamstringen av toapapper och torrvaror kan ses som en egoistisk manöver i någon mening, men den har ju knappast blivit samhällsfarlig. Samtidigt ser man dagligen prov på människor som erbjuder sin hjälp till alla som behöver, i Facebookgrupper till exempel. För att inte tala om klippen från Italien där grannar sjunger tillsammans mellan husen.

Kriser tar fram det bästa och det sämsta i människor. Hittills har vi sett prov på mycket gott. Jag hoppas och tror att det håller i sig. 

Missa inga nyheter om coronaviruset! Ladda ner Expressens app – och slå på notiser – för senaste nytt.  

LÄS MER: 

Hit vänder du dig med dina frågor om corona 

LÄS MER:

Ropet inifrån: Vården klarar inte stort utbrott

Missa inga nyheter! Ladda ner Kvällspostens app här 

Så lever danskarna – efter att gränserna stängt