Foto: SVT / SKÄRMDUMPFoto: SVT / SKÄRMDUMP
 Foto: SVT / SKÄRMDUMP
Foto: LUDVIG THUNMAN / KVP/EXPRESSENFoto: LUDVIG THUNMAN / KVP/EXPRESSEN
 Foto: LUDVIG THUNMAN / KVP/EXPRESSEN
Maria Rydhagen

Måste vi ändra systemet för att det finns två stollar?

Publicerad

En klantänkande centerpartist och en Sverigedemokrat som postar märkliga inlägg på Facebook.

Tur att dessa två granskas.

Verkligen tur.

Men måste vi bli helt hysteriska och kicka ut varenda nämndeman nu?

Centerpartisten Ebtisam Aldebe i Solna var med om att döma en man misstänkt för misshandel, men i stället för att granska bevisen för eventuellt våldsbrott, begått av en individ, la Aldebe vikt vid att den tilltalade kom från en "bra familj".

SD-kvinnan Mariola Hansson som är nämndeman i Malmö kommer att kallas in på samtal hos lagmannen Eva Wendel Rosberg, det avslöjade Kvällspostens Micke Ölander på måndagen.Foto: ULF RYD / KVP/EXPR

På måndagen avslöjade Kvällspostens Micke Ölander att SD-kvinnan Mariola Hansson som är nämndeman i Malmö lagt ut en del märkliga uttalanden på Facebook. När lagmannen Eva Wendel Rosberg kallade in henne för ett samtal erkände hon tre av publiceringarna, de andra tror hon att någon annan gjort från hennes konto.

– Hon säger att det är något konstigt som pågår. Hon säger nu att hon ska gå till it-tekniker och kontrollera vad som pågår, säger lagman Eva Wendel Rosberg till DN.

Märkliga omständigheter, och bra att politiska partier och domstolschefer agerar i de här fallen.

 

Och varifrån kommer idén att jurister kan allt, fattar allt och aldrig påverkas?

 

Men. Det finns 48 tingsrätter i Sverige. Låt oss säga att var och en av dem har tio nämndemän – då handlar det om 500 personer. Måste vi verkligen utgå ifrån att alla dessa är okunniga amatörer?

Bara för att Ebtisam Aldebe och Mariola Hansson uppenbarligen trampat fel.

Och varifrån kommer idén att jurister kan allt, fattar allt, aldrig påverkas personligt och alltid förstår sitt samhälles normer till punkt och pricka?

Jurister är väl människor som alla andra.

Några är jättefärska, några är skröpliga och några är rasister.

Juristutbildningen är ingen omprogrammering där alla mänskliga knäppskalligheter tvättas bort.

De som vill skrota nämndemanssystemet vill ha mer "professionell" rättsskipning, och slippa "amatörerna".

Men då glömmer man att många fall involverar annan specialkunskap än juristens. 

Medicinsk, ekonomisk eller it-teknisk bevisning kan spela en avgörande roll i ett fall (tänk till exempel på fallet med det döda spädbarnet i Kristianstad).

Där måste rätten bedöma och begripa utsagor från ett eller flera expertvittnen – och där är juristen inte nödvändigtvis smartare än nämndemannen.

I sådana fall gör det inte ont om domstolarna har en lärare, en programmerare eller en sjuksköterska i panelen när beslut ska fattas.

"Vårt närmaste grannland Danmark har ett jurysystem likt det amerikanska, kanske är det bättre?"Foto: JENS CHRISTIAN / EXPRESSEN/KVÄLLSPOSTEN

Sedan kan man ju förvisso göra om systemet. Det är tokigt att nämndemännen i genomsnitt är så gamla. Det kanske inte är perfekt att de politiska partierna väljer ut dem (vårt närmaste grannland Danmark har ett jurysystem likt det amerikanska, kanske är det bättre?). 

 

Är det verkligen expertdomar vi vill ha?

 

Kontrollerna som visserligen görs redan i dag borde nog vässas. Jäv upptäcks inte alltid i tid, vilket i värsta fall leder till att hela rättegångar måste tas om. Sådant får inte ske. Ebtisam Aldebe i Solna hade inte alls smugit med sina tankar om sharialagar, så varför fick hon ens uppdraget som nämndeman till att börja med?

Och kanske är det en idé att låta både åklagarsidan och försvaret få intervjua nämndemännen före rättegång och välja bort varsin person (återigen som i USA). Etc.

Men är det verkligen expertdomar vi vill ha?

Proffsdomstolar där 100 procent av beslutsfattarna jobbar för staten och har gått i samma skola – är det nödvändigtvis rättvisa?

Så klart kan man diskutera ett system när det, som nu, varit två tveksamheter på en vecka. Men bara för att det finns två tokstollar är det inte säkert att ALLTING måste vändas upp och ner.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Kvällspostens startsida

Mest läst i dag