Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Maria Rydhagen

Malmö blir lite fattigare när Aller media lämnar

50 procent av Sveriges mat produceras i Skåne – hur slår det när energin blir chockdyr här? En av alla frågor där det är viktigt att det finns journalister på plats.
Foto: LUDVIG THUNMAN / BILDBYRÅN

Det var en sorglig dag i går.

60 journalistjobb ska bort från Malmöbaserade Aller media.

Jag tänker på mina kolleger – men också på oss alla.

Är det någonstans det är viktigt med rotade, smarta, närvarande reportrar så är det i södra Sverige.

Malmö har inte jättemånga journalistjobb. Det är inte ovanligt att begåvade reportrar väljer att flytta till Stockholm. Man förstår dem (alla måste leva, och man vill ju utvecklas) men det betyder inte att man inte saknar dem och beklagar att de väl berättade historierna därmed blir färre här i Sydsverige.

Nu blir det ännu fattigare. Aller media meddelade i går att hela den 60 journalister starka redaktionen i Malmö läggs ner på ett bräde. Vilken förfärligt tråkig nyhet för flera människor som jag känner som nu förlorar sina jobb. Allra först tänker jag på dem. Så otroligt trist att förlora sitt jobb i denna skakiga bransch.

Jag talar också i egen sak här. Det är bra för alla mediehus att det finns flera redaktioner att välja mellan. Fler plantskolor. Det gäller i Malmö precis som i alla andra orter. Ju fler mediehus det finns, desto fler bra människor hamnar här. Så självklart påverkar det oss på Kvällsposten, rent krasst, när vi ska hitta nya medarbetare, att Malmö blir en glesare mediestad.

Aller medias kontor i Norge. I går kom beskedet att koncernen lägger ner hela redaktionen i Malmö.
Foto: Stian Lysberg Solum / TT NYHETSBYRÅN

Men jag talar också om Sverige.

Aller media gör fyra familjetidningar i Malmö. Deras material finns att läsa digitalt men trycks fortfarande också på papper. Det är människor som berättar om sina liv, läkare som ger läsarna råd, tips om vardagen, de bästa recepten. ”Smörgåstårta och fläskfilé”, säger man hånfullt när man vill beskriva familjetidningarna med en elak twist. Men man kan lika gärna säga att de skriver om livet som vi lever det. Varje dag. Med en unik och välutvecklad känsla för vad som betyder något för människor.

Att de sitter i Malmö betyder självklart något.

Det finns lokaljournalistik och den är förstås viktig i sin egen kraft. Men det finns också lokal journalistik som snarare är ett sätt att bevaka den stora verkligheten. Ett par ögon som ser det som händer på visst avstånd, vilket berikar.

Kvällsposten gör journalistik OM Sverige – PÅ PLATS I Sydsverige. Vi fångar upp nyhetsflödet och ger sammanhang till allt som sker.

Gängdebatten som dominerar detta val är omöjlig att förstå om man inte har tillgång till journalistik från Malmö, nu senast skjutningen på Emporia som chockade oss i Malmö mest kanske men uppmärksammades överallt. Matkrisen och elkrisen har sitt epicentrum i Skåne, det skeendet behöver alla svenskar få berättat FRÅN SÖDER. 

Public service har sedan länge en mängd stabila redaktioner i Sydsverige som gör nyheter men också program med avstamp i vår verklighet här. Det märks. Andra har lite nyare satsningar, som till exempel Dagens Nyheter, där man bland annat kunde läsa denna starka berättelse, jag tror inte att det är en slump att Tove Hansson lever och arbetar i Malmö.

Sverige behöver röster från väster, öster, norr och kanske allra mest från syd där så mycket händer.

Aller media har varit en av de rösterna, vid sidan av nyhetsfåran. Den rösten tystnar nu. Det finns förhoppningsvis en vettig plan för att säkra medieföretagets framtid i en skakig tid. Men det förändrar inte tomhetskänslan just nu: Beskedet att flytta journalisterna från Malmö är sorgligt på många sätt.