Maria Rydhagen

Gubbklubbar är osunda

Publicerad
Uppdaterad
När en man blev ihjälskjuten på Västanforsgatan i Malmö i måndags skrev alla tidningar att mordet skedde på "ett kafé". Den beskrivningen skulle jag nog vilja modifiera. Om man med kafé menar att:
1. Det serveras kaffe.
2. Till kaffet kan man beställa kakor och smörgåsar. Man kan även välja te eller choklad som varm dryck.
3. Alla som betalar för det de vill äta och dricka är välkomna att fika.
Så var det inte frågan om ett kafé.

Lokalen på Västanforsgatan är varken öppen för alla, eller serverar mackor. Det är en gubbklubb. Eller vad man nu ska kalla det för. På Möllevången, Sofielund och Sorgenfri i Malmö finns det massor av dem, men vad kallar man dem? Kaffeföreningar?
Polisen säger ibland "svartklubbar". Men jag tror inte att alla bedriver någon olaglig verksamhet.

Det handlar om män och farbröder som går samman och hyr en lokal, oftast i gatuplanet. Där sitter de och dricker kaffe och röker. Troligtvis betalar man någon form av medlemsavgift och sedan får man dricka hur mycket kaffe man vill. Ibland finns det säkert alkohol och spel om pengar, då är det så klart olagligt. Men i de flesta fall handlar det nog inte om starkare kickar än koffein.

Ändå är jag ganska skeptisk mot gubbklubbarna. Inte bara för risken att bli mördad. Utan: Varför ska man fika på föreningsbasis? I könssegregerat sällskap?
Efter ett annat mord besökte jag en annan gubbklubb. Mordoffret hade besökt klubben under sina sista timmar, innan han mötte döden i en gångtunnel. Klubben var en etnisk "fotbollsförening" - en ovanlig fotbollsförening såtillvida att nästan ingen spelade fotboll. Kvällen innan hade det varit fest. Bara för män och pojkar. Var är brudarna? Varför sitta och högtidlighålla att man vuxit upp vid samma balkanska sjö och att ingen har en liv­moder?

Nu ser ni framför er en svettig lokal med överfyllda askfat och kaffemuggar i plast. Men det handlar inte om den yttre stilen. Gubbklubbar är osunda även om farbröderna äter finmat på linneduk. Lukasgillet i Lund till exempel, en förening för konstintresserade som startade 1899 - där kvinnor är förbjudna. Why? Vad är det för fel på Lukasmännen? Varför denna desperata rädsla för att fika med en kvinna?

"Lukasgillets syfte är att verka till konsternas fromma genom att bjuda medlemmarna en fri kamratlig samvaro". Så står det i stadgarna - men hur kamratligt är det att utesluta en konsthistoriker, hur briljant hon än är, för att hon är kvinna?
Män på gubbklubbar: Gå hem och dammsug och moppa, eller gör någon annan nytta.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Kvällspostens startsida

Mest läst i dag