Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Maria Rydhagen

Nisse Hellberg har rätt: Den bästa tiden är NU

Foto: JENS CHRISTIAN
Foto: PATRIK C ÖSTERBERG / STELLA PICTURES

”Nu eller nästa liv”?

DETTA LIVET, for God's sake.

Wilmer X är tillbaka med en ny låt som släpps i dag.

Senast jag såg Nisse Hellberg var med munskydd – mitt under mardrömmen.

Nu påminner han mig om att vi alla har ett nytt liv, varsågoda att använda det.

Jag var otroligt besvärad av munskyddet. Hade vid den tidpunkten inte rest utomlands och sällan eller aldrig tvingats bära det. Premiär! För ett klistrigt medicinskt papper i halva ansiktet och gummiband runt öronen.

Vi skulle träffa Nisse Hellberg som blev Årets skåning 2020. Han hade fått sitt pris och sin flagga. Det klarades ut under sommaren, utomhus, coronasäkert.

Nu var det november och vi skulle avtäcka hans porträtt i ankomsthallen på Malmö Airport. Hela flygplatsen var munskyddsområde, visade det sig. Jag var totalt ovan. Fasikens vad konstigt ansiktet kändes under masken. Och så märkligt att intervjua folk när man inte kan le så det syns.

Så här såg det ut. Minns ni hur det var? Distansen. Leendena, som inte syns.

Flygplatschefen Karin Öhrström (till vänster) avslöjade vid det här besöket att flygplatsen får förslag från personer som tycker att de hör hemma bland de prominenta skåningarna i porträttsamlingen i ankomsthallen. ”Man kan inte köpa sig en plats på detta galleriet. Det är personligheter som gjort stor skillnad för Skåne”, fastslog hon och hyllade Nisse.
Foto: JENS CHRISTIAN

Det var ju delvis på grund av sitt arbete under pandemin som Nisse Hellberg fick priset Årets skåning. Han var tidig med att göra elektroniska konserter, en stark gest under det märkliga året 2020.

– Konserten på KB var fantastisk, men förutom det har det varit ett bedrövligt år. Men sedan fick jag lite lust att skriva låtar, så jag skrev en hel hög – man vet inte vad som händer i skallen, sa han när vi träffades på Sturup.

Fotografen Jens Christians fina porträtt som hamnade på Malmö Airport.
Foto: JENS CHRISTIAN

Nu är Wilmer X tillbaka. Låtarna som Nisse Hellberg skrev under 2020 blev ett album men han var ”halvdeprimerad”, säger han i den här läsvärda intervjun med DN:s Matias Rankinen. Första pandemiåret gick an, det andra blev värre. 

När bandet började fundera på en återkomst insåg de att det behövdes ny musik. En hel LP, tyckte managern Anders Larsson.

– Jag bara: ”Va? Kan jag det?” Jag har inte gjort den typen av hårdare rock på sjutton år, skrivit sådana låtar. Men jag kände liksom, vilket häftigt erbjudande, någon som på allvar ber en att göra en Wilmer X-skiva i det här läget. Så jag satte mig och kollade om det gick.

– Det var klart på kanske två månader, säger han till DN.

I dag släpps singeln från albumet som heter just ”Nu eller nästa liv”:

”Nu eller nästa liv, frågan är fri, valet är ditt. Nu är bästa tiden, en chans i livet, vi kan och vi vill.”

Jag tycker om det! Minnet är kort och det är otroligt bra att någon påminner oss om det som vi gick igenom. Vi hade en vidrig, utarmande, distanserad, otrygg, dödlig, fasansfull pandemi. Och den är över nu. 

Den var hemsk.

Men den är över.

Vi kan ta med oss just det: Nu är bästa tiden. Lev. För all del, chansa på att vänta till nästa liv om du vill. Men jag skulle inte rekommendera det. Lev nu.