Foto: CHRIS PIZZELLO / AP TT NYHETSBYRÅNFoto: CHRIS PIZZELLO / AP TT NYHETSBYRÅN
 Foto: CHRIS PIZZELLO / AP TT NYHETSBYRÅN
Angelina Jolie var en av alla som vägrade jobba med Harvey Weinstein efter en händelse 1998. Men hon är kvar. Foto: ADMEDIA / SPLASH NEWS / ADMEDIA / SPLASH NEWS/IBL SPLASH NEWSAngelina Jolie var en av alla som vägrade jobba med Harvey Weinstein efter en händelse 1998. Men hon är kvar. Foto: ADMEDIA / SPLASH NEWS / ADMEDIA / SPLASH NEWS/IBL SPLASH NEWS
Angelina Jolie var en av alla som vägrade jobba med Harvey Weinstein efter en händelse 1998. Men hon är kvar.  Foto: ADMEDIA / SPLASH NEWS / ADMEDIA / SPLASH NEWS/IBL SPLASH NEWS
Maria Rydhagen

Sextrakasserier är makt – men kvinnorna vann

Publicerad

Sextrakasserier handlar om makt.

Men kvinnor är också maktspelare.

Och kvinnorna vann.

 

Med #MeToo hände det magiska att hela världen kom tillsammans och pratade ut om äckliga och skrämmande sextrakasserier, och hur dåligt man mår efteråt. Ibland under väldigt lång tid.

Att sätta ord på det.

Sörja det.

Protestera mot det.

Markera mot det.

Det är viktigt. Att inte trycka ner, glömma, låtsas som ingenting, låta obehaget äta dig inifrån.

Från och med nu uppfattas det som helt normalt att anmäla eller slå larm om sexövergrepp. Tystnadens tid är förbi.Foto: MIKAEL SJÖBERG

 

#MeToo-kampanjen var också verkningsfull. Den har förändrat vårt sätt att tänka på sexövergrepp. Man vet förstås aldrig med framtiden … men som det ser ut nu kommer det för alltid att uppfattas som ORIMLIGT att tafsa på en kollega. Den utsatta personen som anmäler – som tidigare kunde uppfattas som en jobbig typ – är allt framgent den som handlar helt normalt. Det är en landvinning. Som det ser ut nu tror jag att den kommer att bestå. 

Det är också viktigt.

Men jag tycker det talas för tyst om maktaspekten i allt det här. 

Sextrakasserier är maktattacker.

Äldre, trötta män i Hollywood, på tidningsredaktioner i Sverige eller på ett elbolag eller ett försäkringsbolag. Äldre män som ser en kvinna som vill något. Uttrycker något. Bestämmer något. Kommer på något. Då ska hon tryckas till. Hån, hot, våld och mobbning fungerar ju också. Sextrakasserier är obehagligare än det mesta.

Sextrakasserier är inte flirt, erotik och romantik. 

Sextrakasserier är INTE ENS SLÄKT med flirt.

Sextrakasserier är en aggressiv attack av makt. 

Om man inte kan komma åt en kvinna på något annat sätt, så kan man skrämma henne och genera henne genom att tafsa eller säga sjuka saker. Men glöm nu alltså inte det viktigaste.

KVINNORNA VANN.

Expressens krönikör Frida Boisen talade på #MeToo-demonstration i Stockholm.Foto: ALEX LJUNGDAHL

Vi är nog alla medvetna om att en och annan valde att lämna sin respektive bransch på grund av sextrakasserier och det är förstås för jävligt och skandalöst, både för den det gäller och för branschen själv som tappade en viktig medarbetare.

Men de allra flesta kvinnor är ju kvar. DE ÄR KVAR. DE FÖRSVANN INTE. DE VANN.

Skådespelaren Angelina Jolie slutade jobba med Harvey Weinsten 1998. Foto: JORDAN STRAUSS / AP TT NYHETSBYRÅN

Angelina Jolie råkade ut för Harvey Weinstein 1998, beslöt efter det att inte jobba med honom.

– Det här beteende mot kvinnor är oacceptabelt, vilken bransch, vilket land det än gäller, skriver hon i mejl till New York Times.

Harvey Weinstein försökte använda sin makt. Men hon var mäktigare.

Och det gäller för de flesta kvinnor. Ni såg ju själva i era Facebookflöden och hörde alla historier från era vänner. NÄSTAN ALLA är utsatta. Men de allra flesta är också kvar. På sitt jobb, i sin bransch, på sin favoritbar. 

Tilltufsade ett tag, ja. Knäckta och uppgivna – absolut inte.

 

De tror att de har makten att stoppa oss med sina tafsande händer och kladdiga ord

 

Förövarna tror att de pressar bort oss när de tafsar. Tar ner oss på jorden, så att vi inte ska tro att vi är så jäkla speciella.

Vi mår dåligt, en kort tid, länge eller i värsta fall hela livet.

Men vi går vidare.

Vi visste vad vi ville och fortsatte med det.

Vi hade det jobb vi ville ha och behöll det.

Oavsett vilka sunkiga, snuskiga attacker all världens Harvey Weinsteins försökte med.

Sextrakasserier är äckligt och kriminellt, men det styr inte våra liv. Det gör vi. De äckliga gubbarna tror att de styr världen. Men det gör de inte. (Mindre än på länge, faktiskt.)

De tror att de har makten att stoppa oss med sina tafsande händer och kladdiga ord. 

De har fel.

Relaterade ämnen

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Kvällspostens startsida

Mest läst i dag