Västra hamnen i Malmö och Vieux Port i Marseille – lika som bär. Foto: TOMAS LEPRINCEVästra hamnen i Malmö och Vieux Port i Marseille – lika som bär. Foto: TOMAS LEPRINCE
Västra hamnen i Malmö och Vieux Port i Marseille – lika som bär. Foto: TOMAS LEPRINCE
På fasaden har Mucem FN:s flytkingkonvention på en massa olika språk. Foto: Maria RydhagenPå fasaden har Mucem FN:s flytkingkonvention på en massa olika språk. Foto: Maria Rydhagen
På fasaden har Mucem FN:s flytkingkonvention på en massa olika språk. Foto: Maria Rydhagen
Maria Rydhagen

Malmö är BÄST– nu gör vi som Marseille

Publicerad

Ytligt sett är Marseille som Frankrikes Malmö.

Mer sydlig, mer livlig, mer internationell än huvudstaden. Och mer mobbad.

Jag tror att de håller på att vända sitt underdog-läge.

Kan inte Malmö göra detsamma?

Marseille och Malmö börjar med samma stavelse, till och med. Första gången jag var i Marseille (det var längesedan) frågade jag några poliser om vägen till adressen där jag skulle bo. De förklarade, men avslutade:

– Se bara till att ni inte blir mördad på vägen.

Ungefär som folk i Stockholm säger nu om man avslöjar att man bor i Malmö: ”Rosengård, vågar ni ens vara där?”

Gérard Depardieu spelar den avgående borgmästaren Robert Taro i serien "Marseille" om Marseille. Malmö borde också ha en egen tv-serie.Foto: PATRICE FALOUR/STARFACE / ©BULLS 000EMTKZ

Marseille har en tv-serie med sitt eget namn på Netflix, det borde Malmö också ha. För Malmö är lite som Marseille: Den svenska stad där världen är som mest närvarande. Där folk pratar med varandra. Där det är lätt att ha roligt. 

Och samtidigt: Den stad som övriga svenskar ibland pratar skit om. 

Frankrikes svar på Malmö – Marseille – ligger vid Medelhavet, det vill säga geografiskt närmre Europas pågående och fruktansvärda flyktingkris än huvudstaden Paris. Sveriges svar på Marseille – Malmö – ligger vid gränsen mot kontinenten och asylläget och regeringens åtgärder för att handskas med detta påverkar vardagslivet direkt här, för pendlare och andra. 

Hur hanterar vi det här då? 

Vi Malmöbor och Marseillebor.

Mitt intryck är att Marseille har bestämt sig för att göra något bra av det som alla hackar på. Framför allt de senaste 150 åren, efter att Suezkanalen byggts, har folk kommit till Marseille över Medelhavet från alla möjliga håll. Inte minst italiensk kultur är väldigt synlig i Marseille. Folk i Paris har ibland haft en tendens att snacka skit om staden. "Alla är invandrare, alla är kriminella." Lite så. Mitt intryck är att Marseille har bestämt sig för att vända det där till en fördel.

Alla nya restauranger serverar "Medelhavsmat", crossover av alla köken runt Europas innerhav. DET ÄR HÄR VI FINNS. DETTA ÄR VILKA VI ÄR. Det är lite klyschigt men också härligt. 

Mucem öppnade 2013 och Jean-François Chougnet tillträdde som chef 2014.Foto: BORIS HORVAT / AFP

Men den idé som jag tror att Malmö skulle kunna sno är Mucem. Ett nybyggt museum i Marseille, precis bredvid historiska fortet St Jean. 

Ett museum OM världen.

Men rotat I Marseille.

MED INPUT FRÅN de övriga Medelhavsländerna. 

Just nu har de utställningar om sjöfarare och pirater med bilder, filmer och konstverk från flera länder runt Medelhavet. Samtidigt som de visar utställningen ”Skräpets ekonomi”, en realistisk men inte moraliserande utställning om sopor. Hur mycket vi slänger, och varför. Siffror och tekniska detaljer från hur man destruerar bilvrak och sorterar hushållens sopor i Marseille. Historisk tillbakablick. 

Genom fasadgallret på nybyggda Mucem ser man St Jean-fortet som uppfördes 1660.Foto: Maria Rydhagen

Marseille verkar ha bestämt sig för att vara staden vid Medelhavet dit folk kommer, där man rör sig. På husväggarna fram till entrén citeras flyktingkonventionen från FN:s mänskliga rättigheter på en mängd olika språk.

Allt viktigt som händer i Sverige börjar i Malmö. Migrationen är vår tids största fråga. Alla pratar om den, alla är intresserade. Varför gör inte Malmö ett intelligent museum som utbildar oss själva och alla turister i den här frågan? Med utgångspunkt från Malmö, Östersjön och vidare ut i världen. 

Malmö är Malmö och VI ÄR BÄST. Fler borde få chansen att ta del av det.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Kvällspostens startsida

Mest läst i dag