Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer
Maria Rydhagen

Herregud vad alla köper onödiga saker till jul

Kvällspostens Maria Rydhagen skriver krönikor varje onsdag. Foto: CHRISTER WAHLGREN
Alla som gillar kaffe har väl redan någon typ av apparatur i sitt hem för att brygga eller koka det? Foto: FOTOLIA / DIMAKP - STOCK.ADOBE.COM 105907729
Julen närmar sig – och så även köphetsen. Foto: NILS JAKOBSSON / BILDBYRÅN
"Är det inte något väldigt motbjudande med allt detta?", frågar sig Maria Rydhagen. Foto: HENRIK ISAKSSON/IBL-AOP / /IBL

Alltså herregud vad det tydligen ska köpas grejer de närmaste veckorna.

Jag måste sätta mig ner på en stol.

Är det inte något väldigt motbjudande med allt detta?

Det är ”Cardinals” fel att det blev så här. Jag hade nästan glömt bort tv-reklam, men nu ville jag se Giles Blunts polis John Cardinal i den nya kanadensiska deckaren som ligger på TV4 Play, och då ingår reklamen i dealen, fine.

Nu sköljer reklamen in i mina ögon och öron. Hjälp.

Det finns så mycket SAKER här i världen. Så mycket ONÖDIGA saker.

Alla som gillar kaffe har väl redan någon typ av apparatur i sitt hem för att brygga eller koka det. 

Bara en kopp kaffe, it's not enugh. Foto: JAN WIRIDEN

Ändå erbjuder en hemelektronikbutik en kaffemaskin för 5 990 kronor. Alltså sex tusen, i princip. Nu har produkten i och för sig ett ”Latte Crema System”. Det innebär att den ger ”en kopp kaffe med krämigt mjölkskum varje gång”. Det är i och för sig positivt. Det hade varit bittert att köpa en kaffemaskin och bara få skum varannan gång eller var tredje eller bara helt random.

Maskinen har också touchpanel, det ”underlättar användningen”. Det tycker jag att man har förtjänat om man lägger sex lax på en kaffemaskin – men vem gör det? Och varför?

Jag älskar på sätt och vis shopping. Jag är ingen asket som sitter i en grotta i orange pyjamas och gör yoga.

 

Det är som att det inte finns någon hejd. Det finns inget slut 

 

Men hur mycket saker kan man egentligen behöva och ens vilja ha? Det verkar finnas cirka en miljon textilier och andra grejer som passar till jul. Men just julen är väl då man tar fram den helt ärligt jävligt fula julgransmattan – men som är den mormor köpte. 

Det är som att det inte finns någon hejd. Det finns inget slut på vad en människa kan vilja ha, gjort av plast och polyester. 

Att få sitt kaffe räcker inte. Man kan inte bli nöjd med en kopp. Det måste kompliceras. Det ska spenderas pengar. Det behövs en ny maskin. Och allt är ganska skrymmande och gjort i plast.

Och haven är fulla med plast. Och det känns som att vi håller på att komma fram till en punkt där vi nästan kan kika ner i stupet som är slutet på vår civilisation. Än finns det tid att bromsa, säger de hoppfulla optimisterna.

Bara det att vi inte gör det. Förra året julhandlade svenskarna för 75,8 miljarder kronor. Mer än året innan, som det nästan alltid är. 

"Hela vårt sätt att leva är som att äta chips." Foto: / FOTO:STAFFAN ERLANDSON

Hela vårt sätt att leva är som att äta chips. I teorin kan man vara måttlig och ta några stycken men i verkligheten måste man kränga sig ner till botten av skålen.

Jag blir helt slut av detta. 

Jag blir helt slut när jag står ute på återvinningsstationen i Bunkeflo i Malmö och ser hur mycket saker alla slänger. Det som man inte vet vad det är går i brännbart och det är som om hela vår värld snart kommer att brinna upp.

 

Måste vi inte ha lite ett nytt sätt att tänka? Inte bara ett Latte Crema System och touchpanel

 

Det är inte likt mig att få en sådan här framtidspessimism. Jag brukar tycka att allt som är nytt är bättre. 

Men jag får lite panik helt enkelt. 

Förlåt mig, hela detaljhandeln och finansminister Magdalena Andersson, men måste vi inte ändra vårt sätt att leva, i alla fall lite? Köpa lite färre saker, bruka dem lite längre tid. Måste vi inte ha lite ett nytt sätt att tänka? Inte bara ett Latte Crema System och touchpanel.

 

Logga in för att följa

Det är gratis och går snabbt!