Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Maria Rydhagen

Jag SKÄMS över alla bortskämda skåningar

Foto: BELGA / JONAS ROOSENS/BELGA/SIPA USA SIPA USA

Region Skånes presskonferens förra veckan var det mest tragiska som jag har hört.

Jag SKÄMS över oss skåningar.

Finns det inga vuxna människor längre?

Vi har haft en pandemi.

Alla vet det.

Det existerar samhällsproblem som drabbar vissa mer, vissa mindre – men coronapandemin är INTE ett sådant. Alla vet att det har hänt, allas liv har påverkats, många har själva varit sjuka, en del har förlorat någon. Detta var ett jobbigt ett och ett halvt år i mänsklighetens historia. Eller hur? ALLA vet det.

SÅ VAR ÄR DEN INSIKTEN NU?

Helt borta, uppenbarligen, att döma av kommentarerna på Region Skånes presskonferens.

Vad är det för fel på folk?

Det handlar inte ens bara om den medicinska hälsan utan också om ekonomin. Folk har gått i konkurs eller levt på besparingar och sparlåga för att slippa slå igen. Äntligen börjar samhället öppna igen, på riktigt.

Din enda uppgift nu är att vaccinera dig. Passa tiden. Boka en ny tid. Passa den tiden.

Inte hålla på och boka om. Inte vaccinshoppa. Inte tvinga vården att stå med en massa extradoser för att du ska kunna vela, vela igen, välja tid, välja om.

Är det en stor uppoffring?

Det är inte en stor uppoffring.

Är detta komplicerat?

Det är inte komplicerat. 

Det är en förmån och vården styr upp det på bästa sätt, efter omständigheterna. Okej, de hade inte ett totalt rikstäckande bokningssystem från dag ett. Det blev lite meckigt. Man fick logga in mer än en gång för att få sin tid.

Klarade man det? 

Man klarade det.

”Respektera den tid du får. Planera inte vaccinet efter din semester, utan planera din semester efter vaccinet”, sa vaccinsamordnaren Maria Landgren på presskonferensen.
Foto: JENS CHRISTIAN

Jag måste säga att jag blev förvånad när jag hörde Region Skånes senaste presskonferens. Hur vårdproffsen hade blivit nästan undfallande, synbarligen för att de pepprats med bortskämda personers idiotiska krav. Mejlen väller in tydligen, från folk som inte tycker att gratis vaccinering på hemorten är tillräckligt bra, man vill också kalenderstyra tiden för att det ska passa mot Medelhavssemestern.

Jag skäms för att vara skåning om det är så mina medskåningar beter sig.

Vaccinera dig när det är din tur och krångla inte. Det är den enda möjliga attityden.

– Det är inte ett klokt beslut att vänta med sin dos ett för att man har planerat en utlandsresa, som smittskyddsläkaren Eva Melander sa på presskonferensen.

Rimligt.

Hennes kollega Maria Landgren, vaccinsamordnare, hade också en önskan:

– Jag får många mejl från personer som tycker att vi är oflexibla. Vi är extremt oflexibla. Det beror på att vi ska säkra DIN andra dos. Med de små mängder vi har, är det en noggrann planering. Hade vi haft mycket vaccin hade du kunnat boka in en tid som passar dig. Nu är vi noga med att du kommer på din tid, sa hon vid samma presskonferens.

Hon fortsatte:

– Respektera den tid du får. Planera inte vaccinet efter din semester, utan planera din semester efter vaccinet.

SKA VÅRDCHEFERNA BEHÖVA SÄGA SÅ? 

För en femåring är det normalt att tänka på sig själv först, och kanske till och med tro att allt faktiskt kretsar kring henne. Men efter hand har man möjlighet att tyda tecknen och bli vuxen: ”Jag är inte den enda personen i världen. Jag har behov – andra har samma behov”. Helt enkelt förstå att man är en människa bland människor. Lika stor eller liten, lika viktig. 

Det verkar som att många i Skåne inte har genomgått den processen. 

Många vaccinerar sig, och smittan går ner. Det är bra. Men hur är det möjligt att ha någon annan attityd än att vara flexibel, boka sin tid, inte krångla?

Det bästa vore om hela livet var en buffé där just jag kan hämta exakt det jag vill, exakt när jag vill. Men bli inte ledsen nu: Livet är ingen buffé.

Vi existerar i ett sammanhang. Alla har ansvar för det sammanhanget. Respektera det, skåningar.

Videokrönika: ”Jag vann mig själv”

Videokrönika: "Jag förlorade min släta hy - men vann mig själv"