Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Maria Rydhagen

Hur kan en pojke stickas till döds mitt ibland oss?

Vi får inte glömma 17-åringen som dödades.
Foto: Mikael Nilsson

I natt gick USA till val – en händelse som påverkar hela världen.

Men vi måste kunna tänka på mer än en sak.

Vi får inte glömma tonårspojken vid motorvägen.

Vi får inte glömma 17-åringen som dödades.

Vi får inte glömma 5-åringen som blev ihjälkörd.

På tisdagsmorgonen vaknade Sydsverige till nyheten att en 17-årig pojke stuckits ner med kniv på en gata i Malmö, och sedan dött på sjukhus, något som Kvällspostens Micke Ölander rapporterade om.

Han hann inte ens fylla 18. Inte ens bli tillräckligt gammal för att få rösta. Inte gå ut skolan. 

Det är alltid fruktansvärt när en så ung person dör. Nästan omöjligt att ta in.

Ännu värre är att vi den senaste veckan har kunnat ta del av ytterligare två grova brott med barn inblandade.

I onsdags i förra veckan blev en femårig flicka ihjälkörd i Köpenhamn. Hon kom gående tillsammans med sin mamma på en trottoar, när de båda plötsligt blev nermejade av en bilist. 

Dödsföraren flydde och var på fri fot över ett dygn, innan han kunde gripas. Det visade sig att personen har fler domar på sig redan, för rån, olaga hot och misshandel – och trafikbrott.

Ett blomsterhav bildades snabbt på platsen där flickan dödades.
Foto: Topnews

Och i lördags morse – mycket tidigt – hittade Malmöbilister en tonårspojke i trafiken. Han kom gående längs en infartsled vid motorvägen. Skälet till att han befann sig där var – att han hade varit kidnappad.

– Han har utsatts för mycket grovt våld och blivit offer för människorov, sa Malmöpolisens presstalesperson Nils Norling till Kvällspostens Claes Carlson.

Den här pojken överlevde. Poliser med sökhundar har försökt hitta spår efter gärningspersonerna på vägremsan där han gick. Än så länge vet vi inte mycket mer än så. Men återigen: Det gör ont att tänka på att en så ung person går igenom liknande händelser. Vi måste skriva om det. Vi måste uppmärksamma det.

Nyhetsmedier just nu domineras av USA-valet, vilket är helt rimligt. En dramatisk valrysare i ett av världens mäktigaste länder – självklart skriver vi om detta.

Men Kvällspostens viktigaste uppgift är att samtidigt vara här, i Sydsverige. Att berätta om den senaste veckan tre tragiska händelser med barn inblandade, här, precis där vi bor. Och inte släppa historierna, utan fortsätta att följa dem.

”Hur är det möjligt att en pojke kan stickas till döds på en gata i Malmö, mitt bland bostadshusen?”

Hur är det möjligt att en flera gånger straffad person kör omkring i en bil? Hur är det möjligt att en pojke kan stickas till döds på en gata i Malmö, mitt bland bostadshusen? Vad hände med tonårspojken, innan han på något sätt slapp fri och flydde ut bland bilarna en tidig lördagsmorgon?

Vi måste uppmärksamma det, också. Samtidigt.

Det är helt sjukt att tre så unga personer har utsatts för detta, i vår lilla del av världen. På en enda fattig vecka. 

I det danska fallet har både flickans mamma och flera personer från platsen talat med utredarna. I de svenska fallen söker polisen vittnen. 

Jag kan bara hoppas att några som såg vad som hände hör av sig. Och att vi alla orkar bry oss.

17-åring död i centrala Malmö – misstänkt mord