Maria Rydhagen

Maria Rydhagen: Vad går Nordström på?

Vad går Kommunalordföranden Annelie Nordström på? Vad det än är, skulle jag gärna ta lite av det. Som Meg Ryans bordsgranne säger efter klassiska orgasmscenen i "När Harry träffade Sally":

"I'll have whatever she had".

De senaste sju dagarna måste ha varit 100 procent rent helvete för Nordström.

Ändå satt hon kvar, in i det sista.

För att hon ville göra det. Sa hon.

Jag är en sådan person som pliktskyldigast ögnar igenom bostadsföreningens årsredovisning, men helt ärligt inte anstränger mig för att förstå varenda siffra. Det är sådana som jag som möjliggör det som hände i Kommunal. I Sveriges största fackförbund blev det inte interna kontrollfunktioner som drog fram oegentligheterna – utan ett mediehus.

Aftonbladets avslöjande av den pengaläckande krogverksamheten, dåliga anställningskulturen och vidlyftiga representationen är redan klassiskt.

Annelie Nordström har sannolikt haft sitt livs sämsta vecka sedan publiceringarna började. Fler än 10 000 medlemmar har lämnat. Utrikesminister Margot Wallström anklagar henne offentligt för lögn. Statsminister Stefan Löfven tar parti mot henne: "Jag tror på Margot". Och undersköterskan Linda Hansson skriver på Kvällspostens debattsida:

- Jag vill ha en ledare som går bredvid mig, som ser till att min anställning är tryggad och att min lön är skälig för det arbete jag utför. Just nu ser jag ingen sådan ledare i Kommunal.

Det blir inte så mycket värre än så.

Ändå stannade Annelie Nordström så länge hon kunde. Först i dag, efter förbundsstyrelsens två dagar långa möte, avgår hon.

Och inte ens efter en timmes presskonferens om detta nederlag verkar hon knäckt.

Pudlar i det mesta – men är fortfarande förbannad över att folk tror att hon och styrelsen skålar i vin för 32 000 kronor flaskan (samma kommentar som i helgen fick henne att gå in i en Facebookdebatt, trots att hon officiellt "inte var tillgänglig för att svara på frågor".)

– Det har vi aldrig gjort, säger hon i dag igen på stark och högröstad halländska.

Att både Kommunal som fackförbund och Socialdemokraterna som rörelse måste se över alla sina rutiner och tankar kring hur ägande, representation och förmåner ska skötas är helt uppenbart.


Men mitt i denna ideologiska och moraliska kris kan jag inte låta bli att fascineras av personligheten Annelie Nordström. Så stark, så stridslysten. Kämpar in i det sista. Är det masochistiskt? Är det hjältemodigt? Varför gör hon det? Vad driver henne? Hur känner hon sig innanför den där vibrerande, förtvivlade men stridbara masken?

Kassören Anders Bergström ljög och gick. Annelie Nordström har in i det sista ansträngt sig för att behålla greppet om sin egen berättelse. "Margot måste ha missförstått de uppgifter hon har fått av oss", framhärdade hon i Expressen TV för några dagar sedan. När min kollega Åsa Asplid frågade om "pampfasoner" slog hon tillbaka.

- Jag förstår att man uppfattar det så. Jag förstår verkligen det. Det ber jag om ursäkt för. Men jag vill nog mena att vi i Kommunals styrelse i allmänhet inte uppfattas så, säger Annelie Nordström.

Själv vill jag nog mena att Kommunals styrelse uppfattas just som pampar. Men Annelie Nordström upprepar samma svar på onsdagen, när Expressens Niklas Svensson frågar.

– Nej, det är jag inte.

Punkt.

Nu ska hon ut på turné i Sverige och träffa medlemmarna. De vill nog lufta sin besvikelse, tror hon.

– Det är aldrig roligt när folk är arga. Men det är väldigt angeläget att jag vågar möta dem. Och det ska jag göra, säger hon.

Annelie Nordström framstår som förhandlaren från helvetet. Om det hade varit boxning hade hon varit den fighter som vinglar, blöder och är helt igensvullen i ansiktet, men ändå reser sig och står kvar. Undrar hur hon blev så där stark. Skulle jag också kunna bli det - och i så fall hur?

"I'll have whatever she had."

Krönikan, som också är publicerad i Kvällspostens printedition, är bearbetad efter onsdagens presskonferens där Annelie Nordström meddelar att hon avgår.