Kvällspostens Maria Rydhagen skriver krönikor varje onsdag. Foto: CHRISTER WAHLGRENKvällspostens Maria Rydhagen skriver krönikor varje onsdag. Foto: CHRISTER WAHLGREN
Kvällspostens Maria Rydhagen skriver krönikor varje onsdag. Foto: CHRISTER WAHLGREN
Alla som gillar kaffe har väl redan någon typ av apparatur i sitt hem för att brygga eller koka det? Foto: FOTOLIA / DIMAKP - STOCK.ADOBE.COM 105907729Alla som gillar kaffe har väl redan någon typ av apparatur i sitt hem för att brygga eller koka det? Foto: FOTOLIA / DIMAKP - STOCK.ADOBE.COM 105907729
Alla som gillar kaffe har väl redan någon typ av apparatur i sitt hem för att brygga eller koka det? Foto: FOTOLIA / DIMAKP - STOCK.ADOBE.COM 105907729
Julen närmar sig – och så även köphetsen. Foto: NILS JAKOBSSON / BILDBYRÅNJulen närmar sig – och så även köphetsen. Foto: NILS JAKOBSSON / BILDBYRÅN
Julen närmar sig – och så även köphetsen. Foto: NILS JAKOBSSON / BILDBYRÅN
"Är det inte något väldigt motbjudande med allt detta?", frågar sig Maria Rydhagen. Foto: HENRIK ISAKSSON/IBL-AOP / /IBL"Är det inte något väldigt motbjudande med allt detta?", frågar sig Maria Rydhagen. Foto: HENRIK ISAKSSON/IBL-AOP / /IBL
"Är det inte något väldigt motbjudande med allt detta?", frågar sig Maria Rydhagen. Foto: HENRIK ISAKSSON/IBL-AOP / /IBL
Maria Rydhagen

Herregud vad alla köper onödiga saker till jul

Publicerad

Alltså herregud vad det tydligen ska köpas grejer de närmaste veckorna.

Jag måste sätta mig ner på en stol.

Är det inte något väldigt motbjudande med allt detta?

Det är ”Cardinals” fel att det blev så här. Jag hade nästan glömt bort tv-reklam, men nu ville jag se Giles Blunts polis John Cardinal i den nya kanadensiska deckaren som ligger på TV4 Play, och då ingår reklamen i dealen, fine.

Nu sköljer reklamen in i mina ögon och öron. Hjälp.

Det finns så mycket SAKER här i världen. Så mycket ONÖDIGA saker.

Alla som gillar kaffe har väl redan någon typ av apparatur i sitt hem för att brygga eller koka det. 

Bara en kopp kaffe, it's not enugh.Foto: JAN WIRIDEN

Ändå erbjuder en hemelektronikbutik en kaffemaskin för 5 990 kronor. Alltså sex tusen, i princip. Nu har produkten i och för sig ett ”Latte Crema System”. Det innebär att den ger ”en kopp kaffe med krämigt mjölkskum varje gång”. Det är i och för sig positivt. Det hade varit bittert att köpa en kaffemaskin och bara få skum varannan gång eller var tredje eller bara helt random.

Maskinen har också touchpanel, det ”underlättar användningen”. Det tycker jag att man har förtjänat om man lägger sex lax på en kaffemaskin – men vem gör det? Och varför?

Jag älskar på sätt och vis shopping. Jag är ingen asket som sitter i en grotta i orange pyjamas och gör yoga.

 

Det är som att det inte finns någon hejd. Det finns inget slut 

 

Men hur mycket saker kan man egentligen behöva och ens vilja ha? Det verkar finnas cirka en miljon textilier och andra grejer som passar till jul. Men just julen är väl då man tar fram den helt ärligt jävligt fula julgransmattan – men som är den mormor köpte. 

Det är som att det inte finns någon hejd. Det finns inget slut på vad en människa kan vilja ha, gjort av plast och polyester. 

Att få sitt kaffe räcker inte. Man kan inte bli nöjd med en kopp. Det måste kompliceras. Det ska spenderas pengar. Det behövs en ny maskin. Och allt är ganska skrymmande och gjort i plast.

Och haven är fulla med plast. Och det känns som att vi håller på att komma fram till en punkt där vi nästan kan kika ner i stupet som är slutet på vår civilisation. Än finns det tid att bromsa, säger de hoppfulla optimisterna.

Bara det att vi inte gör det. Förra året julhandlade svenskarna för 75,8 miljarder kronor. Mer än året innan, som det nästan alltid är. 

"Hela vårt sätt att leva är som att äta chips."Foto: / FOTO:STAFFAN ERLANDSON

Hela vårt sätt att leva är som att äta chips. I teorin kan man vara måttlig och ta några stycken men i verkligheten måste man kränga sig ner till botten av skålen.

Jag blir helt slut av detta. 

Jag blir helt slut när jag står ute på återvinningsstationen i Bunkeflo i Malmö och ser hur mycket saker alla slänger. Det som man inte vet vad det är går i brännbart och det är som om hela vår värld snart kommer att brinna upp.

 

Måste vi inte ha lite ett nytt sätt att tänka? Inte bara ett Latte Crema System och touchpanel

 

Det är inte likt mig att få en sådan här framtidspessimism. Jag brukar tycka att allt som är nytt är bättre. 

Men jag får lite panik helt enkelt. 

Förlåt mig, hela detaljhandeln och finansminister Magdalena Andersson, men måste vi inte ändra vårt sätt att leva, i alla fall lite? Köpa lite färre saker, bruka dem lite längre tid. Måste vi inte ha lite ett nytt sätt att tänka? Inte bara ett Latte Crema System och touchpanel.

 

Relaterade ämnen

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Kvällspostens startsida

Mest läst i dag