Maria Rydhagen

Varför snackar alla skit om klimakteriet?

"Ni som inte är kvinnor i klimakteriet, ni har många år kvar innan ni kan säga ”bitch” som Frances McDormand, men fortsätt drömma, för all del, fortsätt drömma."
Foto: MERRICK MORTON / LFI/AVALON.RED B4413

Om du är kvinna, läs detta.

Om du känner en kvinna, dela länken med henne.

Det som jag ska berätta kan du inte läsa någon annanstans.

Ja, det är rätt. Jag talar om en KONSPIRATIONSTEORI.

Vad kan det annars vara fråga om? Klimakteriet är Guds gåva till kvinnorna. Ändå beskrivs det systematiskt som problem, jobbigt och ”besvär”.

Ni hör, bara själva ordet, ”besvär”. Vad är det för vokabulär vi använder oss av? Besvär låter som ett enda stort nässelutslag. Men är det rimligt att se flera år av kvinnors liv som en beklaglig allergiattack?

Men jag har rätt, tyvärr. Pröva att söka på ”klimakteriet” hos vårdguiden 1177 – ni hittar det icke. KLIMAKTERIEBESVÄR däremot, det finns det en hel artikel om. Under fliken SJUKDOMAR. Jaha ursäkta men nu var det KLIMAKTERIEBONUSAR som jag var intresserad av. Borde ligga under fliken HELT JÄVLA FRISK OCH I TOPPFORM.


Tonåren och klimakteriet är livsinsikt på steroider

Man kan förstås se över sitt liv och vända upp och ner på allt när man vill. Du kan börja nu. Eller i morgon. Resa dig upp och gå. Lösa en enkel biljett till någon helt annanstans. Lämna allt och alla. Börja om på nytt. Sluta jobba, börja plugga. Sluta plugga, börja jobba. Skilja dig, gifta dig, färga håret lila.

När som helst.

Är förändring möjlig.

Men tonåren och klimakteriet är två epoker där man får hormonell hjälp att göra det. Vi kan kalla det superkrafter. Tonåren och klimakteriet är livsinsikt på steroider. Tonåren och klimakteriet är som att de kallade in Elon Musk för att sköta transporterna.

Förändring är förstås möjlig under hela livet, men i tonåren och klimakteriet får man lite mer kraft. Tonåren och klimakteriet är som att de kallade in Elon Musk för att sköta transporterna.
Foto: SPACEX / POLARIS / SPACEX / POLARIS POLARIS IMAGES

Men medan tonåren beskrivs som den fantastiska tid det är, skildrar många klimakteriet som ett svettdrypande helvete (helt fel).

Tonåren: ”Första kyssen – Pinigt, pirrigt, läskigt & härligt!” (Girls)

Klimakteriet: ”Försök också att acceptera dina känslor. När du är arg, låt dig vara arg. Om du är ledsen kanske du behöver gråta.” (1177)

Tonåren: ”En del kan tycka att puberteten är en jobbig period, men inte alla. Många gillar att växa och få en mer vuxen kropp och vuxet utseende. En del kan längta efter att få mens eller skäggväxt” (1177)

Klimakteriet: ”Osexig, svettig och trött” (Karlavagnen i Sveriges Radio).

Alltså, nej, Sveriges Radio, fullt så här deppigt är det faktiskt inte.
Foto: Skärmbild

Jag tror att jag personligen inte riktigt är där än, men snart. Jag hade cancer och opererade bort livmodern, så min kropp gick från riklig och regelbunden mens till radiotystnad – på en fattig förmiddag. 

Det som jag hittills upptäckt av klimakteriet gör mig dock försiktigt överlycklig.

Det är hemskt. Det är drama. Det är tomhet. Allt är vitt. Allt är nytt. Vem är jag? Vad vill jag? Det är precis allting som man vill att livet ska vara. Allting ställs på sin spets, hela tiden. AAAAAARRRRGGGGHHH. Lite så, varje sekund.


Ni som inte är kvinnor i klimakteriet, ni har många år kvar innan ni kan säga ”bitch” som Frances McDormand

Tonåren har genom historien hyllats med drama efter drama, från ”Romeo och Julia” över ”Unge Werther” till ”Fucking Åmål” och ”Skam” och nu är det äntligen dags för ”Three billboards outside Ebbing, Missouri”. 

Tonåren har genom historien hyllats med drama efter drama och nu är det äntligen dags för ”Three billboards outside Ebbing, Missouri”.
Foto: MERRICK MORTON / LFI/AVALON.RED B4413

Det är synd om er andra, ni som inte är kvinnor i klimakteriet, ni har många år kvar innan ni kan säga ”bitch” som Frances McDormand, men fortsätt drömma, för all del, fortsätt drömma.

Klimakteriet är BÄST och ni kommer inte att få höra det någon annanstans, så jag tänkte bara säga det. Glöm ej. Låt stå. Klimakteriet, the time of my life.