Att vara känslosam. Att ändå prata om det. Det är sådant som gör att Kikki Danielsson är så fantastisk, skriver Maria Rydhagen. Foto: SVEN LINDWALL
Att vara känslosam. Att ändå prata om det. Det är sådant som gör att Kikki Danielsson är så fantastisk, skriver Maria Rydhagen. Foto: SVEN LINDWALL
Maria Rydhagen

Kikki är den bästa kändis vi har i det här landet

Publicerad

Jag har inga synpunkter på Melodifestivalen.

Barnslig, banal, bättre förr? Fråga inte mig.

Men jag har synpunkter på alla som inte förstår Kikki Danielssons storhet.

Sansa er och öppna ögonen.

Livet handlar om att göra så många bra saker man mäktar med och inte låta motgångarna krossa en. Det gäller oavsett ålder, yrke, klass och resurser. 

Vissa prövas hårdare än andra, vilket inte alltid syns utanpå. Men ingen lever hela sitt liv på en räkmacka (fast vi ibland tror det, sett från utsidan).

En bra sak med att bli äldre är att man stått på näsan förr. Man inser: Jag överlevde då så möjligen kan jag göra det den här gången också. 

Små barn som har fått snö i vantarna och är trötta och hungriga har inte den kunskapen – det är därför de gråter så hjärtskärande att det klickar till i våra vuxna hjärtan när vi hör det.

En bra sak med kändisar är att de berättar om sina liv. Alla vi som traskar fram på livets snåriga stig, mer eller mindre elegant, behöver föredömen och ledstjärnor. 

”FRÖKEN Lindgren” sa Astrid – och gick ut ur butiken. Foto: SCANPIX / SCANPIX SWEDEN

När den världsberömda författaren Astrid Lindgren köpte sybehör som ung, ogift mor och hade sin lille pojke på armen, då sa butiksbiträdet ”fru Lindgren” eftersom något annat var otänkbart i den tidens Sverige. 

”FRÖKEN Lindgren” sa Astrid – och gick ut ur butiken. 

Vad spelar det för roll om hundra år? säger folk ibland. Svaret är: All roll i världen. En rak rygg i Vimmerby kan stärka någon som tappat fotfästet, decennier senare. Bara vi berättar om det.

Kikki Danielssons brutna fot hade inte läkt riktigt vid Melodifestivalens premiär i Karlstad i lördags.Foto: SVEN LINDWALL

Kikki Danielsson är den bästa kändisen vi har i det här landet. Kikki Danielsson ÄR ryggrad, stolthet, svaghet och överlevnad. 

Jag minns när jag träffade henne i Visseltofta kyrka, samhället där hon växte upp. Det var första gången hon sjöng i den kyrkan någonsin, och flera betydelsefulla personer från hennes uppväxt fanns där. 

Hon var så berörd. Men hon sjöng. 

Hon passade också på att driva med oss journalister ("vet ni hur jag mår i dag? Inte jag heller, för jag har inte hunnit läsa tidningen") och kärleksryktena.

– Alla är så bekymrade över att jag inte har någon karl. Jag behöver väl ingen karl, jag har ju köpt hund. Han håller alltid med, och ju senare på natten jag kommer hem, desto gladare blir han.

 

Det är rakt, enkelt, supersorgligt och vackert. Och jag hoppas att hon hittar hem

 

Efter konserten avslöjade hon att skämtandet var ett sätt att hålla tårarna borta:

– Jag hade velat säga mer, men jag klarade inte det.

Det var ju lite tufft i lördags också, på Melodifestivalens premiär i Karlstad. Den brutna foten hade inte läkt riktigt.

– Jag haltar litegrann men jag kan ta mig fram och har mycket folk runtomkring mig så jag är inte nervös för det, sa Kikki (Elisabeth Andreassen kallade henne "oslagbar").

Att vara känslosam.

Att ändå prata om det.

Det är sådant som gör att Kikki Danielsson är så fantastisk.

Jag har inga synpunkter på vem som vann, förlorade, ifall röstningsappen fungerade eller om Melodifestivalen nått sin guldålder och vilket år den i så fall gjorde det. 

Men jag tycker att det borde vara mer ståhej om Kikki Danielsson överallt. Det finns alla möjliga bra kändisar men få som är som hon. 

Kikki Danielsson ÄR ryggrad, stolthet, svaghet och överlevnad, skriver Maria Rydhagen.Foto: SVEN LINDWALL

Så här sjunger Kikki Danielsson i Melodifestivallåten "Osby Tennessee": 

Kanske söker jag än

Den stora kärleken

Eller finns det dom som aldrig

Nånsin hittar hem

Det är rakt, enkelt, supersorgligt och vackert. Och jag hoppas att hon hittar hem. Och jag hoppas att vi alla hittar hem. Och glöm inte att lyssna på Kikki Danielssons röst när hon sjunger just de orden.

Relaterade ämnen

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Kvällspostens startsida

Mest läst i dag