Maria Rydhagen

Slitz kom och gjorde bröst till något snyggt som alla ville ha.

Publicerad

Jag vill tacka tidningen Slitz för att ni gjorde bröst till en bra grej.

På 1990-talet i det här landet fanns en sorts karameller som hette "äckliga godisar". En påse innehöll till exempel "Snorkråkor" och smakade saltlakrits. En annan skulle föreställa kaninlortar. Det äckliga var det roliga. Att smacka i sig smaken av salmiak och samtidigt tänka på att peta sig i näsan. Örk. Men ändå mums, på samma gång, liksom.

En annan påse i "Äckliga godisar"-sortimentet hette "Stora bröst". Det blev ingen "Lilla hjärtat"-debatt om det, för på den tiden var det relativt gångbart att tycka att det som flickor hade var äckligt och dåligt. Stora bröst - lika äckligt som intorkat var i näsborrarna och gnagarexkrementer. Flickor med pubertets­panik, gå och skär er i armarna eller gör vad ni vill, ingen bryr sig. Så var det då.

Jag var i 20-årsåldern och behövde inte bry mig längre, jag hade sluppit ut ur skolsystemet och var någon typ av vuxen människa. Jag kunde föreställa mig hur tonårskillar skulle utnyttja budskapet på den här godispåsen, men jag kunde personligen skita högaktningsfullt i det och det gjorde jag också.

Bröst var fortfarande ingen direkt bra grej att ha.

Men som ung vuxen fick jag i alla fall vara i fred, det var skönt.

Klädteknologin som man ägnade bröst på den här tiden var nästan obefintlig.

Under tidigt 90-tal fanns det knappt några ordenliga underkläder i det här landet. Man fick typ åka till Paris för att köpa en bra behå. H&M sålde något slags halva linnen med lite extra resår, det kallades behå, i dag skulle det knappt ens få säljas som överdragskläder att ha på väg hem från gymmet. Bröst var verkligen ingen särskilt exklusiv kroppsdel som krävde specialtextilier för att bäras på bästa sätt.

Men sedan kom Slitz och gjorde bröst till något helt annat. Inte den här äckliga skrämmande grejen. Utan något snyggt som alla ville ha.

 

Numera finns det underkläder överallt och kunniga expediter som klämmer en på brösten och springer och hämtar det perfekta plagget i den perfekta storleken. Klämma upp, klämma in, klämma ihop. Det finns fantastiska plagg, hur man än vill ha det. Bröst har blivit en hel vetenskap, och vilken bra vetenskap. Med rätt underkläder är det ÄNNU roligare att ha en kvinnokropp.

Jag kommer ihåg något av Slitz decembernummer under sista halva av 90-talet med systrarna Hannah och Magdalena Graaf på omslaget. De var fotograferade i något slags snöigt landskap och deras berömda bröst var förstås i centrum, dessutom bjöd de på en jul­godisspecial. Det var silikonbröst och mandelknäck i en kombination som tog andan ur betraktaren.

Man behövde inte vara Sigmund Freud för att hoppa till när man såg den, för vad är knäck annat än konditoriernas svar på bröstmjölk: Jättemycket mjölkfetter blandat med jättemycket socker.

Systrarna Graafs urringningar och julens godaste godis på en silverbricka var så långt man kunde komma från " Äckliga godisar" " Stora bröst" . Systrarna Graafs knäck var den ultimata hämnden på världens mest kvinno ­ hatande konfekt.

 

Nu dör tidningen Slitz och jag har personligen inte stödköpt ett enda nummer och kommer inte att sakna den. Men jag vill ändå tacka för att ni hjälpte till att göra kvinnokroppen till något härligt.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Kvällspostens startsida

Mest läst i dag