Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer
Maria Rydhagen

Kikki är den bästa kändis vi har i det här landet

Att vara känslosam. Att ändå prata om det. Det är sådant som gör att Kikki Danielsson är så fantastisk, skriver Maria Rydhagen. Foto: SVEN LINDWALL

Jag har inga synpunkter på Melodifestivalen.

Barnslig, banal, bättre förr? Fråga inte mig.

Men jag har synpunkter på alla som inte förstår Kikki Danielssons storhet.

Sansa er och öppna ögonen.

Livet handlar om att göra så många bra saker man mäktar med och inte låta motgångarna krossa en. Det gäller oavsett ålder, yrke, klass och resurser. 

Vissa prövas hårdare än andra, vilket inte alltid syns utanpå. Men ingen lever hela sitt liv på en räkmacka (fast vi ibland tror det, sett från utsidan).

En bra sak med att bli äldre är att man stått på näsan förr. Man inser: Jag överlevde då så möjligen kan jag göra det den här gången också. 

Små barn som har fått snö i vantarna och är trötta och hungriga har inte den kunskapen – det är därför de gråter så hjärtskärande att det klickar till i våra vuxna hjärtan när vi hör det.

En bra sak med kändisar är att de berättar om sina liv. Alla vi som traskar fram på livets snåriga stig, mer eller mindre elegant, behöver föredömen och ledstjärnor. 

”FRÖKEN Lindgren” sa Astrid – och gick ut ur butiken. Foto: SCANPIX / SCANPIX SWEDEN

När den världsberömda författaren Astrid Lindgren köpte sybehör som ung, ogift mor och hade sin lille pojke på armen, då sa butiksbiträdet ”fru Lindgren” eftersom något annat var otänkbart i den tidens Sverige. 

”FRÖKEN Lindgren” sa Astrid – och gick ut ur butiken. 

Vad spelar det för roll om hundra år? säger folk ibland. Svaret är: All roll i världen. En rak rygg i Vimmerby kan stärka någon som tappat fotfästet, decennier senare. Bara vi berättar om det.

Kikki Danielssons brutna fot hade inte läkt riktigt vid Melodifestivalens premiär i Karlstad i lördags. Foto: SVEN LINDWALL

Kikki Danielsson är den bästa kändisen vi har i det här landet. Kikki Danielsson ÄR ryggrad, stolthet, svaghet och överlevnad. 

Jag minns när jag träffade henne i Visseltofta kyrka, samhället där hon växte upp. Det var första gången hon sjöng i den kyrkan någonsin, och flera betydelsefulla personer från hennes uppväxt fanns där. 

Hon var så berörd. Men hon sjöng. 

Hon passade också på att driva med oss journalister ("vet ni hur jag mår i dag? Inte jag heller, för jag har inte hunnit läsa tidningen") och kärleksryktena.

– Alla är så bekymrade över att jag inte har någon karl. Jag behöver väl ingen karl, jag har ju köpt hund. Han håller alltid med, och ju senare på natten jag kommer hem, desto gladare blir han.

 

Det är rakt, enkelt, supersorgligt och vackert. Och jag hoppas att hon hittar hem

 

Efter konserten avslöjade hon att skämtandet var ett sätt att hålla tårarna borta:

– Jag hade velat säga mer, men jag klarade inte det.

Det var ju lite tufft i lördags också, på Melodifestivalens premiär i Karlstad. Den brutna foten hade inte läkt riktigt.

– Jag haltar litegrann men jag kan ta mig fram och har mycket folk runtomkring mig så jag är inte nervös för det, sa Kikki (Elisabeth Andreassen kallade henne "oslagbar").

Att vara känslosam.

Att ändå prata om det.

Det är sådant som gör att Kikki Danielsson är så fantastisk.

Jag har inga synpunkter på vem som vann, förlorade, ifall röstningsappen fungerade eller om Melodifestivalen nått sin guldålder och vilket år den i så fall gjorde det. 

Men jag tycker att det borde vara mer ståhej om Kikki Danielsson överallt. Det finns alla möjliga bra kändisar men få som är som hon. 

Kikki Danielsson ÄR ryggrad, stolthet, svaghet och överlevnad, skriver Maria Rydhagen. Foto: SVEN LINDWALL

Så här sjunger Kikki Danielsson i Melodifestivallåten "Osby Tennessee": 

Kanske söker jag än

Den stora kärleken

Eller finns det dom som aldrig

Nånsin hittar hem

Det är rakt, enkelt, supersorgligt och vackert. Och jag hoppas att hon hittar hem. Och jag hoppas att vi alla hittar hem. Och glöm inte att lyssna på Kikki Danielssons röst när hon sjunger just de orden.

Logga in för att följa

Det är gratis och går snabbt!