Lisa Green, region-koordinator mot människohandel, och kommenderingschefen Mattias Sigfridsson säger att de har sett 100-tals liknande fall – men ingen så här stor härva. Foto: JENS CHRISTIAN / EXPRESSEN/KVÄLLSPOSTENLisa Green, region-koordinator mot människohandel, och kommenderingschefen Mattias Sigfridsson säger att de har sett 100-tals liknande fall – men ingen så här stor härva. Foto: JENS CHRISTIAN / EXPRESSEN/KVÄLLSPOSTEN
Lisa Green, region-koordinator mot människohandel, och kommenderingschefen Mattias Sigfridsson säger att de har sett 100-tals liknande fall – men ingen så här stor härva. Foto: JENS CHRISTIAN / EXPRESSEN/KVÄLLSPOSTEN
Det var här som mannen hittades svårt misshandlad. Han togs hit från Bulgarien – men vägrade tigga. Det är nätverket bakom hanteringen som nu avslöjats av polisen. Foto: POLISEN / POLISENDet var här som mannen hittades svårt misshandlad. Han togs hit från Bulgarien – men vägrade tigga. Det är nätverket bakom hanteringen som nu avslöjats av polisen. Foto: POLISEN / POLISEN
Det var här som mannen hittades svårt misshandlad. Han togs hit från Bulgarien – men vägrade tigga. Det är nätverket bakom hanteringen som nu avslöjats av polisen. Foto: POLISEN / POLISEN
Maria Rydhagen

Jag har bara en sak att säga till polisen: TACK

Publicerad

Vilket enastående bra jobb ni har gjort, polisen.

Jag är imponerad.

Äcklad över detaljerna, ja – men mycket, mycket imponerad att ni gjorde jobbet.

”De här fallen är så svårjobbade” och liknande klyschor är lätta att ta till när det handlar om människohandel och organiserat tiggeri. Ännu lättare eftersom det till stor del är sant. Människohandeln har internationella förgreningar och dess typiska brottsoffer är en mycket utsatt person, inte alltid lätt att förhöra.

Efter att en tiggare i våras hittades naken och nästan misshandlad till döds i ett dike – så satte polisen i region syd in en jätteinsats för att kartlägga nätverket som låg bakom.Foto: POLISEN / POLISEN

Men efter att en man som vägrat tigga i våras hittades naken och nästan misshandlad till döds i ett dike – så satte polisen i region syd in en jätteinsats för att kartlägga nätverket som låg bakom.

 

Jag måste bara säga: Så otroligt bra jobbat

 

Experter på människohandel, spanare, it-forensiker, polistekniker, lokala utredare, hatbrottsgruppen, insatsstyrkan, specialhundar, experter på penningtvätt, socialtjänst och brottsoffergruppen – alla de här personerna jobbade tillsammans.

Och på tisdagsmorgonen gjordes det största tillslaget mot människohandlare i svensk kriminalhistoria.

Insatsstyrkan fanns på plats för att polisen skulle kunna ta sig in snabbt och säkra bevis. Fyra adresser gick man in på samtidigt, en femte något senare, samtliga i Kalmar och Kronoberg.

Jag måste bara säga: Så otroligt bra jobbat. Jag måste bara säga: Tack för att ni gjorde det här. 

Lisa Green, region-kooradinator mot människohandel, berättar under tisdagens presskonferens om de 29 brottsoffer som man hittills tagit hand om.Foto: JENS CHRISTIAN / EXPRESSEN/KVÃ?LLSPOSTEN

Nu är det bara att hoppas att de insamlade bevisen och framtida vittnesmål räcker för en fällande dom. 

För de inblandade utredarna och socialarbetarna är det i dag som det riktgit tunga arbetet börjar. 

29 brottsoffer togs om hand i södra Sverige i gryningsräden och finns just nu på skyddat boende. Troligen kommer brottsoffren att bli fler under utredningens gång. Deras öden är sinsemellan olika.

• Några av brottsoffren har kanske tvingats att tigga på dagen och sälja sex nattetid (”multipel exploatering” kallar experterna det, och det blir allt vanligare). 

• Någon kanske är i total chock över morgonens tillslag som kallas ”odramatiskt” av poliserna, men för den som låg och sov när den brakade loss och inte förstår ett ord svenska kanske såg annorlunda ut.  

• Några av tiggarna har kanske fått behålla 50 procent av förtjänsterna och varit ganska nöjda med det, eftersom de inte haft några pengar alls i hemlandet.

• Några brottsoffer har av ligans huvudmän fått veta att tiggarna själva är kriminella och att myndigheterna bara vill dem illa. Hur övertygar man dem att vittna?

Det finns mängder av frågetecken i den här historien – och väldigt få tvärsäkra påståenden. Utom just detta: Att det var så fenomenalt bra av inblandade poliser och socialarbetare att starta den här insatsen. I stället för att bara sucka och säga att det är ”knepiga ärenden”. 

All heder åt hjältarna som inte gav upp.

Relaterade ämnen

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Kvällspostens startsida

Mest läst i dag