Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer
Maria Rydhagen

Peter Madsen vägrar svara – gång på gång

Åklagare Jakob Buch-Jepsen vet naturligtvis allt om hur jobbiga sådana här detaljer, rapporter och bilder är. Han inleder sin utfrågning under dagen med att förklara just detta – att hans frågor kommer att innehålla obehagliga och skrämmande detaljer, men att det är nödvändigt.Foto: JOHAN NILSSON/TT / TT NYHETSBYRÅN
Peter Madsen Foto: / DEADLINE PRESS

Detaljerna i en rättegång är en fruktansvärd sak.

Peter Madsen utnyttjar detta.

Helt för sin egen vinning, som det verkar.

Peter Madsen-rättegångens andra dag har varit en stökig historia, hittills.

Domaren Anette Burkø styrde upp alltsammans första dagen, den 8 mars. Då började förhandlingen punktligt, slutade punktligt och allting fungerade perfekt.

I dag, däremot, tog det nästan 20 minuter innan förhandlingen kunde starta, detta för att Peter Madsen hade ett möte utanför rätten med sin försvarare.

Han leddes in i rättssalen, iklädd samma typ av t-shirt och mjuka byxor som förra gången, men satte sig inte, utan fortsatte direkt till mötesrummet.

Illustration: Helen Rasmusen

Åklagare Jakob Buch-Jepsen blev irriterad, det syntes. Han började gå fram och tillbaka i salen och undrade antagligen lika mycket som alla andra över vad det egentligen var som hände där inne.

Strax före klockan 10 startade förhandlingen, men efter en ungefär kvart försvann ljudet. Det innebär att det är svårt att höra inne i salen, omöjligt att höra här i journalisternas medhörningssal – men det betyder också att denna historiska rättegång inte spelas in på vanligt sätt. Domaren Anette Burkø bad om ursäkt för problemen, men menade samtidigt att rättegången ”måste fortsätta”.

Peter Madsen sitter vid ett ensamt bord mitt i rummet, nu när han förhörs. Han sitter lite mer ihopsjunken i dag, jämfört med första förhandlingsdagen. Han verkar också mer stressad och irriterad.

De frågor som åklagare Jakob Buch-Jepsen ställt till honom under förmiddagen handlar om rättsmedicinska detaljer. Det är mycket obehagligt och mycket smärtsamt.

Ändå är detta något som måste göras. Rätten måste dra fram en klar bild av hur Kim Wall dog. Hur obehagligt det än är.

Det är därför iögonfallande hur den tilltalade Peter Madsen bromsar i den här delen.

Gång på gång vägrar han – på ett nästan kokett sätt – att svara på frågorna.

Åklagare Jakob Buch-Jepsen vet naturligtvis allt om hur jobbiga sådana här detaljer, rapporter och bilder är. 

Han inleder sin utfrågning under dagen med att förklara just detta – att hans frågor kommer att innehålla obehagliga och skrämmande detaljer, men att det är nödvändigt.

Peter Madsen vägrar svara. Han är inte undvikande. Han säger inte ”inga kommentarer”, som kriminella personer gör i tv-serier. Utan han väljer att låtsa som att det är åklagaren som är plump, brutal och oanständig – bara genom att ställa dessa frågor. Medan Peter Madsen är en känslig person som vet vad som passar sig.

– Jag förmår inte att berätta allt i kronologiskt ordning, det kan jag inte göra i dag.

– Det har jag inte lust att svara på.

– Hur kan du ens fråga?

– Jag har sagt att detta är något som är så förfärligt att jag inte vill gå på i detaljer. Jag säger bara att det är förfärligt.

Gång på gång kommer Peter Madsen med denna typ av svar. 

Vi vet inte om Peter Madsen är skyldig till mord. Men vi vet att Kim Wall har dött, och Madsen säger själv att det skedde i hans ubåt. Rättegångens syfte är att ge svar på vad som hände i där i ubåten, den 10 och 11 augusti – i alla fall så nära sanningen man kan komma.

Hittills i dag har Peter Madsen duckat från allt sådant ansvar.