Maria Rydhagen

Stackars, stackars gnällrövar – allt detta tjat om ansvar

Publicerad

Va? Har vi ansvar? 

Nej, där går gränsen. Ygeman och Sintéus har verkligen lyckats förolämpa en grupp ur befolkningen den gångna veckan. Nämligen de som bara vill sitta och gnälla. Och dem skojar man inte med.

I min mejlbox är de flesta av dessa personer män. Men den spaningen har ett ovetenskapligt underlag, så vi släpper det. Klart är i alla fall att inrikesminister Anders Ygeman (S) och Malmös polismästare Stefan Sintéus förolämpade gnällrövarna så att det sved in på bara skinnet när de gick ut och pratade om ett brett samhällsansvar.

Va? Ska man inte få sitta och gnälla på invandrare längre och säga att polisen inte gör något och skicka hatmejl till journalister, ett par stycken i veckan? Måste man bry sig själv nu också? Fy fasiken vad jobbigt.

Stefan Sintéus blev själv överraskad över att de 205 mest aktiva gängkriminella fällts i domstol sammanlagt 1779 gånger. Det visade siffror som släpptes förra veckan.Foto: CHRISTIAN ÖRNBERG

Första stöten kom förra veckan när Stefan Sintéus (bilden) släppte siffror som polisens underrättelsetjänst tagit fram. Här är 205 män som driver den organiserade brottsligheten. Så här gamla är de. Så här många gånger är de dömda. Så här unga var de när började begå brott.

För en vanlig medborgare låter 205 personer mycket, men antalet överraskade inte Stefan Sintéus, sa han till mig. Däremot, sa han, blev han förvånad över hur många gånger de här männen är dömda. Sammanlagt har de 1779 domar på sig. I stapeldiagrammet ser man att vissa är dömda så många gånger som 40, medan några naturligtvis ligger kring en eller två domar (och tolv av männen är inte brottsmisstänkta alls). På något sätt blev det fel efter den här powerpointen att säga ”polisen gör ingenting”. Blev liksom inte riktigt samma kraft i gnället. För bevisligen hade polisen lyckats knåpa ihop hållbar bevisning mot gangstrarna inte mindre än 1 779 gånger.

Så vad säger man då?

Ett krav som kan tyckas rimligt är att straffen för vapeninnehav borde höjas. Det är dock inte polisens sak. 

Man kan också se det som en varningssignal att personer (killar) kan vara erfarna kriminella redan som 15-åringar. För det är ju det, bland annat, som statistiken visar. En 15-åring som begår tunga brott torde ju så att säga ha tränat innan han blev straffmyndig.

Då var hans aktiviteter inte polisens sak. Utan skolans, föräldrarnas, socialtjänstens och övriga vuxnas ansvar. Och det är nu det är jobbigt. Har VI ansvar? Vi alla? Skulle JAG behöva bry mig? Vad fasikens, jag som trivs bäst när jag får sitta vid köksbordet och dricka kaffe och skita i allt och alla och spy ur mig hat anonymt på sociala medier. Skulle jag ha ansvar för världen omkring mig?

Nej, det gillade inte gnällrövarna. De slängde iväg ett antal rasistmejl i stället och gick och lade sig (några av mejlen fick jag). 

Inrikesminister Anders Ygeman träffade bland andra Nasra Ahmed i Malmö, som ville se ett tryggare Malmö. Ygeman framhöll medborgarnas ansvar för att bekämpa kriminalitet.Foto: CHRISTIAN ÖRNBERG

Prövningarna är dock inte över. För sedan hinner det bara gå några dagar, och så kommer inrikesminister Anders Ygeman till Malmö och hävdar att VANLIGA MÄNNISKOR har ANSVAR för det som händer.

– Även alla medborgare har ett ansvar att inte göda den kriminella verksamheten. Att inte klippa sig för 50 kronor eller åka taxi för lika lite. Då är det svårt ondgöra sig över detta, sa han vid Malmöbesöket.

Stackars, stackars gnällrövarna. Två tunga påhopp på en enda fattig vecka. Ska man inte kunna få sitta på sin stjärt och sprida hat på nätet längre, utan att några viktiga gubbar kommer och talar om ANSVAR? Va? Vart är världen på väg?

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Kvällspostens startsida

Mest läst i dag