Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer
Maria Rydhagen

Nu är männen på gymmet arga igen

”Det var i september 2017 som jag skrev om mitt gym. Jag var bekymrad över en aggressiv stil som inte så få tränande killar har.”Foto: HENRIK ISAKSSON/TT / HENRIK ISAKSSON TT NYHETSBYRÅN

2017 publicerade jag en krönika om otrevliga och aggressiva män på gym.

Den väcker ilska – fortfarande.

Hur kan det ens vara värt att diskutera?

Det var i september 2017 som jag skrev om mitt gym. Jag var bekymrad över en aggressiv stil som inte så få tränande killar har. Det här att ta ut sitt eget dåliga humör på omgivningen. Något som man kanske kan ägna sig åt om man bor ensligt och inte har folk omkring sig. Men som passar mindre bra i de ganska trånga och överbefolkade utrymmen som gym är. 

Lite hänsyn, plz.

Vi är ganska många i lokalen.

Så här skrev jag då:

”De arga männen tänker inte så. De arga männen är på gymmet för att föra ett jävla liv. Av någon anledning tycker de synd om sig själva. Och all denna självömkan tar de ut på gymmets utrustning. Jag är så frustrerad. PANG. Mitt liv är så trist. BANG KRASCH BOOM. Jag är så otroligt jävla arg på hela tillvaron. SMÄLL.”

Många tyckte jag var dum och berättade det för mig. I mejl, på Twitter. Det var inte så subtilt. Jag ansågs inte vara någon fräsch, härlig gymbesökare utan tillskrevs helt andra egenskaper.

Nu har en anvädnare på ett träningsrelaterat Facebookkonto delat krönikan igen och ilskan är som ny. Att krönikan är 2,5 år sedan verkar inte spela någon roll.

”Riktig kvällstidningsnivå”, ”Är den här människan på riktigt?”, ”Jag blev kränkt” ”Haha, det var bland det dummaste jag läst på länge” och så vidare. 

Men det verkar också som något har hänt där ute. 

En del känner igen att det kan vara lite störigt och att detta faktiskt påverkar andra.

”Killar kör sitt set och skriker så, att man tror att dom ska föda barn. Och sen det där machoreflex efter, man slänger vikterna, att det ska låta extra ”manligt”. Sen hoppas man att alla har sett det”, skriver en.

Gymägaren började ställa krav, och nu är stämningen mycket bättre.Foto: HENRIK ISAKSSON/TT / HENRIK ISAKSSON TT NYHETSBYRÅN

En annan har faktiskt tänkt tanken att inredningen är på väg att pajas.

”Superpsykologen som ser hur män mår bara av att se dem lyfta en skivstång! Tycker dock hon har en liten poäng. Finns nog inget mer irriterande på gymmet än grabbiga grabbar i 25-35-årsåldern som bara släpper vikter, framför allt maskinvikter så det smäller till rejält och man tänker 'nu sabbar han snart plattorna'”

Och, gulligast av allt. En gymägare hör av sig och börjar med att beklaga kommentarerna.

”Självklart så är det just män, män som tycker att dom äger gymmet då dom betalat månadsavgiften, som kommenterar ditt inlägg med negativa och lätt kvinnoförnedrande kommentarer”, skriver han.

Sedan berättar han att han själv gjort något åt saken. När han startade gym skrev han regler för hur motionärer ska bete sig. De som inte följde dem, kastades ut. Resultatet blev över förväntan. Ibland måste man säga till.

”Har nu ett underbart gym där man trivs och tränar med respekt för de andra medlemmarna med minimal störning”, skriver han.

Att vräka dåligt humör över omgivningen gäller förstås inte bara gym. Shit happens och så klart händer det alla någon gång att man är sur och vresig och beter sig dumt mot någon som inte förtjänar det. 

Men när allt kommer omkring tycker jag att livet är jobbigt nog med alla utmaningar, som det är. Utan att vi behöver bete oss illa mot varann i onödan. Behöver det ens ifrågasättas? Så all heder åt alla människor där ute som kämpar för att vara trevliga och respektfulla mot andra även när hjärtat gråter. 

Mer Rydhagen-krönika: Jag förlorade min släta hy - men vann mig själv
Ladda ner appen!Foto: Kvällsposten