Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer
Maria Rydhagen

Hur kom biskop Anders Arborelius undan med så mycket intolerans?

Katolska kyrkan, ord för ord: "”Eftersom kyrkan menar att sexuell samvaro hör hemma inom äktenskapet mellan en man och en kvinna, så är homosexuella kallade att avstå från sexuella handlingar".Foto: DOLORES OCHOA / AP TT NYHETSBYRÅN
För en vecka sedan blev svenske Anders Arborelius ny kardinal.Foto: EVANDROINETTI / ZUMAPRESS.COM/IBL ZUMA PRESS
Sex mellan olikkönade är okej, men bara om ni vill ha barn med varann.Foto: JAMES STEIDL / PANTHERMEDIA / JAMES STEIDL

Sverige är påve-struck.

Helt bortkollrade i hatten av Franciskus den gulliges karisma och charm.

Varför skulle det annars vara så tyst kring vad han och kardinalerna EGENTLIGEN STÅR FÖR?

Äldre män i dopklänningar, vem hade trott att folk skulle bli så till sig över dem?

Men jag kan inte se någon annan förklaring till den relativa tystnaden kring de officiella värderingarna som Katolska kyrkan i Sverige har – än att folk är rejält charmade.

Påven Franciskus kändes ju fräsch när han utsågs 2013. I oktober 2016 var han i Lund vilket behandlades som en större mediehändelse än när Barack Obama gjorde statsbesök.

 

LÄS MER: Påvens besök i Lund – minut för minut

 

Så när Anders Arborelius, uppväxt i Lund, verksam i Stockholm, i våras utsågs till en av påvens kardinaler, då var den allmänna känslan i Sverige ett slags stolthet.

"Vi har Zlatan, vi har Ingmar Bergman, vi har Astrid Lindgren. Och nu har vi också en kardinal i Rom."Foto: / EPA TT NYHETSBYRÅN

Vi har Zlatan, vi har Ingmar Bergman, vi har Astrid Lindgren. Och nu har vi också en kardinal i Rom. Forza Svezia, liksom.

Rom är ju Rom, och Vatikanen är Vatikanen.

De gör förstås som de vill.

Men är det ingen som har läst på vad Katolska kyrkan i Sverige egentligen står för? Det är enkelt gjort. Stockholms katolska stift, där Anders Arborelius är biskop, berättar om sin tro och sina värderingar på hemsidan, från A till Ö

Pride i Quito i Ecuador, så sent som i lördags. Det är garanterat INTE kardinal Anders Arborelius som skymtar i tåget.Foto: DOLORES OCHOA / AP TT NYHETSBYRÅN

Homosexuella, till exempel. Genomsnittssvensken år 2017 har väl inga synpunkter på vem andra människor dejtar eller bildar familj med. Det har katoliken. Homosexuella ska få vara med i kyrkan – men bara om de anpassar sina liv.

Ord för ord låter det så här:

”Eftersom kyrkan menar att sexuell samvaro hör hemma inom äktenskapet mellan en man och en kvinna, så är homosexuella kallade att avstå från sexuella handlingar. Men enligt den katolska kyrkans lära får homosexuella människor absolut inte diskrimineras.”

 

Jag som tvingats operera bort min livmoder på grund av cancerrisk, har jag ens i ett förhållande att göra längre, sett med katolska ögon?

 

Sex mellan olikkönade är inte heller helt okej, inte bara så där. Utan endast ifall man vill ha barn tillsammans. Jag som tvingats operera bort min livmoder på grund av cancerrisk, har jag ens i ett förhållande att göra längre, sett med katolska ögon?

Så här uttrycks det:

”Det är en Guds gåva till oss för att fördjupa vår kärlek och för att kunna ta emot barn. Det ena kan inte skiljas från det andra, då förlorar den sexuella gemenskapen något av sitt djupaste värde.”

Hade jag fått en kallelse att bli präst i katolska kyrkan, hade jag gått bort direkt.

Inte för att jag är ointelligent.

Inte för att jag är oansvarig.

Inte för att jag är omoralisk.

Utan för att jag är kvinna.

Katolikerna hänvisar till apostlarna, som ju var killar:

”Jesus själv valde alltså ut män för detta uppdrag, och katolska kyrkan och de ortodoxa kyrkorna har sedan dess fortsatt att göra så.”

Men ursäkta. Om man generaliserar utifrån dessa tolv som kallades att följa Jesus för två årtusenden sedan, då kan man väl landa praktiskt taget var som helst. 

Volvo skänkte en Volvo XC90 till företrädaren, påven Benediktus XVI. Men hur clerades egentligen påvemobilen? Apostlarna gick ju överallt.Foto: VOLVO / VOLVO HANDOUT

Ingen av dem körde bil, till exempel. Så hur clearades egentligen påvemobilen? Varför inte ett apostla-hästar-påbud för aktiva präster? Det är exakt lika logiskt som att utesluta kvinnor. Varför beivrade inte denna FÖRNYELSE AV KYRKAN?

I juni besökte den blivande kardinalen Ystad i Skåne. Foto: JOHAN NILSSON/TT / TT NYHETSBYRÅN

Vi lever i en tid när en enda korkad eller diskriminerande formulering kan skapa internationell debatt i veckor. För en vecka sedan blev Anders Arborelius officiellt kardinal. Hur fasikens gick det till när han kom undan med all denna ålderdomliga intolerans? Jag fattar det inte. Min enda teori är att Sverige är totalt, totalt starstruck av gamla män i dopklänning.