Maria Rydhagen

Vad ska du göra när allt det här är över?

Dessutom har vi alla dessa fantastiska människor som jobbar röven av sig för att hålla vårt samhälle uppe.
Foto: JENS CHRISTIAN

Många är glada att 2020 är över.

Jag tror att 2021 blir värre.

Och jag säger det för att jag bryr mig.

Det låter negativt, ja det är det förstås också, negativt och pessimistiskt. Men jag tror att jag har anledning till det. Jag tror att vi måste vara på tå ett bra tag till.

Mitt intryck är att många andas ut. För ett par veckor sedan kom en kollektiv våg i medier och sociala medier: ”När allt det här är över ska jag gå på fest”. Och så vidare.

Inte för att jag inte känner igen mig. Jag vet vad jag saknar. När allt det här är över ska jag stå så nära en främling att jag känner doften av otvättat hår. Jag ska inte tycka att det är äckligt. Jag ska älska det. 

På Ica ska jag bara gå rakt fram och när jag råkar nudda vid någon ska jag säga ”oj förlåt”. Men ingen av oss ska tänka på en dödlig smitta. Sedan ska jag ta semester och flyga till Marseille och äta middag på Le Citronnier. Drömmar, drömmar.

Men ta det lugnt ett tag till, det är mitt råd. Annars blir det kanske en mardröm i stället. 

För det första är smittan inte över. Det var inte längesedan Skåne var värst drabbat i landet, så är det inte längre, men fortfarande är det högre tal än i våras och vi måste fortsätta leva det tråkiga livet.

Det är inte direkt dags att göra några bokningar.

Till något alls.

Men utöver denna varning vill jag också poängtera att vi måste ta hand om varandra. Och då menar jag i ett lite större perspektiv.

Sverige passerade nyligen 10 000 döda med corona, och utöver det har många varit sjuka och farit illa. Men tyvärr finns det också en massa andra tråkigheter som kommer att komma upp till ytan.

Ett stort antal av dem är förutsägbara.

”Unga människor som pluggar och inte kan träffa sina medstudenter, knappt kan dejta, inte kan dansa, inte kan festa. Hur mår de? Nu? Till våren? Om ett år?”
Foto: JENS CHRISTIAN / EXPRESSEN/KVÄLLSPOSTEN

Unga människor som pluggar och inte kan träffa sina medstudenter, knappt kan dejta, inte kan dansa, inte kan festa. Hur mår de? Nu? Till våren? Om ett år? Inte ens i vanliga fall är det en dans på räksmörgåsar att vara ung, hitta sin väg, sitt jobb, sin partner. Inte blir det bättre av att man sitter isolerad i sitt hem medan man letar.

Psykiskt sjuka. Framför allt med lindriga besvär, tänker jag. I nuläget drar man sig i det längsta för att söka hjälp. Dels om hjälp innebär mänsklig kontakt med risk att smittas, dels för att alla vet att vården är överbelastad, så att man kniper igen. Men förr eller senare brister det – väl? Är vi beredda på detta? 

”Om man har en ”konstig knöl”, hur snabb är man att söka hjälp? Även i vanliga fall väljer vissa bort. Hur många väljer bort nu?”
Foto: JOHAN NILSSON/TT / TT NYHETSBYRÅN

Även fysiskt sjuka har troligen backat undan. Om man har en ”konstig knöl”, hur snabb är man att söka hjälp? Även i vanliga fall väljer vissa bort. Hur många väljer bort nu? Vad betyder det för vårdköerna våren 2021, när botten är nådd? 

Dessutom har vi alla dessa fantastiska människor som jobbar röven av sig för att hålla vårt samhälle uppe. Jag har själv haft förmånen att jobba med den fantastiska redaktionen på Kvällsposten som har gjort ett mycket starkt jobb. Tillsammans har vi fortsatt samtala om vad som är viktigt i den sydsvenska journalistiken. Ibland har vi glömt sätta på mikrofonen. Men vår diskussion har inte avstannat. 

Men folk börjar bli trötta nu, det är var jag hör från flera håll. Man går på knäna, det är 2021 nu, snart ett år har gått, det börjar bli tufft. En undersköterska skriver på Facebook att hon och kollegerna ”klonar sig”. Ja, om man kunde det.

Håll koll på varningssignalerna – det är rådet jag ger till mig själv och alla andra. Ta hand om er. Ta hand om varandra.

TV: Goda nyheter – men fortsätt vara försiktig

Smittskyddsläkaren Region Skåne: ”Vi ser en viss ljusning”