"Jag rapporterade om smällareländet under nyårsafton. Helt vanlig nyhetsrapportering." Bilden är från en polisinsats i Kristianstad den 29 december. Foto: JENS CHRISTIAN / FOTOGRAF JENS CHRISTIAN
"Jag rapporterade om smällareländet under nyårsafton. Helt vanlig nyhetsrapportering." Bilden är från en polisinsats i Kristianstad den 29 december. Foto: JENS CHRISTIAN / FOTOGRAF JENS CHRISTIAN
Maria Rydhagen

Hur kunde rasisterna kidnappa smällar-eländet – OCKSÅ?

Publicerad

Det var i Kina som de uppfann krutet, väl?

Eller var det Sveriges finaste svensk, Alfred Nobel, som kom på det?

Whatever.

Krut är ju bara krut.

Det är obegripligt hur rasisterna lyckats kidnappa den frågan, OCKSÅ.

Jag rapporterade under nyårsafton om raketrelaterade incidenter i Sydsverige för Kvällspostens och Expressens läsare. 

Smällareländet alltså, på vanlig svenska.

Det var fråga om helt vanlig nyhetsrapportering. Att sakligt och så noggrant som möjligt återge vad som händer, när det händer, var det händer. 

Men många som läste det verkade tycka att det var mitt fel att det smällde. (Vilket är att tillmäta lilla mig en alldeles för stor betydelse.)

Fy fasikens så många arga och otrevliga mejl jag fick den kvällen och natten.

Sedan kryssade jag hem i raketinfernot och hoppade som en hare vid varje smäll.

På gator och torg hade drivor av skräp redan börjat samlas.

Utbrända raketer, urhalsade champagneflaskor och sorglöst kastade plastpåsar.

 

För en sak är klar: Svenska rasister har inte många vänner

 

Men Malmö stad måste ha satt in en mycket effektiv städpatrull redan i gryningen – för nästa morgon var staden som ny.

Jag hade behövt de där städarna i min mejlbox.

Ett cykelskjul på en innergård i Malmö brann kraftigt under nyårsafton 2017.Foto: LÄSARBILD / LÄSARBILD

För en sak är klar: Svenska rasister har inte många vänner. I alla fall inte av den typen som bjuder på fest på nyårsafton.

Tragiskt många av hatets talespersoner hade både TID och LUST att sitta vid datorn under årets festligaste kväll och mata ut hemmagjorda analyser om varför det skjuts raketer. 

HELA KVÄLLEN.

Ni som känner en rasist – ha medlidande med er vän.

Bjud in honom (eller henne) till fest nästa nyår.

Rasisten behöver det. 

Rasisten kan inte hantera all sin fritid vid tangentbordet. Rasisten BEHÖVER något vettigt att göra.

För övrigt har jag seriöst börjat undra om rasismen verkligen är värd suffixet ”ism”. Det brukar ju betyda ungefär ”system av tankar” (som humanism eller liberalism till exempel).

Men rasism är ju varken tankar eller system.

Det som rasisterna kommer med är random vanföreställningar som de spyr upp och kletar fast på lite vilken företeelse som helst.

RYDHAGEN: "Ni som känner en rasist – bjud hem den personen på fest nästa nyår. Rasisten behöver det".Foto: ROBERTOPIERUCCI / FOTOLIA

Det konstigaste jag har sett var när en mejlskrivare menade att det var muslimernas fel att Lasse Berghagen ställt in en föreställning i Malmö.

Exakt hur gick den kopplingen?

Outgrundliga äro rasistens tankebanor.

Raketskjutandet har de uppenbarligen också kidnappat. HUR BÄR DE SIG ÅT? De pekar ut tonåringar från Mellanöstern som skyldiga för en sedvänja som pågått varje nyår (och tidigare även påsk) – i alla fall under hela min livstid. Och jag är 48.

 

Privat raketskjutande är som att vapenhandlare skulle ha skarpladdade provexemplar av alla sina produkter – och fri bar i förbutiken

 

Jag ser personligen gärna ett förbud för allmänheten att skjuta raketer. 

Jag tycker att privat raketskjutande under nyårsafton är som att vapenhandlare skulle ha skarpladdade provexemplar av alla sina produkter och fri bar i förbutiken.

Fyllskallar med tillgång till pyroteknik är helt enkelt en usel kombination – antingen de har föräldrar som föddes på BB i Aleppo – eller BB i Alvesta.

Kräv ett förbud, och jag står bakom er. Men försök driva det som en sakfråga med rationella argument. Istället för surrigt, rasistiskt svammel.

Nu är det 2018 och ni rasister får ta er samman och börja använda hjärnorna. Tack på förhand.

 

Fotnot: Svartkrut uppfanns i Kina på 600-talet, enligt traditionell historieskrivning, och kom till Europa cirka 600 år senare. Alfred Nobels uppfinning var dynamit, en metod för att blanda upp det betydligt kraftfullare ämnet nitroglycerin och göra det säkrare.

 

Relaterade ämnen

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Kvällspostens startsida

Mest läst i dag