Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer
Maria Rydhagen

Måste vi ändra systemet för att det finns två stollar?

Foto: SVT / SKÄRMDUMP
Foto: LUDVIG THUNMAN / KVP/EXPRESSEN

En klantänkande centerpartist och en Sverigedemokrat som postar märkliga inlägg på Facebook.

Tur att dessa två granskas.

Verkligen tur.

Men måste vi bli helt hysteriska och kicka ut varenda nämndeman nu?

Centerpartisten Ebtisam Aldebe i Solna var med om att döma en man misstänkt för misshandel, men i stället för att granska bevisen för eventuellt våldsbrott, begått av en individ, la Aldebe vikt vid att den tilltalade kom från en "bra familj".

SD-kvinnan Mariola Hansson som är nämndeman i Malmö kommer att kallas in på samtal hos lagmannen Eva Wendel Rosberg, det avslöjade Kvällspostens Micke Ölander på måndagen. Foto: ULF RYD / KVP/EXPR

På måndagen avslöjade Kvällspostens Micke Ölander att SD-kvinnan Mariola Hansson som är nämndeman i Malmö lagt ut en del märkliga uttalanden på Facebook. När lagmannen Eva Wendel Rosberg kallade in henne för ett samtal erkände hon tre av publiceringarna, de andra tror hon att någon annan gjort från hennes konto.

– Hon säger att det är något konstigt som pågår. Hon säger nu att hon ska gå till it-tekniker och kontrollera vad som pågår, säger lagman Eva Wendel Rosberg till DN.

Märkliga omständigheter, och bra att politiska partier och domstolschefer agerar i de här fallen.

 

Och varifrån kommer idén att jurister kan allt, fattar allt och aldrig påverkas?

 

Men. Det finns 48 tingsrätter i Sverige. Låt oss säga att var och en av dem har tio nämndemän – då handlar det om 500 personer. Måste vi verkligen utgå ifrån att alla dessa är okunniga amatörer?

Bara för att Ebtisam Aldebe och Mariola Hansson uppenbarligen trampat fel.

Och varifrån kommer idén att jurister kan allt, fattar allt, aldrig påverkas personligt och alltid förstår sitt samhälles normer till punkt och pricka?

Jurister är väl människor som alla andra.

Några är jättefärska, några är skröpliga och några är rasister.

Juristutbildningen är ingen omprogrammering där alla mänskliga knäppskalligheter tvättas bort.

De som vill skrota nämndemanssystemet vill ha mer "professionell" rättsskipning, och slippa "amatörerna".

Men då glömmer man att många fall involverar annan specialkunskap än juristens. 

Medicinsk, ekonomisk eller it-teknisk bevisning kan spela en avgörande roll i ett fall (tänk till exempel på fallet med det döda spädbarnet i Kristianstad).

Där måste rätten bedöma och begripa utsagor från ett eller flera expertvittnen – och där är juristen inte nödvändigtvis smartare än nämndemannen.

I sådana fall gör det inte ont om domstolarna har en lärare, en programmerare eller en sjuksköterska i panelen när beslut ska fattas.

"Vårt närmaste grannland Danmark har ett jurysystem likt det amerikanska, kanske är det bättre?" Foto: JENS CHRISTIAN / EXPRESSEN/KVÄLLSPOSTEN

Sedan kan man ju förvisso göra om systemet. Det är tokigt att nämndemännen i genomsnitt är så gamla. Det kanske inte är perfekt att de politiska partierna väljer ut dem (vårt närmaste grannland Danmark har ett jurysystem likt det amerikanska, kanske är det bättre?). 

 

Är det verkligen expertdomar vi vill ha?

 

Kontrollerna som visserligen görs redan i dag borde nog vässas. Jäv upptäcks inte alltid i tid, vilket i värsta fall leder till att hela rättegångar måste tas om. Sådant får inte ske. Ebtisam Aldebe i Solna hade inte alls smugit med sina tankar om sharialagar, så varför fick hon ens uppdraget som nämndeman till att börja med?

Och kanske är det en idé att låta både åklagarsidan och försvaret få intervjua nämndemännen före rättegång och välja bort varsin person (återigen som i USA). Etc.

Men är det verkligen expertdomar vi vill ha?

Proffsdomstolar där 100 procent av beslutsfattarna jobbar för staten och har gått i samma skola – är det nödvändigtvis rättvisa?

Så klart kan man diskutera ett system när det, som nu, varit två tveksamheter på en vecka. Men bara för att det finns två tokstollar är det inte säkert att ALLTING måste vändas upp och ner.

Logga in för att följa

Det är gratis och går snabbt!