Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer
Maria Rydhagen

Nu hände det som alla har fruktat

Kvällspostens Maria Rydhagen.
En kvinna i 30-årsåldern avled efter skottlossningen i Malmö. Foto: JOHAN NILSSON/TT / TT NYHETSBYRÅN
Hon lämnade detta livet med den största ångesten av alla: Jag förlorade mitt barn, skriver Kvällspostens Maria Rydhagen.Foto: JOHAN NILSSON/TT / TT NYHETSBYRÅN
Polisens tekniker har under måndagen arbetat på platsen.Foto: JOHAN NILSSON/TT / TT NYHETSBYRÅN

Det var en mamma som dödades i dag.

Mördarens skott tvingade henne att släppa taget om sin bebis.

Hon lämnade detta livet med den största ångesten av alla: Jag förlorade mitt barn.

Vid varje skjutning har alla sagt: ”Tänk om någon kommer i vägen”. 

Jag har själv stått vid en vårdcentral med skotthål i några fönsterrutor – en vårdcentral som lyckligtvis inte hade kvällsöppet. Lägenheter har beskjutits. Personer har mördats på dagtid, en bit ifrån lekplatser där barn leker.

Samtidigt har vittnen i mordutredningarna fruktat för sina liv.

– Polisen säger att folk måste prata men ingen tar hand om vittnen. Av hela mitt hjärta avråder jag alla från att vittna, har ett undangömt mordvittne sagt till Kvällsposten.

I dag har en läkare och mamma blivit ihjälskjuten. Vi vet inte varför – en person är anhållen, men inte för själva mordet. De flesta frågorna väntar fortfarande på att ställas.

En teori är att kvinnan inte var målet, att en kriminell person i närheten var den som skulle ha dödats. En annan teori är att kvinnan skulle mördas för att hon lämnat uppgifter i en mordutredning.

Men det vi vet säkert – redan nu – är att den döda kvinnan var en mamma.

Hon hade sitt barn med sig när hon dödades. Inte så att barnet låg i en vagn, en bit längre bort. Utan mamman höll i sin bebis. Så som man ska göra med små barn – hålla dem nära.

När hon träffades av skotten föll hon till marken och tappade taget. 

Såvitt vi kan förstå var hennes sista tanke: Jag förlorar mitt barn.

Det finns något reflexartat i armarna. Jag har inte läst någon forskning i ämnet, men jag har känt det. När man håller sitt barn i armarna så är det ett järngrepp. Något som sitter i kroppen sedan urminnes tider.

Man släpper inte sitt barn.

Man håller i barnet – vad som än händer.

Man kanske snubblar, man kanske halkar om vintern, man kanske slår i huvudet – men man släpper inte taget.

Skytten på Ribersborg tog kvinnans liv, tog bort hennes hopp och berövade det lilla barnet dess trygghet.

Bebisen som vaknade hos sin mamma i morse blev på några fattiga, skärande minuter en måndagsförmiddag moderlös.

Ändå fanns det något slags hopp. Det har varit lugnare i Malmö i år – hittills. Mars 2019 var första månaden på tre år utan skjutningar, som Kvällsposten tidigare skrivit om.

– Det är betydligt lugnare men det finns fortfarande några som är rätt offensiva. Men vi finns på plats bland annat ute på krogar, sa polischefen Stefan Sintéus då.

Han berättade om hur polisen på många olika sätt är på de kriminella för att störa dem och förstöra för dem.

– Vi är ganska nära dem och det är de väl medvetna om. Vi har ett bra samarbete med Kronofogden och beslagtar både kontanter och lyxklockor från kriminella som har obetalda skulder. De ska inte kunna flasha med sina pengar, sa Stefan Sintéus efter den lugna månaden.

Var måndagens mord en del i det kriminella kriget – eller en isolerad händelse?, skriver Kvällspostens Maria Rydhagen. Foto: JOHAN NILSSON/TT / TT NYHETSBYRÅN

Trappas det upp nu? Jobbar polisen på rätt sätt? Var måndagens mord en del i det kriminella kriget – eller en isolerad händelse?

Det är en viktig debatt och den bör starta nu. Men glöm inte det lilla barnet som sedan några timmar måste klara detta liv utan sin mor. Och glöm inte mamman som dog i onödan och som dog på värsta tänkbara sätt, skild från sitt barn.

Ögonvittnen beskriver mordet som en ren avrättning.