Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer
Maria Rydhagen

Vad är det som är så kul med att provocera?

”Ann Heberlein, författare och M-politiker, började som humanist och är nu en ospecificerad invandringskritiker.”Foto: ANNA-KARIN NILSSON / ANNA-KARIN NILSSON EXPRESSEN
”Gudrun Schyman vet hur en folkstorm ska spinnas.”Foto: ANNA-KARIN NILSSON / ANNA-KARIN NILSSON EXPRESSEN
”Tre som retar upp – i samma lokal? Och man får med orden ”blatte”, ”rasist” och ”gubbslem” i inbjudan. Hur skulle det kunna gå fel? Provokationer säljer biljetter och ja, föreställningen ”Hur kan vi?” på Moriskan i Malmö är utsåld i kväll.”Foto: LUDVIG THUNMAN/KVP/EXPRESSEN / KVP/EXPRESSEN

Man fattar hur de tänker.

Ann Heberlein + Gudrun Schyman + Hanif Bali = alla blir jättearga.

Och jättearga = mycket uppmärksamhet.

I kväll är det dags. För SM i provokation. Avgörs i Malmö.

Det ska bli spännande att se dem, fullblodsproffsen, på Moriskan i Malmö i kväll. Sveriges mäktigaste skribenter när det gäller att göra folk arga.

Det är som på Jägersro.

Vem vinner? Vem retar upp flest? Kan man betta? Spänningen är olidlig.

HÄR ÄR STARTFÄLTET:

Gudrun Schyman, tidigare vänsterpartist och Fi-grundare, var tidigt kvinna i offentligheten, det räcker i princip. Det har jag själv erfarit och Gudrun Schyman var ju många decennier tidigare. Sedan blev hon dessutom partiledare. Sedan jämförde hon toppenhyvens svenska misshandlande män med talibaner. Resten är historia. Gudrun Schyman vet hur en folkstorm ska spinnas.

 Ann Heberlein, författare och M-politiker, började som humanist och är nu en ospecificerad invandringskritiker. Jag tyckte hennes åsikter var tråkiga förr och är crazy nu, men jag ÄLSKAR Ann Heberlein som debattör. I en Fokus-intervju säger hon att det offentliga livet är en lek. Jag tycker det är en UNDERBAR idé. Jag tycker att livet är så pass knepigt att man måste tänka och tänka om hela tiden. Jag avskyr när folk är konsekventa och håller fast vid en linje livet igenom. 

Hanif Bali, M-märkt Twitterdebattör.Foto: ANNA-KARIN NILSSON

Hanif Bali, M-märkt Twitterdebattör, är inget hushållsnamn hos mig men jag har självklart som alla andra läst om hur han till exempel i debatter kallar folk för pucko. Han gör folk arga. Det har jag förstått.

Tre som retar upp – i samma lokal? Och man får med orden ”blatte”, ”rasist” och ”gubbslem” i inbjudan. Hur skulle det kunna gå fel? Provokationer säljer biljetter och ja, föreställningen ”Hur kan vi?” på Moriskan är utsåld i kväll.

”Tre som retar upp – i samma lokal? Och man får med orden ”blatte”, ”rasist” och ”gubbslem” i inbjudan. Hur skulle det kunna gå fel?”Foto: ”Hur kan vi?”-podden

”Du provocerar ju själv”, invänder någon nu. 

Jag erkänner att det har hänt. 

Jag har skrivit krönikor som har gjort folk arga.

Men jag vill bestämt hävda att det aldrig har varit syftet. Jag skriver inte FÖR ATT göra folk arga. Faktiskt. Aldrig. 

Jag tycker att det blir enklare om musikläraren styr över luciatågen och alla andra bara säger ”ja tack” och ”amen”. Det skrev jag om här.

Jag vill att raketer och smällare ska förbjudas, det framförde jag i den här krönikan, men jag kan ABSOLUT INTE FATTA hur det kan göras till en rasistisk agenda.

Jag tycker att skolmaten är just mat och att alla föräldrar med kostambitioner ska hålla dem inom hemmets gränser. Det skrev jag här. Det fick jag äta upp.

Men allt jag skriver handlar om att jag håller på att lära mig saker. Att jag funderar på vad jag tycker. Att jag grubblar över hur jag ska leva mig liv. Att jag går omkring och tänker på hur vi på rimligast sätt lägger upp saker i vårt samhälle.

I kväll sitter jag i publiken på Moriskan i Malmö. Jag går inte dit för att bli arg. Jag går inte dit för att jag vill att de medverkande ska reta upp mig. Utan jag hoppas att jag ska få lära mig något. Att någon ska säga något jag inte visste. Att någon ska ha tänkt en tanke som är helt ny för mig.

Provokationer? Väck mig när ni är klara.