Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer
Maria Rydhagen

Jag har bara en sak att säga till polisen: TACK

Lisa Green, region-koordinator mot människohandel, och kommenderingschefen Mattias Sigfridsson säger att de har sett 100-tals liknande fall – men ingen så här stor härva. Foto: JENS CHRISTIAN / EXPRESSEN/KVÄLLSPOSTEN
Det var här som mannen hittades svårt misshandlad. Han togs hit från Bulgarien – men vägrade tigga. Det är nätverket bakom hanteringen som nu avslöjats av polisen. Foto: POLISEN / POLISEN

Vilket enastående bra jobb ni har gjort, polisen.

Jag är imponerad.

Äcklad över detaljerna, ja – men mycket, mycket imponerad att ni gjorde jobbet.

”De här fallen är så svårjobbade” och liknande klyschor är lätta att ta till när det handlar om människohandel och organiserat tiggeri. Ännu lättare eftersom det till stor del är sant. Människohandeln har internationella förgreningar och dess typiska brottsoffer är en mycket utsatt person, inte alltid lätt att förhöra.

Efter att en tiggare i våras hittades naken och nästan misshandlad till döds i ett dike – så satte polisen i region syd in en jätteinsats för att kartlägga nätverket som låg bakom. Foto: POLISEN / POLISEN

Men efter att en man som vägrat tigga i våras hittades naken och nästan misshandlad till döds i ett dike – så satte polisen i region syd in en jätteinsats för att kartlägga nätverket som låg bakom.

 

Jag måste bara säga: Så otroligt bra jobbat

 

Experter på människohandel, spanare, it-forensiker, polistekniker, lokala utredare, hatbrottsgruppen, insatsstyrkan, specialhundar, experter på penningtvätt, socialtjänst och brottsoffergruppen – alla de här personerna jobbade tillsammans.

Och på tisdagsmorgonen gjordes det största tillslaget mot människohandlare i svensk kriminalhistoria.

Insatsstyrkan fanns på plats för att polisen skulle kunna ta sig in snabbt och säkra bevis. Fyra adresser gick man in på samtidigt, en femte något senare, samtliga i Kalmar och Kronoberg.

Jag måste bara säga: Så otroligt bra jobbat. Jag måste bara säga: Tack för att ni gjorde det här. 

Lisa Green, region-kooradinator mot människohandel, berättar under tisdagens presskonferens om de 29 brottsoffer som man hittills tagit hand om. Foto: JENS CHRISTIAN / EXPRESSEN/KVÃ?LLSPOSTEN

Nu är det bara att hoppas att de insamlade bevisen och framtida vittnesmål räcker för en fällande dom. 

För de inblandade utredarna och socialarbetarna är det i dag som det riktgit tunga arbetet börjar. 

29 brottsoffer togs om hand i södra Sverige i gryningsräden och finns just nu på skyddat boende. Troligen kommer brottsoffren att bli fler under utredningens gång. Deras öden är sinsemellan olika.

• Några av brottsoffren har kanske tvingats att tigga på dagen och sälja sex nattetid (”multipel exploatering” kallar experterna det, och det blir allt vanligare). 

• Någon kanske är i total chock över morgonens tillslag som kallas ”odramatiskt” av poliserna, men för den som låg och sov när den brakade loss och inte förstår ett ord svenska kanske såg annorlunda ut.  

• Några av tiggarna har kanske fått behålla 50 procent av förtjänsterna och varit ganska nöjda med det, eftersom de inte haft några pengar alls i hemlandet.

• Några brottsoffer har av ligans huvudmän fått veta att tiggarna själva är kriminella och att myndigheterna bara vill dem illa. Hur övertygar man dem att vittna?

Det finns mängder av frågetecken i den här historien – och väldigt få tvärsäkra påståenden. Utom just detta: Att det var så fenomenalt bra av inblandade poliser och socialarbetare att starta den här insatsen. I stället för att bara sucka och säga att det är ”knepiga ärenden”. 

All heder åt hjältarna som inte gav upp.

Logga in för att följa

Det är gratis och går snabbt!