Gå direkt till sidans innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Maria Rydhagen

Mordvittnena på Emporia är så unga – den misstänkte ännu yngre

Skånes största shoppingscentrum spärrades av efter fredagens gängmord – tusentals flydde i panik.
Foto: JOHAN NILSSON/TT / TT NYHETSBYRÅN

Så unga de är. 

Tjejerna och killarna som jag pratar med – som blev vittnen till dödsskjutningen.

Unga och chockade, med tårar som väller upp i ögonen.

Men det värsta. Det värsta är att den misstänkte mördaren är ännu yngre.

Ett stort område runt Malmös största shoppingcenter Emporia är redan avspärrat när jag kommer till platsen. Tågtrafiken är stoppad. De stannar inte på den här stationen nu, de bara dundrar igenom. Poliser, brandbilar och ambulanser överallt. 

Människor slussas ut i grupper av polisen. Många av dem unga. Det är hur mycket folk som helst. Ingen av dem kommer att sova lugnt i natt.

Jag pratar med en tjej som har jättefin makeup. Tårarna rinner i det pudriga ljusrosa. Hennes röst skakas av snyftningar när hon härmar skott: Pang pang pang pang.

– Alla sprang åt ett håll. En tjej ramlade. Jag föll och slog upp byxorna. Alla för sig själva.

– Det var de värsta 30 minuterna i mitt liv, usch usch. Det lät som det var fett nära och människor bara sprang, säger Berna Bleta.

Hon är 18 år. Hon och hennes jämnåriga tjejkompisar kramar varann, gång på gång.

Många andra som jag ser, storgråtande, är ännu yngre. Det är fredag, de har åkt för att shoppa, kläder kanske, eller en present till någon som ska ha fest i helgen.

Sedan förvandlar ett hänsynslöst kriminellt nätverk butiksgallerian till en brottsplats.

Jag antar att det är en ren kalkyl. Jag antar att gängledaren inte är så lätt att ta. Jag antar att man fick veta att han befann sig i Malmö i dag, att han ringades in på Emporia. Att man på något snedvridet, sjukt sätt tyckte det var rimligt att slå till här. 

Att tusentals vanliga människor samtidigt befann sig i byggnaden spelade tydligen inte någon roll. 

Att tonåringen som misstänks för mordet sannolikt får avtjäna straff innan han fått fullständiga skolbetyg – för att det är honom som gänget skickar fram – är också en del i cyniska taktiken.

Och vad värre är: Det är inte ens unikt. En 16-åring är misstänkt för mordet på Anwar Kaddah i Malmö i juni. De misstänkta för den dödliga knivattacken i Halmstad i söndags har genomgående varit under 18. Tre har släppts, därpå greps ytterligare en, också omyndig. För fyra dagar sedan greps en 18-åring som sköt mot poliser i Rinkeby. En 16-åring sitter häktad för mord i Kristianstad, en 17-åring i Eskilstuna.

”Så unga de är”, tänker jag igen om de chockade vittnena som slussas ut ur Emporia. Unga, ja, men den misstänkte mördaren är yngre.