Måndagens skjutning ägde rum mitt på dagen, mitt bland folk. Foto: MIKAEL NILSSONMåndagens skjutning ägde rum mitt på dagen, mitt bland folk. Foto: MIKAEL NILSSON
Måndagens skjutning ägde rum mitt på dagen, mitt bland folk.  Foto: MIKAEL NILSSON
RYDHAGEN: "Alhem uttryckte det bra. Han gör ju ofta det". Foto: TOMAS LEPRINCERYDHAGEN: "Alhem uttryckte det bra. Han gör ju ofta det". Foto: TOMAS LEPRINCE
RYDHAGEN: "Alhem uttryckte det bra. Han gör ju ofta det". Foto: TOMAS LEPRINCE
Maria Rydhagen

Ni som talar om 'självsanering' – snälla, tänk på hur ni uttrycker er

Publicerad

Sven-Erik Alhem sa det så bra. 

Han gör ju ofta det. 

Jag intervjuade honom om den nya skjutningen och han började självmant prata om ett annat ämne. 

Nämligen respekten för människoliv. Och bristen på respekt.

Det var i måndags som jag ringde Sven-Erik Alhem, rättsexpert och tidigare överåklagare, för att be om hans perspektiv på den nya skjutningen. Den är lite annorlunda och kanske mer skrämmande, eller? 

25-åringen som blev skjuten på Ystadvägen under måndagen blödde kraftigt och fick livsuppehållande behandling direkt där, av ambulanspersonalen, redan innan han fördes till sjukhus. När jag skriver detta betecknas hans skador som allvarliga. Det vill säga: Han är trots allt fortfarande vid liv. 

Men förutom denna fruktansvärda händelse, där ett antal snabba uppringare, ett hjältemodigt ambulansteam och en proffsig akutklinik såg till att hålla kvar den skjutne mannen bland oss levande, så skrämmer händelsen på ett nytt sätt.

För den okände skytten gav sig på sitt offer mitt bland en massa människor. Och i dagsljus. 

Är det ”värre”? För oss som lever i Malmö. Det var det jag ville fråga Sven-Erik Alhem om. 

Han sa att han tycker det: ”Man kan säga att det nalkas vardagsmänniskan, som kan hamna i kulfånget”.

– Om man förutom att involvera sig i gängkriminalitet också skjuter på dagen, mitt bland barn och andra, då är risken stor att en rikoschett eller en felriktad pistol träffar tredje person, sa Alhem till mig.

Om pressen har varit stor på polisen hittills, menar han, så lär den öka nu. De illegala vapnen måste bort. Alla som befattar sig med dem måste straffas. 

”Jag har sagt det ganska länge nu”, påpekar han, vilket stämmer, det kan jag intyga, för jag har citerat honom på det ganska länge nu. (Jag skulle för övrigt tro att de flesta svenskar håller med honom: Högre straff för dem som bär vapen, det är en helt rimlig utveckling.)

Till sist kom Alhem in på en helt annan sak. Han uttryckte det väldigt bra. Han gör ju ofta det. Och det är en fråga som jag själv har skrivit om – tusen gånger, känns det som. 

Nämligen respekten för människoliv. 

Så fort det inträffar en skjutning som knyts till gängkriminaliteten säger folk: ”Det är inte så farligt, de skjuter ju bara på varandra”. De riktigt råa använder makabra ord som ”självsanering”. De som säger så finns på Facebook. De hörs i kön på Ica. Kvinnan bakom som med hög röst förklarar hur detta mordförsök inte drabbade någon, tja, i hennes ögon, fullvärdig människa.

Jag har skrivit om det här tusen gånger, känns det som.

Hur varje person är någons barn, syskon, vän, kollega, förälder.

Hur varje dödsfall är beklagligt.

Vid måndagens intervju tog Sven-Erik Alhem självmant upp samma sak. Hur folk säger till honom att ”det ju ändå bara är kriminella som tar livet av varandra”.

– Det är en kuslig inställning. Samhället får aldrig acceptera att någon tar sig rätten att hämnas på det sättet på egen hand, säger Alhem.

Ni som pratar på det sättet, tänk efter en gång till, snälla. Vill ni verkligen ha ett samhälle där det anses likgiltigt om en person dödar eller skadar en annan? Därför att den ena, eller båda, har en bakgrund i den kriminella världen? 

Ni vill nog inte det. Så fundera lite på hur ni uttrycker er. Ord är viktiga.

 

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Kvällspostens startsida

Mest läst i dag