"Ni som inte är kvinnor i klimakteriet, ni har många år kvar innan ni kan säga ”bitch” som Frances McDormand, men fortsätt drömma, för all del, fortsätt drömma." Foto: MERRICK MORTON / LFI/AVALON.RED B4413"Ni som inte är kvinnor i klimakteriet, ni har många år kvar innan ni kan säga ”bitch” som Frances McDormand, men fortsätt drömma, för all del, fortsätt drömma." Foto: MERRICK MORTON / LFI/AVALON.RED B4413
"Ni som inte är kvinnor i klimakteriet, ni har många år kvar innan ni kan säga ”bitch” som Frances McDormand, men fortsätt drömma, för all del, fortsätt drömma." Foto: MERRICK MORTON / LFI/AVALON.RED B4413
Maria Rydhagen

Varför snackar alla skit om klimakteriet?

Publicerad

Om du är kvinna, läs detta.

Om du känner en kvinna, dela länken med henne.

Det som jag ska berätta kan du inte läsa någon annanstans.

Ja, det är rätt. Jag talar om en KONSPIRATIONSTEORI.

Vad kan det annars vara fråga om? Klimakteriet är Guds gåva till kvinnorna. Ändå beskrivs det systematiskt som problem, jobbigt och ”besvär”.

Ni hör, bara själva ordet, ”besvär”. Vad är det för vokabulär vi använder oss av? Besvär låter som ett enda stort nässelutslag. Men är det rimligt att se flera år av kvinnors liv som en beklaglig allergiattack?

Men jag har rätt, tyvärr. Pröva att söka på ”klimakteriet” hos vårdguiden 1177 – ni hittar det icke. KLIMAKTERIEBESVÄR däremot, det finns det en hel artikel om. Under fliken SJUKDOMAR. Jaha ursäkta men nu var det KLIMAKTERIEBONUSAR som jag var intresserad av. Borde ligga under fliken HELT JÄVLA FRISK OCH I TOPPFORM.

 

Tonåren och klimakteriet är livsinsikt på steroider

 

Man kan förstås se över sitt liv och vända upp och ner på allt när man vill. Du kan börja nu. Eller i morgon. Resa dig upp och gå. Lösa en enkel biljett till någon helt annanstans. Lämna allt och alla. Börja om på nytt. Sluta jobba, börja plugga. Sluta plugga, börja jobba. Skilja dig, gifta dig, färga håret lila.

När som helst.

Är förändring möjlig.

Men tonåren och klimakteriet är två epoker där man får hormonell hjälp att göra det. Vi kan kalla det superkrafter. Tonåren och klimakteriet är livsinsikt på steroider. Tonåren och klimakteriet är som att de kallade in Elon Musk för att sköta transporterna.

Förändring är förstås möjlig under hela livet, men i tonåren och klimakteriet får man lite mer kraft. Tonåren och klimakteriet är som att de kallade in Elon Musk för att sköta transporterna.Foto: SPACEX / POLARIS / SPACEX / POLARIS POLARIS IMAGES

Men medan tonåren beskrivs som den fantastiska tid det är, skildrar många klimakteriet som ett svettdrypande helvete (helt fel).

Tonåren: ”Första kyssen – Pinigt, pirrigt, läskigt & härligt!” (Girls)

Klimakteriet: ”Försök också att acceptera dina känslor. När du är arg, låt dig vara arg. Om du är ledsen kanske du behöver gråta.” (1177)

Tonåren: ”En del kan tycka att puberteten är en jobbig period, men inte alla. Många gillar att växa och få en mer vuxen kropp och vuxet utseende. En del kan längta efter att få mens eller skäggväxt” (1177)

Klimakteriet: ”Osexig, svettig och trött” (Karlavagnen i Sveriges Radio).

Alltså, nej, Sveriges Radio, fullt så här deppigt är det faktiskt inte.Foto: Skärmbild

Jag tror att jag personligen inte riktigt är där än, men snart. Jag hade cancer och opererade bort livmodern, så min kropp gick från riklig och regelbunden mens till radiotystnad – på en fattig förmiddag. 

Det som jag hittills upptäckt av klimakteriet gör mig dock försiktigt överlycklig.

Det är hemskt. Det är drama. Det är tomhet. Allt är vitt. Allt är nytt. Vem är jag? Vad vill jag? Det är precis allting som man vill att livet ska vara. Allting ställs på sin spets, hela tiden. AAAAAARRRRGGGGHHH. Lite så, varje sekund.

 

Ni som inte är kvinnor i klimakteriet, ni har många år kvar innan ni kan säga ”bitch” som Frances McDormand

 

Tonåren har genom historien hyllats med drama efter drama, från ”Romeo och Julia” över ”Unge Werther” till ”Fucking Åmål” och ”Skam” och nu är det äntligen dags för ”Three billboards outside Ebbing, Missouri”. 

Tonåren har genom historien hyllats med drama efter drama och nu är det äntligen dags för ”Three billboards outside Ebbing, Missouri”. Foto: MERRICK MORTON / LFI/AVALON.RED B4413

Det är synd om er andra, ni som inte är kvinnor i klimakteriet, ni har många år kvar innan ni kan säga ”bitch” som Frances McDormand, men fortsätt drömma, för all del, fortsätt drömma.

Klimakteriet är BÄST och ni kommer inte att få höra det någon annanstans, så jag tänkte bara säga det. Glöm ej. Låt stå. Klimakteriet, the time of my life.

Relaterade ämnen

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Kvällspostens startsida

Mest läst i dag