Hon träffade pojkvännen Kaj Linna på anstalten, när hon undervisade de intagna i spanska. Foto: CHRISTIAN ÖRNBERG / BILDBYRÅN EXPRESSEN
Hon träffade pojkvännen Kaj Linna på anstalten, när hon undervisade de intagna i spanska. Foto: CHRISTIAN ÖRNBERG / BILDBYRÅN EXPRESSEN
Maria Rydhagen

Tack, Petra – för att du är så modig

Publicerad

Nästan alla klamrar sig fast.

Och varför inte, i en orolig värld?

Det är därför jag tänker på Petra.

Petra är tillsammans med Kaj Linna, livstidsfången som friades efter 13 år bakom lås och bom. Den 30 maj släpptes han på fri fot, i väntan på dom. Han mötte journalisterna i Umeå, där han suttit i häktet under domstolsförhandlingarna. 

Sedan flög han till Kalmar och när han landade hade klockan hunnit bli sen kväll. Flickvännen Petra mötte honom i ankomsthallen med en kyss. En underbar bild. Från att hon hade varit en okänd gymnasielärare i Småland visste plötsligt alla vem hon var (i alla fall för ett tag).

 

LÄS MER: Här är alla turer i Kaj Linna-fallet

 

Dagen efter frisläppandet intervjuade jag dem båda två i Växjö. Kaj Linna är en fascinerande person, förstås. Han kunde varit påhittad av amerikanske författaren John Grisham, men i stället är han en livs levande svensk som staten snuvat på mer än ett decennium. 

Allt syns inte utanpå och allt berättar man inte för en journalist, det fattar jag också. Men ändå, hur överlever man ett sådant övergrepp med förståndet i behåll? För det verkar han ändå har gjort.

”För att du är fri”, inflikade Petra när han hade svårt att svara på alla mina frågor.

Så klart är det en klyscha. Friheten bär du inom dig och den kan inget ta ifrån dig bla bla bla. Men möjligen är det ändå sant. (Som klyschor tenderar att vara.) En person som äger miljarder och har en privatjet till sitt förfogande kan känna sig inlåst, samtidigt som en fånge i livstidscell kan känna sig fri. Det är ju så det är. Världen är orättvis, men orättvisan serveras i mer komplicerade portioner än vi ibland fattar.

 

LÄS MER: Kaj Linna om tiden i fängelset, ilskan och kärleken till Petra

 

Så – enligt Petra lyckades Kaj Linna behålla sitt förstånd i fängelset genom att hålla fast vid friheten inom sig. 

Hon träffade honom där inne när hon undervisade de intagna i spanska. Hon sa upp sig från det jobbet snabbt som ögat och inledde ett förhållande med sin tidigare elev. Sedan blev hon gymnasielärare i stället, men samma dag som Kaj Linna släpptes ur fängelset lämnade även hon den tjänsten.

Är inte hennes öde också ganska fascinerande?

Jag tycker det.

Jag tänker på Petra ibland.

Fotografen Christian Örnberg och jag träffade paret vid Växjösjön.Foto: CHRISTIAN ÖRNBERG / BILDBYRÅN EXPRESSEN

Samtidigt som jag intervjuade henne på IOGT:s lilla kafé vid Växjösjön, hade studenterna sitt utspring. Det var klänningar, kostymer, studentmössor och frihetslängtan. Då visste eleverna ännu inte att deras lärare tagit ett minst lika stort språng. 

Rakt ut i framtiden.

Nu, våren 2017, ser det kanske enkelt ut, det hon gjorde. Två fria människor köper flygbiljetter och flyger till Spanien, där de vill slå sig ner. Förr eller senare betalar staten ut ett rekordstort skadestånd. Solen skiner. Hela Sverige vet att Linna är oskyldig. Och så levde de lyckliga i alla sina dagar. Etc etc.

Men vägen dit är åtta år då hon bara kunnat träffa sin livspartner i kriminalvårdens besöksrum (som skulle kunna få Folktandvårdens väntrum att verka homestageade). ÅTTA ÅR. Då hon dessutom tvingat ta emot omgivningens eventuella negativa reaktion.

Att vara felaktigt frihetsberövad i 13 år toppar det mesta. Men även Petras väntan och tålamod imponerar. Och: Att hon sedan bara släpper allt och sticker. För att söka lyckan. 

Livet kan bli bättre. Livet kan bli HELT ANNORLUNDA än det är just nu. Att våga tro det, jag tycker det är så inspirerande. Tack för att du är så modig, Petra.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Kvällspostens startsida

Mest läst i dag